Februari krönikan

Korta februari är här! Månaden brukar vara årets snörikaste, men som trots sina få dagar innehåller både alla hjärtans dag och sportlov.

Förra året skrev jag om ursprunget till Alla hjärtans dag så det ska jag inte orda om mer.  Men vare sig du har en käresta eller inte att uppvakta på alla hjärtans dag så tycker jag att du ska uppvakta och hylla den viktigaste person i ditt liv – dig själv. Tyck om dig själv, var snäll mot dig själv och unna dig något extra gott den här dagen.

Här kommer mitt tips på en god middag att skämma bort dig själv och dina närmaste med på alla hjärtans dag. En gräddig pastarätt fylld av ljuvlig tryffelsmak. Har du tillgång till färsk tryffel så använder du det, men det går utmärkt med konserverad tryffel på burk också. Och har du ingen tryffel på burk, ja då fungerar det bra med lite mer tryffelolja som smaksättning. Tryffel och lagrad ost är en fantastisk kombination. Det feta och salta i osten lyfter den skogiga smaken i tryffeln. En av mina favoritostar med tryffel är Pecorino Moliterno di tartufo. Mycket smak och mycket tryffel.   

 

Alla hjärtans tryffelpasta till 4 personer

1 paket färsk pasta (Pappardelle, Linguine) ca 500 gram

300 – 400 g svensk oxfilé

C:a 10 skogschampinjoner

2 schalottenlökar

2 vitlökar

3 dl vispgrädde

1 dl vitt vin

c:a 10 g färsk tryffel, eller inlagd tryffel.

4- 5 droppar tryffelolja

2 dl riven tryffelpecorino eller västerbottenost.

2 dl hackad persilja

½ dl pinjenötter

salt och svartpeppar

 

Strimla oxfilé i strimlor och stek på den som du vill ha den. Salta. Peppra. Ställ undan.

Rosta pinjenötter i en stekpanna utan olja. Rör om, det tar endast några minuter. Ställ undan.

Börja med såsen och hacka schalottenlök och vitlök som du fräser i smör. Efter ett tag lägger du i skogschampinjonerna och fräser på lite mer smör. Salta. Peppra.

Tillsätt vinet och häll i grädden och sjud tills allt är krämigt. Koka upp väl saltat pastavatten i en stor gryta. Koka den färska pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda ner oxfilén i pastasåsen och värm allt under försiktig omrörning.  Spar lite vatten av pastavattnet ifall du behöver spä lite när du blandar pasta, kött och sås. Blanda pastan och pastasåsen och tillsätt hackad persilja.

Nu är det dags för tryffeloljan. Du använder den strax innan servering. Tänk på att den är rätt stark, så smaka av efter 3 droppar och häll eventuellt i några droppar till om du vill ha en kraftigare tryffelsmak.

Riv lite tryffelpecorino eller västerbottenost över pastablandningen. Strössla över de rostade pinjenötterna och avsluta med att hyvla eller riva lite tryffel över varje portion.

Med det önskar jag dig en härlig februari.  Vi ses i mars!

Lena Odh, diplomerad fromager.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng