Januari Krönikan

Nytt år, och nya möjligheter!
Visst är det så att de flesta av oss avlägger nyårslöften, mer eller mindre allvarligt menade. Eftersom Årets julklapp spåddes bli något återvunnet, så kanske nyårslöftet kan gå i samma spår.

 

Jag föreslår en frysrensning. Alla de där frysta matlådorna, är det inte dags att äta upp dem nu? Och resterna från julbordet kan bli till nya matlådor – matlådor som faktiskt äts upp. Julbordets laxrester gör sig utmärkt i pajer, pas-tasåser, gratänger och som salladstillbehör.
Detsamma gäller för julskinkan. Janssons frestelse med skinka istället för ansjovis är jättegott, och passar utmärkt i matlådan.

 

Sen är det ju det där med ostarna från julbordet. Ädel-osten som du har kvar sen julbordet och nyåret förvarar du bäst insvept i aluminiumfolie för att den inte ska bli övermogen för fort. Smula den över gratänger, sallader, i kryddsmör och smält den i såser. Lite ädelost och crème fraîche som en sås piggar upp en fläskkotlett och ugnsros-tad potatis veckans alla dagar.

Hårdostarna går utmärkt att frysa. Använd dem som smaksättare i gratänger, såser, sallader och grytor ända fram till midsommar. Den där trista överblivna biten brie-ost som du inte riktigt hittar nån användning till i vardagen finns det hopp för. Potatisgratäng med några rejäla skivor brieost på toppen kan vara den bästa gratäng du ätit. Eller så gör du Marielles toast. Marielle har jag känt sen jag var liten, och hon har berikat mitt liv med många goda recept. Här är ett av hennes fantastiska tips på hur du gör världen godaste varma smörgås med en ljuvlig blandning av hackade oliver, färsk vitlök efter samvete och ryggrad, cocktailtomater, persilja, rödlök, salt, peppar och en för-svarlig skvätt god olivolja som sen toppas med brieost på en bit gott bröd. Låt osten smälta ner över olivröran i ca 5 minuter i en 200 grader varm ugn tills det bubblar i osten. Det är min favorit-toast!

 

Marielles toast passar både som små snittar, likaväl som en förrätt, och en nattvickning. Och om du inte fick nån ost över från julbordet, och vill äta det bästa säsongen har att erbjuda i ostväg, ja då föreslår jag Vacherin Mont D’Or. Gratinerad i ugn med lite vitlök och en skvätt vitt torrt vin är det en alldeles superb variant av ostfondue. Doppa bröd och, eller ugnsrostade potatisklyftor i den smälta oströran, och ät det tillsammans med kallskuret. Jag vet att jag har propagerat för det här förut, men det är en underbar osträtt. Kom nu ihåg att inte bli rädd för att osten stinker – för det gör den. Men den smakar mycket bättre än den luktar.

Med det önskar jag dig en fantastisk början på det nya året. Vi ses i februari!

Lena Odh, diplomerad fromager.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng