Månadens tema – Hus & trädgård

 

 

 

 

13 smarta trädgårdstips du kanske inte kände till?

1. Kvalité
Satsa på bra jord. Växter och trädgårdsredskap av god kvalité. Det lönar sig i längden. Låt trädgården få vara en hobby som kostar.

 

2. Trädgård
Ju större trädgård desto fler växter av samma sort. Det blir mindre plottrigt.


3. Köpa växter
Köp minst tre växter av samma sort. Plantera tätt i grupper istället för en och en.

 

4. Gropen
Gräv en fyrkantig grop istället för en rund vid plantering av träd och buskar. Rötterna förgrenar sig lättare.


5. Plantering
Istället för att gräva. Täck jorden med tidningar. Lägg sedan på jorden och plantera. Tidningarna förmultnas efter en tid.


6. Växtskydd
Använd tidningspapper att skydda växterna mot kyla. Billigt.

 

7. Vattna
Vattna när det regnar. Har störst effekt. Aldrig i solen. Då bränns bladen.

 

8. Äldre buskar
Gamla buskar blir fina och täta om man beskär alla grenar minst en decimeter ovan jord.


9. Gräsmattan
Lufta gräsmattan med grep för att förbättra dräneringen. Golfskor med piggar går också bra.

 

10. Gräsklippning
Låt gräsklippet ligga kvar som gödsel på gräsmattan efter klippning.

 

11. Frösådd
Toarullar är utmärkta krukor till frösådd. Planteras sedan direkt i jorden i rabatten.

 

12. Bin
Bin är viktiga för pollinering. Äpplena blir större med många bin i din trädgård.

 

13. Tomater
Undvik att sätta potatis i närheten av
tomatplantorna om du vill undvika bladmögelsporer.

Hur du startar en kompost, även om du har en liten trädgård kan du bygga en!

 

Att anlägga en kompost
Börja med att välja en lämplig plats för din nya kompost. Placera den till exempel nära trädgårdslandet eller köksingången för att slippa gå så längt när du ska bära ut husavfallet. Anlägg gärna komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar, om komposten ligger i direkt solljus riskerar avfallet att ”brinna” för fort.

 

Det finns olika sätt att kompostera på
Ytkompostering innebär att man lägger gräsklipp och löv direkt under buskar och andra växter i trädgården för att sedan låta det förmultna på plats och ge näringen direkt till växten.
Man kan även gräva ner mindre trädgårdsavfall i marken på cirka 10 – 25 cm djup. Avfallet förmultnar på samma sätt som ytkomposteringen och man får en förbättrad jord direkt på stället. Alla komposter kräver syre för att förmultningen ska kunna ske, så gräv inte ner för stora mängder av avfallet i samma grop.


Det kanske vanligaste sättet att kompostera är att göra en komposthög. Man samlar kompostmaterialet i en hög direkt på marken eller i en behållare. Kompostbehållare kan man köpa på de flesta handelsträdgårdarna och bygghandlarna.
Men för dig som vill bygga din egen kompost finns det några steg att följa. Börja med att forma komposten till en avlång fyrkant – det blir lättare att sköta den då. Den bör vara 1,5 meter bred och ungefär 1 meter hög. Längden beror på hur mycket material du tänker kompostera. Lägg sedan grenar i botten för att göra komposten luftigare. Varva med jord, gräsklipp, trädgårdsavfall och gödsel. Täck sedan komposten med ett lager av halm eller gräs.


Nedbrytningen i komposten sätter igång runt 35 och 55 grader, och fuktighetshalten bör ligga på runt 50 – 60 procent. Man kan behöva vattna sin kompost, om den består av mycket torra material som grenar, löv och liknande. Man kan vända på komposten ibland, men man behöver inte göra det.


När komposten är färdig känner man en tydligt doft av mull. Om du lägger handen på den ska den kännas torr och lite varm. Är den kall och fuktig är den inte färdig. Det tar allt från ett par månader upp till två år innan komposten är färdig, beroende på storlek och vilken typ av avfall den består utav.

Renoveringstips!

 

Att renovera sin bostad eller stuga är ofta ett stort projekt som kan sluka både energi och pengar. Med några smidiga tips kan du effektivisera ditt renoveringsprojekt och lyckas finansiera din dröm så den blir till verklighet.

 

1. Plan
Vad är din tidsplan? Kan du ta hjälp av någon du känner eller behöver du ta in en hantverkare? Vad för material behöver du och hur mycket? Skriv upp allt i ett dokument som du sedan kan stämma av och kontrollera under projektets gång.

 

2. Budget
Det förenklar mycket att ha en tydlig översikt och beräkna så mycket kostnader som möjligt på förhand. Kan du finansiera kostnaden själv eller behöver du ta hjälp genom att ta ett lån för att genomföra ditt projekt?

 

3. Kan du göra det själv?
Du bör försöka göra mycket arbete själv om du kan! Ta hjälp av till exempel Youtube för att lära dig de bästa knepen för att kanske måla lister, lägga golv, bygga altan och mycket mer. Det kan få dig att spara mycket pengar.

 

4. Ta hjälp
För ett större eller mer avancerat renoveringsprojekt kan det vara smart att ta hjälp.En arkitekt kan bland annat hjälpa dig med bygglovsritningar, design eller med smarta lösningar för ditt renoveringsprojekt. Glöm inte att ta professionell hjälp med arbeten som rör rörmokeri, el och våtrum då det är viktigt av försäkrings- och säkerhetsskäl.

 

6. Rot-avdraget
Undersök vilka villkor som finns för att få göra rotavdrag. Även här kan du spara tusenlappar. Du kan utnyttja en viss kvot varje år som passar perfekt att använda för en renovering – förutsatt att du inte använt upp din kvot innan.  Kom ihåg att du endast kan göra avdrag för hantverkaren och inte för byggmaterialet.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng