Anders Lundin

Anders Lundin

En man med många strängar på sin lyra! Anders är uppväxt i Farsta, Stockholm och arbetade tidigare som lärare i samhällskunskap, historia och geografi innan han skapade en karriär inom media och blev en av Sveriges mest folkkära programledare. I denna trevliga intervju berättar han om hur det var att leda Eurovision song contest, vad som händer framöver och mycket mer!

 

Text: Redaktion, Foto toppbild: Pressbild

 

Hej Anders, kan du berätta lite för oss vad du har gjort senaste tiden?

– Det har varit lite rörigt senaste tiden, men det är det i och för sig för det mesta! I våras skrev jag på en pjäs för Uppsala Stadsteater, jag har förberett för säsongens ”Allt För Sverige”, gjort reportage för ”Mitt i Naturen”, jobbat lite med ett projekt tillsammans med Bo Kaspers, spelat in en egen skiva och är ute och spelar min egen föreställning ”Expedition Livet”. Vårarna brukar vara lite hektiska medan höstarna mer bara är stressiga.

 

Det låter verkligen som fullt upp! Du har varit allt från radiopratare till låtskrivare och TV-programledare, vad är det roligaste du har gjort?

– R.E.A (ROLIGT. ELAKT. AKTUELLT) krogshowen jag var med i under 15 år är lite extra speciell. Det var fruktansvärt roligt och fantastiskt att vi lyckades spela så länge. Att skriva, hitta på, få stå på scenen varje kväll, jobba i en grupp och allt runt det är svårslaget. Barnprogrammen jag gjorde tillsammans med Lars In de Betou har också en speciell plats, att få hålla i allt från ”ax till limpa” var väldigt tillfredsställande.

På senare år är det så klart ”Allt För Sverige” där jag får gräva ner mig i ämnen jag alltid varit fascinerad av, mycket kring historia. Att jag till sist landat i att få göra naturprogram på TV är som att vinna ett pris!

 

Var det lättare att vara radiopratare än programledare i TV?

– Allt har sina utmaningar! Jag brukar krångla till allt jag gör så det blir så mycket att stå i som möjligt. I TV har man såklart bokstavligen ”allas” ögon på sig på ett sätt som man inte har i radio, vilket förstås gör det väldigt annorlunda. Jag har gått Dramatiska Institutets Radiolinje så det är möjligt att jag tyckte det var lite flott och kände att jag hade täckning för radiojobbet, jag tyckte jag kunde allt, på ett sätt som jag inte kände med TV.

 

Anders Lundin
FOTO: Angelica Engström

Kan du dela med dig av något roligt TV minne?

– Jag är dålig på att komma ihåg något särskilt tyvärr! Det blir liksom inte någon kul story. För mig var kanske det häftigaste och roligaste när jag till slut gjorde två egna filmer, en om Snöleoparden och en om korallreven utanför Nya Guinea. Det var en mix av allt jag drömt om. Få hitta på, få försöka filma djur, vara på äventyr och sedan att försöka klippa ihop det till något jäkligt bra. Jag kände mig nog lite tuff !

 

Vad skrämmer dig mest?

– Att behöva prata engelska i hela program i ”Allt För Sverige” kan vara bland det läskigare! Jag har fått för mig att det finns gott om folk som vill peka finger åt en om jag pratar för dålig engelska, att det blir pinsamt.

 

Din första tanke när du ser dig själv i spegeln varje morgon?

– Nä, inget särskilt! Spegelbilden går bra, eller snarare, jag tittar nog inte så noga.

 

Om du fick möjligheten att träffa vem som helst, levande eller död, vem skulle det vara och varför?

– Jag är så dålig på att få ihop ett socialt liv så jag skulle helst av allt vilja få tummen ur och ta en öl med någon av alla de vänner man har som jag nästan aldrig träffar nuförtiden. Fast det var ett tråkigt svar, om det skulle vara någon speciell person, skulle det nog vara Kleopatra då. Hon måste varit något alldeles galet cool på sin tid.

 

Vilket har varit ditt roligast och mest utmanande projekt hittills?

– Ja det var nog filmerna jag nämnde tidigare, ”Örjan Snöleoparden och jag” hette den ena och den andra om Raja Ampats korallrev som heter ”Ett Annat Liv”.

 

Har du någon förebild?

– Jag har väl sneglat på David Byrne i Talking Heads ibland och velat vara lite sådär ”arty” som han är! Men förebild vet jag inte annars. När det gäller familjen så är det nog så odramatiskt som att jag vill vara lika bra far som min far var. Annars försöker jag nog hitta på ett eget sätt att vara på.

 

När i karriären kände du att du fick ditt stora genombrott?

Vet inte riktigt, det har gått gradvis! Att jag fick börja göra radiounderhållning i P3 tyckte jag var så stort att jag fick nypa mig själv i armen. Senare när jag gjorde barnprogram i TV, så var även det ett genombrott, plötsligt visste alla barn och mammor vem jag var. När jag fick göra lördagsunderhållning i TV-rutan så kändes det som att ”nämen längre än så här kan jag väl inte ta mig”, men då låg ”Robinson” och ”Eurovision” och lurade runt hörnet. Att jag blev ”upptäckt” igen när jag fyllt 40 år och fick vara med i REA, det var nog ändå väldigt stort för mig måste jag erkänna.

 

Vad har du för intressen?

– Rätt mycket djur och natur, historia och inte minst att skriva och spela låtar.

 

Vad arbetade du med innan allt det här som nämnts tidigare?

– Jag gick lärarhögskolan och blev högstadie/gymnasielärare i historia, samhällskunskap och geografi men hann aldrig börja jobba riktigt, för just då gick det rätt bra med att spela och turnera med olika musikband. Sedan sommarjobbade jag i parkförvaltningen, ett av de bästa jobb jag haft.

 

Hur var det att leda Eurovision Song Contest?

– Som att förbereda sig och genomföra en månlandning!

 

Du har stora meriter på ditt CV. Skulle du vilja göra något mera, författare kanske?

– Ja, jo! Jag tycker hemskt mycket om att skriva och tror väl att jag är rätt bra på att formulera mig. Men vete tusan om jag har någon historia lång nog för en roman inom mig. Något annat, inte noveller kanske men… någonting. Jag går och fnular på det.

 

Vad har du på gång resten av 2017?

– Jag har börjat få lite snurr på föreställningen jag nämnde tidigare ”Expedition Livet” och det trillar in hyfsat med spelningar, så det kör jag på med och jag kommer göra klart skivan. Jag är även ute med ”Allt För Sverige” i sommar och mer ”Mitt I Naturen” i höst. Så det är mycket på gång nu!

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng