Arvika Fordonsmuseum

Amuse träffar Kalle Evrell från Arvika Fordonsmuseum.

 

TEXT: Redaktionen FOTO: Arvika Fordonsmuseum

 

Hej Kalle, vad är din roll på Arvika Fordonsmuseum och hur länge har du jobbat där?

– Jag är anställd som intendent och ansvarar för den dagliga driften, personalfrågor, ekonomi etc. Jag har jobbat här i ett och ett halvt år, började i december 2014, så jag är ganska ny med andra ord.

 

Är du själv fordonsintresserad?

– Jag har alltid varit intresserad av fordon. Det är mest folkvagn som jag håller på med, vilket också är mitt favoritfordon. Det har det varit i alla år, de är små härliga enkla bilar.

 

Varför är det just folkvagn som intresserar dig?

– Jag vet inte, man är väl ”miljöskadad” från födseln då mamma hade en folkvagn när jag var liten. Jag har alltid tyckt om de små bilarna, de är härliga, lätta att meka med och roliga helt enkelt.

 

Vad rekommenderar du våra läsare att se på muséet?

– Det främsta jag tycker de ska se här är temautställningarna som vi gör. På muséet har vi en statisk utställning som är i stort sett lika. Men sen har vi en temautställning som byts två gånger om året, sommar och höst. Vad jag hört så är den väldigt populär, att det ändras och att besökarna kan uppleva något nytt när de kommer hit.

 

På bild, illustratören Ronny Lutz
På bild, illustratören Ronny Lutz

Du nämnde något om en temautställning som ni har, vad det är nu och vad kommer efter den?

– Det vi har nu är ett Saabtema, i bil och bild. I utställningen har vi dels nio stycken olika gamla Saabmodeller men också originalakvareller från en man vid namn Ronny Lutz som tidigare har jobbat på Saab i 30 år som illustratör. Vi har fått låna hans originalmålningar här, han är ju väldigt känd utomlands, mer än i Sverige. Han bedöms vara originalens motsvarighet av Chip Foose från USA som håller på mycket med ombyggda fordon medan Ronny tecknar mycket originalbilder. Så utställningen är väldigt aktuell och vi vill hedra Saab som tyvärr gått i graven och göra något med det.

 

arvika_fordonsmuseum_03

 

Hur länge håller temautställningarna på?

– Saabutställningen håller på fram till den sista september. Efter det hoppas jag på och håller på och jobbar för fullt med att det ska bli ett tema med öststatsbilar där märken som Trabant och Wartburg m.fl. kommer visas. De olika perioderna för temautställningarna är från oktober till april och maj till september.

 

Vad är historien bakom Arvika fordonsmuseum?

– Muséet startades 1995 så i fjol hade vi ett 20-års jubileum. Det startades då Lennart Johansson ”Tôrpern”, som vi säger här, som gjorde en fastighetsaffär där det ingick ett antal bilar. Dessa hade Lennart inte plats för någonstans, vilket födde idéen om att göra någonting för hans bilar.

Lennart köpte då den här fastigheten som vi är i idag och bildade föreningen. Fastigheten renoverades och till en början var det en utställning med bara Lennarts bilar men sen har vi bytt ut och utökat utställningen. Så några bilar är Lennarts, sen lånar vi in i från andra håll. Vi har idag ungefär tvåtusen kvm som vi fyller med våra utställningar.

 

Hur många fordon har ni på muséet?

– Vi har cirka 100-talet fordon. Det finns både cyklar, mopeder, bilar, ett flygplan och några hästkärror. Vi försöker täcka in fordonssidan.

 

Hur får ni in fordon till muséet?

– Vi lånar in fordon från privatpersoner i trakten här runt omkring, så mycket vi kan så lokalt som möjligt. Det är viktigt att hålla bygdens fordonshistoria vid liv.

 

arvika_fordonsmuseum_02

 

Vad är det minsta och det största fordonet ni har?

– Minsta fordonet är en skoter som är väldigt minimal med framhjulsdrift, den ser ut som en förminskad vespa och är från 1955. Största fordonet som jag normalt har inne är en Marmon 16 med en V16 motor. V8 motor vet de flesta vad det är och har sett men en V16 motor är det inte många som har sett. Den är från 1933.

Jag bryr mig mycket för de bruksfordonen som var förr. Därför vill jag gärna ha in sådana där fordon som man mötte på vägen förr. Vårt äldsta fordon är en Humber från 1905.

 

Ungefär hur många museibesökare per år brukar ni ha?

– Vi har ungefär 8-10 tusen besökare per år så det är ganska välbesökt. Vi har öppet året om, på sommaren är det högsäsong men på vintern är det lite lugnare.

Under sommaren har vi öppet mellan 11-18 varje dag sju dagar i veckan och vintertid har vi öppet mellan 11-17 även där sju dagar i veckan.

 

Hur ser muséets framtid ut?

– Jag tycker det ser ljust ut. Vi har mycket på gång och det kommer hända saker här. Men sen är det alltid det här med att pengarna som styr allting, vi är en ideell förening som styr det hela så vi har inga bidrag från något håll. Därför är våra besökare extra viktiga då det är deras besök som gör att vi kan fortsätta.

Välkomna!

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng