Audio Video – Den fantastiska resan

Från att vara anställd till att bygga upp ett företag med 7 butiker och 30 anställda.

Hösten 2012 gick Expert Sverige i konkurs. Då jobbade Roger Larsson som butikschef i Säffle, och Andreas Svanström och  Richard Ternstedt som anställda i butiken. Allt gick snabbt och kom väldigt plötsligt. Roger, Richard och Andreas hade då burit på en dröm om att starta eget. De kontaktade Lars Karlsson som hade jobbat på Expert tidigare, men hade nyligen bytt till Trygg Hansa. Efter att de fyra vännerna hade bestämt sig lade de ett bud på Säffle och Åmåls konkursbo och därmed var Audio Video Värmlandsgruppen startad. Nu bygger killarna upp en ny butik och ett nytt huvudkontor i Åmål i Swedbanks gamla lokaler. AMUSE åkte såklart dit för att ta en titt.

Roger Larsson berättar lite historik om resans gång. Från att vara anställd till att bygga upp ett företag med 7 butiker och 30 anställda. När vi vann budgivningen på Åmåls och Säffles konkursbon (Expert Sverige) så gick allt väldigt snabbt! Vi öppnade två butiker med en veckas mellanrum. Vi var då fyra delägare och två anställda. 2014 blev Audio Videobutiken i Ed till salu. De ville sälja och det passade oss perfekt i tiden. Vi gjorde en mindre renovering för att få vår touch på butiken. 2015 öppnade vi två butiker som vi byggde helt från grunden. Vi öppnade i Arvika på våren och på hösten i Årjäng. Vi insåg då hur mycket mer jobb det var att bygga upp en butik från grunden om man jämför med att ta över en befintlig butik. Men det var värt allt slit och vi började hitta vår nisch, och hur butikerna skulle se ut och fungera. Sedan var det dags för Sunne år 2016. Där hade det tidigare varit en Expertbutik som gick i konkurs samtidigt som alla andra Expert-butiker i Sverige. Efter det hade det öppnat en Euronics-butik men även den hade kursat. Det var ett hårt arbete, men redan år två i Sunne hade vi dubblat omsättningen och det var mycket tack vare vår underbara personal som brinner för sina jobb. 2017 blev Audio Video till salu i Bengtsfors, vi köpte den och gjorde en total renovering. Nu kommer vi in i något som vi kan kalla fas två. Nu hade vi växt så mycket och utvecklats till vår stil, och nu var det dags att börja anpassa de första två butikerna vi startade till den utveckling som de senare butikerna redan hade fått. Vi hittade en större samt bättre lokal i Säffle, det var gamla Hemtexlokalen som vi beslöt oss för att ta över och totalrenoverade den. Vi kände ett behov av ett större samlat lager för våra sju butiker. Vi behövde också mer kontorsytor och konferensmöjligheter där alla anställda kunde få plats samtidigt. Vi hade gått och sneglat ett tag på gamla Swedbank. En lokal på närmare 800 m2 som stått tom länge, med kanonläge på Kungsgatan i Åmål. Efter en längre förhandling med Två Stenar AB kom vi till slut överens och fick till ett hyreskontrakt som vi är nöjda med där ansvaret på att renovera lokalen hamnar hos oss. Vi bygger nu en ny butik i Åmål som kommer att vara öppningsklar till den viktiga julhandeln. Säljytan i butik tredubblas mot tidigare och vi nyttjar övervåningen som huvudkontor. Det gamla bankvalvet fungerar som lager vilket känns säkert och tryggt!

Har ni något öppningsdatum till Åmålsbutiken?

– Nej, vi har inte satt något datum än. Allt hänger på hur renoveringen går, säger Andreas. Vi har plöjt ner enormt mycket tid här vilket innebär att de vanliga arbetsuppgifterna lagts på is en period för att bytas mot butiksbyggare, målare mm. Vi gör ungefär 80% själva tillsammans med vänner, släkt och de anställda, tillägger Roger.

Berätta lite om arbetsfördelningen mellan er fyra ägare!

– Vi är alla fyra bra på olika områden så vi kompletterar varandra bra. I början när vi startade och bara var sex personer fick alla hjälpa till med allt, som det brukar vara på små företag. Nu när vi har växt mer har det blivit lite annorlunda roller. Andreas, tillsammans med Tomas Lindqvist, sköter inköp och försäljningsansvar. Roger är fortsatt VD även om han har bytt till kroppsarbete under renoveringen. Lars är butikschef i Åmål och har HR-ansvar. Jag själv är ansvarig för alla installationer, svarar Rikard.

Var det en självklarhet att ni skulle gå med i Audio Video när ni startade?

– Vi tyckte att det var ett ganska lätt val. När man tillhör Audio Video har man mycket frihet och man kan driva det mer som eget än att man är låst i kedjan. Det finns ca 100 butiker i Sverige idag, varav vi har sju stycken av dem, där vi har hittat vår stil och grafiska profil som vi är väldigt nöjda med. Det finns en ”mossighetsstämpel” på vissa hemelektronik- butiker som jag tycker att vi har undvikit bra. Vi är väldigt nöja att vi valde Audio Video, säger Lars.

Vad var största anledningen till att ni bytte lokal i Åmål?

– Det var många anledningar, Vi behövde ju även ett huvudlager och huvudkontor. En kombo av yta och hyra helt enkelt, svarar Andreas.

”Mycket slit och ett brinnande intresse så går allt!

Är det svårt som företagare att förhandla med hyresvärdar här i Värmland?

– Både ja och nej. En del hyresvärdar förstår verkligen vikten av att ge och ta, samarbete är enormt viktigt om vi ska kunna behålla ett handelscentrum i våra småstäder. Det är tre viktiga grejer som jag tycker måste bli bättre. Kommunen och politiker måste göra sitt yttersta för att det ska finnas verktyg till framförallt småföretag att växa och frodas på orten. Fastighetsägare måste bli mer öppna och inte bara tänka pengar utan se långsiktiga samarbeten. Vi handlare måste bli bättre på att öka attraktionskraften till våra butiker på olika sätt. En nöjd och glad kund blir lojal. Som kund behöver vi tänka på att handla mer lokalt om vi vill ha våra butiker kvar  svarar Roger.

Kan du ge något exempel på hur ni handlare kan bli bättre?

– Det finns nog ingen universal lösning, men jag tror att vi alla måste bli bättre på att samarbeta lokalt erbjuda ännu bättre service och skapa mervärden för våra kunder. Mjuka värden som du inte får via ren näthandel, som att komma ner till butiken, uppleva, känna och klämma, få förklarat hur saker och ting fungerar. I vår bransch är det dessutom viktigt med installatörer så att våra kunder kan få hjälp i sitt hem eller som för företag, på sin arbetsplats, säger Roger.

Hur ser ni på framtiden? 

– Den traditionella och lokala handeln står inför utmaningar, men vi är positiva och ser spännande utvecklingsmöjligheter framöver. Vi vill få till det ännu bättre och vi vill framförallt att våra duktiga anställda och våra trogna kunder får det ännu bättre. Vi vill verkligen att alla som kommer in i våra butiker ska kunna hitta det de söker efter och få en riktigt positiv köpupplevelse. Med Audio Video i ryggen och våra andra kontakter och samarbetspartners har vi idag tillgång till flera hundra tusen produkter, alla operatörer inom internet och telekom. Det känns jättebra, inflikar Rikard.

Kommer ni att starta fler butiker?

– Ja, det är jag säker på! Vi håller på att förhandla just nu i en ort i Värmland. Mycket mer kan jag inte säga om det förrän till våren, svarar Roger

Ni har gjort en fantastisk resa! Hur många anställda är ni nu?

– Tack vare våra fantastiska kunder och medarbetare, samt med mycket slit och ett brinnande intresse går allt! I dagsläget är vi 30 anställda, och ja, det har varit en fantastisk resa, som är långt ifrån över, svarar Andreas.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng