Backyard Babies

Foto: Peder Carlsson

Sedan många är gitarristen Dregen en av Sveriges mest ikoniska musiker. Tillsammans med Peder Carlsson (trummor) och Johan Blomquist (bas) startade han 1989 vad som snart skulle komma att bli Backyard Babies. Kort därefter anslöt sig Nicke Borg (sång/gitarr) och resten är rockhistoria. Bandet släppte sin första platta ”Diesel and power” 1994. Uppföljaren ”Total 13” (1998) belönades med en grammis, och 2001 skapade de sin tredje platta ”Brand new hate”. Efter sex skivor och 20 år på vägarna meddelade bandet 2009 att de skulle göra ett uppehåll på fem år. 2014 startade Backyard Babies upp igen med skrivande på en sjunde skiva och nu 2018 stundar ytterligare en rockig återkomst.

 

AMUSE ringde upp Dregen för att tala om deras framtid inom bandet.

 

Er första singel är ”Shovin´ Rocks” från det kommande albumet ”Sliver & Gold” som förväntas släppas i början av 2019, är det stor skillnad från tidigare låtar ni gjort?

– Shovin’ Rocks singeln andas väldigt mycket Backyard Babies. Dock går den helt i dur, vilket är ovanligt för att vara oss.

 

Hur tror ni att mottagandet kommer att bli?

– Vi lirar singeln nu på turnén och fansen älskar låten, men att få ut singeln på radio och annan kommersiell skit går säkert rå-trögt som med all annan gitarrbaserad rockmusik år 2018.

 

Ni har bytt skivbolag nu, hur kommer det sig?

– Samarbetet med det förra skivbolaget funkade inte. Vi hade helt olika visioner.

 

 

”Men att få ut singeln på radio och annan kommersiell skit går säkert rå-trögt”

 

 

Vilken process är svårast, skriva låtarna eller spela in dem?

– Båda är lika lätta! Det svåra är att hitta ”mojo’n” och inspirationen. När man har fiskat fram det är det bara att kliva på tåget.

 

Var är albumet inspelat och hur lång tid tog det att skriva och spela in?

– Sliver & Gold är inte färdiginspelat ännu. Vi fortsätter i höst igen efter alla festivaler i sommar. Hittills har vi spelat in allt i Psykbunkern / Park Studios med Stefan Boman som tekniker och Chips Kiesbye som producent.

 

Ni har varit på turné nu i sommar, har ni något roligt turnéminne från Värmland?

– Sitter just nu i München på väg till gig när vi gör denna intervjun. Sommaren har varit fantastisk men hektisk. Precis som en festivalsommar ska vara. Mina värmländska minnen förknippar jag mest med ”Packmoppe-turnéerna” som jag gjorde som solo-artist. En fullkomligt överjävlig och rolig turné. Det är mera en expedition än en turné.

 

Hur många livespelningar tror ni att ni har gjort sedan ni startade?

– Ingen aning. Fler än 1000 stycken.

 

Vad är det största ni varit med om som band?

– Att fortfarande kunna leva på att spela rock´n’roll. Och att komma till nya platser och lira. Buenos Aires i vintras var fantastiskt.

 

Vad är det svåraste med att lyckas med sin musik?

– Jag vet inte! Ser du det redan från början som ”svårt” har du misslyckats. ”Går det inte så går det ändå” är ett mantra vi lever efter.

 

Om man vill lyckas inom musik vad är ert bästa tips?

– Skriv egna låtar, repa och jobba hårt! Ta ingen skit. Gör din egen grej.

 

Ni har snart hållit ihop i 30 år, de flesta band byter medlemmar under en sådan tidsperiod, hur har ni lyckats hålla ihop?

– Jadu, det undrar jag också. Haha! Vi tittar kanske inte så mycket bakåt utan försöker hela tiden gå framåt och gräva där vi står, helt enkelt. Då går åren fort.

 

MEDLEMMAR
Dregen – sång och gitarr
Johan Blomquist – bas
Peder Carlsson – trummor
Nicke Borg – sång och gitarr

 

 

ALBUM
Diesel and Power (1994)
Total 13 (1998)
Making Enemies is Good (2001)
Stockholm Syndrome (2003)
People Like People Like People Like Us (2006)
Backyard Babies (2008)
Four By Four (2015)
Sliver & Gold (Kommer 2019)
Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng