Amuse bilspecial om bonus malus och dags att byta bil?

BONUS MALUS

Regeringen och riksdagen beslutade att från och med den första juli 2018 har vi ett system som heter bonus malus. Bonus malus är latin och översätts god respektive ond. Vad det i praktiken betyder är att bilar med mindre utsläpp får bonus, medans de som släpper ut mer får betala en förhöjd fordonskatt = malus. Vi på Amuse fick hjälp av några bilhandlare och försökte reda ut vad detta egentligen betyder i praktiken.

 

Jörgen andrén på Eijes Bil AB

 

Kan du berätta i enkelhet om bonus malus?

– Bonus malus är ett system som gör att dieselbilar samt bensinbilar får högre fordonsskatt och bilar som har alternativ som gas, plug-in hybrid samt 100% elbil får högre miljöpremier från 1/7-18.

 

Kan du ge några exempel?

– Kia Ceed 140hk 1,4 turbo bensindriven drar 0,63 blandad körning kostade i fordonsskatt förut 1600kr/år. Med det nya systemet kostar den nu 2984kr/år. Kia Picanto 69hk bensindriven drar 0,58 blandad körning kostade i fordonsskatt förut 365kr/år, nu kostar den 2000kr/år. Det har blivit en rejäl ökning för bensin-och dieselbilar. Men för hybrid och hel-el har det blivit billigare.

 

Hur har detta påverkat för er som företag?

– För vår del här på Eijes har vi tappat ca 40% av försäljningen på bensin- och dieselbilar. Vi har ökat ca 35% på försäljning av elbilar och hybrider. Så totalt kan man säga att vi har tappat 5%. Nu i januari 2019 var 50% av vår totala försäljning för KIA Sverige el eller hybrider. Jag vill också tillägga att många kunder tror att det har blivit en enorm förändring för diesel-och bensinbilar, men som jag sa tidigare, Kia Ceed har det påverkat ca 120kr/månaden, Jag tror att det här systemet har skrämt många till att inte ens våga fundera på bensin eller diesel.

 

SAMMANFATTNING BONUS MALUS:

Bilar som släpper ut mer än 95g/km får en koldioxidskatt på 82kr/g.

• Bilar som släpper ut mer än 140g/km får en koldioxidskatt på 107kr/g.

Dieselbilar har även ett miljötillägg på 250kr och  bränsletillägg på 13,52kr/g.

• Efter tre år sänks skatten till samma nivå som de bilar som släpper ut 60-90g/km.

Bonus malus-system omfattar nya, lätta fordon av fordonsår 2018 eller senare som registrerats den 1 juli 2018 eller senare.

• Personbilar klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar med totalvikt på max 3,5 ton omfattas. Motorcyklar omfattas inte.

Bilar med koldioxidutsläpp mellan 0-60g/km får en bonus upp till 60 000kr.

• Gasbilar får en fast bonus på 10 000kr.

 

Patrik Delin på Brandt Säffle

 

Har bonus malus blivit positivt eller negativt för er?

– Inför 1 juli så var det en uppgång men faktiskt mindre än väntat. Och efter det har det inte varit så stor skillnad för oss. Vi har ju inte så många alternativ än så länge. Ford Focus och mindre bilar har ökat lite medans större bilar och då framför allt dieselbilar har sjunkit något.

 

Tror du det blir större skillnad i framtiden?

– Ja det tror jag, Hybrid och el-bilar kommer vi se mycket mer av i framtiden men jag tror det tar längre tid här på landsbygden än i stora städer där det redan nu börjar synas.

 

Kan du ge ett exempel på prisskillnader?

– Ja om vi tar Ford Focus 125hk som drar ca 0,5 blandad körning så kostade fordonsskatten 360:- tidigare och nu 1590:- så visst har det blivit en höjning med ca 100:- per månad. De modeller som det blivit störst skillnad på i fordonsskatt är ju stora dieselbilar och det är inte de vi säljer mest volym av.

SUGEN PÅ ATT BYTA BIL?

Går du i bilköps-tankar, kanske den gamla håller på att ge upp eller behöver du en större? Det kanske är det dags för din första bil? Oavsett så finns det massor att tänka på. Vi på Amusemagasinet samlade ihop lite tips och tog även lite hjälp av bilhandlare.

 

Val av storlek

Vad har ni / du för behov, utseendet kan vara viktigt för många men det ska funka praktiskt också. Välj en bil som uppfyller alla era praktiska krav. Är ni en stor familj kanske det är viktigt med ett rymligt bagageutrymme. Är du själv kanske du ska titta efter en bil som är billig i drift.

 

Ny eller begagnad bil?

En helt ny bil kostar mer och börjar dessutom minska i värde i princip direkt när du köpt den. Om du ändå vill ha en lite nyare bil men som inte kommer tappa lika mycket i värde kan du satsa på en bil som är runt ett år gammal, då får du en bil som redan har den största värdeminskningen bakom sig men som fortfarande kan gå under nybilsgaranti. Vart du köper din bil, privat eller

Bilhandlare?

Hos en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, vilket innebär att säljare inte kan ge dig sämre avtalsvillkor än de som lagen säger. Köper du en begagnad bil finns det mycket som du bör tänka på. Vem du köper av kan exempelvis ha stor betydelse. Men om du köper bilen privat är det viktigt att kontrollera flera saker så att säljaren verkligen äger bilen och om det finns några skulder kopplade till bilen. Viktigt att skriva ett köpekontrakt och se till att du och säljaren har varsin kopia. Kom också ihåg att kontrollera att både du och säljaren anmäler till Transportstyrelsen att det är en ny ägare på bilen.

Research

När du vet vilka kriterier du letar efter, och vad bilen ska uppfylla blir det lättare att hitta en passande bil. Läs på om olika bilmärken, modeller och biltyper för att få koll på hur utbudet på marknaden ser ut och vilka priser du kan förvänta dig. Kontrollera bilen När du sen hittar en bil som du vill ha bör du kontrollera den ordentligt, särskilt viktigt om du köper privat och ej hos bilhandlare. Provkör och kontrollera att bromsar, styrning, lampor, och andra viktiga delar fungerar som de ska. Har du dålig koll på bilar kan du alltid låta bilen testas av Bilprovningen som erbjuder en så kallad bildiagnos. Kontrollera också att bilen levereras med de detaljer som avtalats och att alla handlingar som tillhör bilen finns med. Dessutom är det ingen dum idé att ta reda på när bilen senast servades, om bilskatten betalats och om bilen nyligen besiktigats.

 

Peter Skogland på Dalslands Bilservice

 

Vad är fördelar med att köpa bil på en bilfirma mot om man köper privat?

– Om du köper bilen av en privatperson, tänk på att köpet inte omfattas av konsumentköplagen och du har därför ett dåligt skyddsnät. Vid privatköp gäller istället köplagen vilket innebär att säljaren inte ansvarar för fel som han inte kände till och som köparen vid en noggrann undersökning borde upptäckt vid köpet.

 

Vilken bilstorlek är det mest efterfrågan på i ert område?

– Vi säljer bra av Tiguanen som är vår fyrhjulsdrivna mellan-SUV. Men även Golf i alla olika varianter är ju populär.

 

Mycket har ju hänt i er bransch de sista 10 åren, el och hybrider bland annat. Men har det ändrat sig mycket i begagnatköpen?

– Det som är viktigare idag än för 10 år sen är ju marknadsföringen av just begagnade bilar, det gäller att synas på olika sajter och i sociala medier då köparna i större utsträckning använder nätet för att leta bil.

 

Vad tycker du är viktigt att tänka på innan man köper en begagnad bil?

– Köp av en MRF-ansluten handlare. De måste följa Allmänna reklamationsnämndens beslut vid en eventuell tvist – och de lämnar alltid garanti, antingen MRF-garanti som är en av branschens tryggaste, eller MRFs trafiksäkerhets-garanti när du köper en begagnad bil.

 

Börjar det komma in el och hybrider begagnat nu? 

– Vi har ännu inte märkt av det i någon större utsträckning, men det lär säkert komma även till oss utanför de större städerna så småningom.

 

Basim Aloann på Säffle Bilar

 

Vad är fördelar med att köpa bil på en bilfirma mot om man köper privat?

– Privat får man inte garantier och det är ju så klart säkrare att ha garantier om något skulle gå fel.

 

Vilken bilstorlek är det mest efterfrågan på i ert område?

– Det är blandat. Både små och stora bilar och även transportbilar.

 

Vad tycker du är viktigt att tänka på innan man köper en begagnad bil?

– Säkerheten, kolla besiktningspapper och att allt funkar som det ska.

 

Vad är vanligaste frågorna ni får när man köper begagnat?

– Hur mycket bilen förbrukar i drivmedel och skatten, folk vill veta vad det kostar i längden och inte bara vid köpet. Alla har ju olika behov såklart men hur mycket bilen drar är viktigt för alla.

 

Frågar många efter hybrid eller el-bilar?

– Ibland, och det lär bli mer i framtiden skulle jag tro.

 

Hur är det med finansiering om man köper en begagnad bil hos er?

– Ja, det hjälper vi också till med, så det blir ju mycket lättare än om man köper bil privat. Vi tar även inbyten på alla bilmärken.

 

Emil Sandberg på Heintz Bil

 

Vad är fördelar med att köpa bil på en bilfirma mot om man köper privat?

– En bilaffär är oftast efter husaffär bland de större affärer man gör. Hos bilhandlaren ska du få professionell hjälp med behovsanalys, möjlighet att ställa frågor och testa samt jämföra olika bilar och modeller samt få råd och förslag kring finansiering, val av försäkring och inte minst tryggheten med att säljaren finns kvar på samma plats – även efter att affären är gjord. Beroende på bilens ålder, körsträcka och pris får du även garanti i motsvarande omfattning.

 

Vilken bilstorlek är det mest efterfrågan på i ert område?

– Efterfrågan efter biltypen ”SUV” och bilar med ett högre insteg har ökat det senaste. Sedan är givetvis kombivagnen fortsatt väldigt populär i vårt närområde.

 

Mycket har ju hänt i er bransch de sista 10 åren, el och hybrider bland annat. Men har det ändrat sig mycket i begagnatköpen?

– Det har hänt och det händer fortsatt mycket i branschen. Tyvärr har det varit och är fortsatt svårt att se långsiktiga beslut då branschen är föremål för påverkan från många särintressen och inte minst politiker. Begagnatköpen har dock inte förändrats radikalt över tiden. Säkerhet, komfort, och ägande-/driftskostnader väger tungt när man köper begagnad bil. Det låga ränteläget har inneburit att många köper en nyare begagnad bil jämfört med tidigare – för att därigenom reducera sina reparations- och underhållskostnader.

 

Vad tycker du är viktigt att tänka på innan man köper en begagnad bil?

– Se till att du har fått med de egenskaper och den utrustning som du vill ska finnas på din nästkommande bil, så att den matchar de behov du har på bästa möjliga sätt. Tala med säljaren så att du får göra en litet längre provkörning. Den första korta turen har man oftast fullt upp med alla reglage och funktioner, och hinner inte fokusera på känslan av hur bilen är att köra – du ska ju köra många mil med bilen. Se till att du trivs med både bil och bilsäljaren!

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng