Bodaholms Gård

Idag drivs Bodaholms gård av Lars Björsell och Åsa Rölin,. Det är Lars färäldrahem och han har drivit gården sedan 1974. 1988 föddes dottern Anna och därefter växte familjen med Pia, Kajsa och Tove Björsell.

Lars farfar Johan Emil Björsell och farmor Ester köpte
Bodaholms gård från Christian Storjohan 1915 och har sedan dess varit i familjens ägo.


Hej! Hur många är ni som jobbar på gården?
– Idag är vi fem personer som jobbar här på Bodaholms Gård.

 

Ni har ju potatisodling, har ni även mer verksamhet på gården?
– Ja det har vi, vi har bland annat vindkraft, skog, potatiskonsult och så arrenderar vi även ut mark.

 

Vem är det som gör ”potatistavlan” varje år?
– Det är Marianne Westerberg och Marie Hofgaard som gör den fina potatismosaiken.

 

Hur kom ni på idén med ”potatistavlan”?
– Åsa inspirerades av äppeltavlan i Kivik och tog kontakt med Emma Karp Lundström som hade gjort tavlan de första sju åren.

 

Hur många kilo potatis odlar ni på ett år?
– Det är cirka 1,8 miljoner kilo brutto!

 

Vad är det svåraste med att driva gård i dag?
– För våran del är vädret självklart en avgörande faktor. För mycket regn vid fel tillfälle kan tyvärr vara förödande.

Hur många år har ni varit med på skördefesten?
– Vi gick med andra året som skördefesten var igång, år 2004 för att vara exakt. Vi har alltså varit med i 15 år och det har vuxit mycket sedan dess!

 

Bodaholms Gård informationstext från Skördefestens programblad 2019

Välkommen till vår station där allt kretsar kring potatis. Köp nyupptagen tvättad potatis av en rad olika sorter, färger och former samt färska chips tillverkade av vår egen King Edward!

Till 2019 års skördefest odlar vi King Edward, Mandel, Asterix, Amandine, Alexia, Michelle, Queen Anne, Gala, Inova, Cherie, Anaya, Fakse, Rudolph och Snöboll. Blåköttiga Blå Kongo och Violett Queen. Rödköttiga Mulberry Beauty. Det finns även en mindre mängd av riktigt gamla sorter som ”Lurö”-potatis, Jämtlands vit, Svensk röd, Gullöga och Backpotatis.
Se vår sorteringsanläggning och packeri i full verksamhet. Kika runt på maskiner, lager och odling. Bildspel med potatistema i lagerhuset.
Marianne Westerberg formger och bygger tillsammans med Marie Hofgaard ett fantastiskt konstverk av potatis i källaren vid vägen med hemligt motiv vars tema genomsyrar hela
lokalen. Konstverket ”Potatismosaik på Bodaholms gård” skapas av gårdens potatis med olika former och färger. Den är dryga 15 kvadratmeter och kan upplevas på Bodaholms gård under hela Skördefesthelgen.

I trädgården dukar ”Smulans konditori” upp med sina uppskattade bakverk och goda smörgåsar på hembakat bröd. Nytt för i år! Skogshyddans Dirty Pig Truck rullar in i trädgården och serverar mat direkt från bonden i modern tappning! Tacos, wraps med mera i god mix av Skogshyddans egna Linderödssvin och potatis från Bodaholm.

Varmt välkomna till Bodaholms gård önskar Lars, Åsa, medarbetare på Bodaholms gård samt ett gäng årligen återkommande entusiastiska skördefestarbetare från när och fjärran.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng