Caroline Af Ugglas

text: redaktionen, foto: kristofer lönnå/agent franke

 

Hon är en av våra mest kända svenska sångerskor och har alltid många strängar på sin lyra. Hyllad som artist, konstnär, författare, föreläsare och skapare av TV-program. Vi på Amuse kände att det var dags att möta denna underbara multitalang och prata lite om karriären.

 

Hej Caroline! Du var med och grundade ”Clash of the Choirs”, som även försvenskades till ”Körslaget”. Har du några fler såna projekt på gång?

– Jag har inga direkta såna projekt på gång just nu men idéerna poppar upp hela tiden! Ibland blir det något av det lilla fröet, ibland hinner någon annan få samma idé. Det snurrar mycket idéer och uppslag i mitt huvud hela tiden.

 

Du är ju en mångsysslare. Du är både artist, körledare, föreläsare, författare, konstnär, mm. Vad tycker du är det roligaste att  arbeta med?

– Författare tycker jag inte att jag kan kalla mig, egentligen, det är man väl först när man skrivit tre böcker, tror jag. Jag är mång- sysslare av den enkla anledningen att jag så lätt blir uttråkad. Alla som sysslar med musik vet också att det är svårt att försörja sig bara på den. Inom kulturen kan det vara att många bäckar små så småningom bygger en å. Har man många grejer att göra är det enklare att försörja sig på det. Jag tror att jag skulle kunna leva enbart på min konst, om jag hade haft mer tid att måla. Men, jag tycker också att det är skönt att göra flera olika saker. Och jag gillar att jobba med andra, så som man gör när man skapar musik. Måleriet är ganska ensamt. Det är kul att jobba med andra.

 

Du släppte nya plattan ”Varför Därför” i september, där alla musiker är medproducenter.  Var detta något nytt för dig eller har du jobbat så tidigare?

– Vi jobbar så väldigt ofta, tycker jag. En bra musiker är ju en slags producent och kommer med mycket bra idéer och input. Normalt brukar vi arrangera upp låtarna innan och Heinz och jag har ganska mycket ideér klara redan innan. Den här gången var vi väldigt fria, och hade knappt gjort gitarrdemos innan.

inom kulturen kan det vara att många bäckar små så småningom bygger en å

Hur lång tid tog det att spela in albumet?

– Idén tog fart och jag började brinna när vi gjorde låtarna till Marika Lagercrantz föreställning ”Stark som en räv” våren 2017 . Det tog nog ungefär ett halvår innan plattan var färdig, vilket ju är relativt snabbt. Vi brann hårt och det var väldigt kul och inspirerande i och med att vi fick vara så fria i vårt skapande. Vi hade inte hade några ramar att hålla oss innanför, varken musikaliskt eller mentalt.

 

Vad har varit det svåraste i din karriär?

– Det är svårt att säga eftersom jag inte har något direkt att jämföra med. Jag har alltid jobbat hårt så det är jag van vid. Kanske att det svåraste har varit att passa in när man är så pass ”skavig” som jag är. Det kanske hade varit lättare om jag hade varit söt och dansant men mitt uttryckssätt, min röst och mitt utseende varken kan eller vill jag ändra på.

 

Har du något roligt minne från Värmland?

– Jag har många, många roligare minnen från Värmland. Jag har ju åkt Packmoppeturnén (2015),  då hade vi helt otroligt roligt! Moppeåkningen var jätterolig och det hände så mycket konstiga saker i skogen. Vi körde 70 mil på mopparna och körde vilse många gånger. 2007 var jag med och invigde ett naturreservat i Kil också, det var väldigt fint. Jag sjöng och Mattias Torell spelade brötig gitarr mitt ute i skogen. Det är något visst med skogarna i Värmland!

 

Vilken av dina låtar har betytt mest för dig?

– Inte helt otippat säger jag ”Snälla snälla”. Den tog mig från underground till ovan jord. Jag var kanske inte direkt under jorden innan, men den låten gjorde mig känd för den breda massan, människor ropade ”Snälla snälla” när de såg mig på stan.

 

Om du inte hade börjat jobba med konst och musik, vad tror du att du hade jobbat med då?

– Veterinär ville jag bli när jag var liten, men jag vet inte om jag orkat med utbildningen.  Idag skulle jag säga socionom, jag gillar ungdomar och jag tycker om att hjälpa människor.

 

Vad är ditt nästa projekt?

– Mitt målande. I början av december har jag utställning i Landskrona och i slutet av april nästa år har jag utställning i Göteborg.

 


 

Favoritmaträtt?

– Pilgrimsmusslor, blåmusslor! Jag äter alla sorters musslor i alla sorters musselformer. Sen är jag svag för choklad, rödvin, kaffe och popcorn.

 

Bästa resan?

– Absolut bästa resan jag gjort är när vi bilade genom 19 olika länder i Europa. Jag minns allra mest Tjernobyl och Ukraina, det var helt galet. Georgien och Armenien var fantastiskt. Och Marocko, mitt favoritland.Vi har bilat runt överallt.

 

Favoritartist?

– Just nu har jag en stor favorit, en kvinnlig artist som heter LP. Jag lyssnar också på Amy Winehouse och Lady Gaga. Jag såg en dokumentär med henne, och gillar hur hon gick den kommersiella vägen för att bli ”seriös”.

 

Favoritkonstnär?

– Det finns en massa, massa bra men ska jag välja en så säger jag Ernst Billgren. Och Linn Fernström. Oj, nu blev det visst två!

 

Senast lästa bok?

– Jag läser sällan men lyssnar på massor, medan jag målar. Senast lyssnade bok är, för andra gången, ”Egenmäktigt förfarande” av Lena Andersson. Hennes ”Duck City” är bäst. Jag hittade henne för fem år sedan och lyssnar igenom hennes böcker om och om igen.

 

Vad stod det i ditt senaste SMS och i från vem?

 – ”Har du tid att gå igenom lite intervjufrågor med ikväll?” från Birgitta Haller.

 

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng