Caroline Blomstrand

”Däremot har jag imponerats och inspirerats av människor som gör som de vill oavsett vad folk tycker och lyckas göra något bra av det. Som Isadora Duncan… eller Janis Joplin”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO: Caroline Blomstrand

 

Hur startade du din karriär inom musiken och hur länge har du hållit på?

– Att tala om en karriär i egentlig betydelse är väl egentligen att ta i. Jag har ju hela tiden jobbat med andra saker och aldrig riktigt strävat efter att bli musiker eller artist på heltid. Jag brukar säga att jag är halvprofessionell ;-), vilket jag tycker att jag kan kalla mig sedan åtminstone 20 år tillbaka. Då bestämde jag mig för att jag kan sjunga och agera tillräckligt bra för att känna mig trygg i det och veta att jag gör ett gott jobb.

 

Vilken musikstil har du, för de som inte vet?

– Jag är klassiskt skolad och det dröjde innan jag riktigt tog itu med att jag har en röst som passar också för annat. Till att börja med så var jag helt klart huvudsakligen romans- och vissångerska av ett ganska lyriskt slag, med en röst som också har passat bra för folkmusik, men efter att jag fick barn och kanske framförallt efter jag skilde mig har jag strävat efter att göra annat. Rösten har ändrat sig, jag har fått djupare och bredare röst och jag har börjat sträcka mig mot musik med ett litet jazzanslag och vispop. Jag tycker att det passar mig bra , dessutom blir man musikaliskt mer tillgänglig. Jag passar i fler sammanhang.

 

När upptäckte du ditt intresse för musiken?

– Jag var i åttaårsåldern när det kom en engagerad kyrkomusiker till vår by, som i barnkörssammanhang upptäckte att jag var musikalisk. När jag hade fyllt tio fick jag ledigt ifrån skolan några månader för att spela radioteater i Stockholm. Då bestämde jag mig för att jag både skulle bli skådespelerska och sångerska. Jag tyckte att mina vuxna medspelare verkade ha ett roligt yrkesliv och så ville jag också ha det. Kommunala musikskolan har också förstås haft betydelse för utvecklingen av musikintresset, liksom åren på musiklinjen på Sundstagymnasiet och de senare utbildningarna inom klassisk sång, opera och teater.

 

Hur brukar du få spelningar?

– Att få spelningar handlar väldigt mycket om att hålla igång sitt musikaliska nätverk…att man samtalar och spånar med andra kring vad man gör eller vill göra. Perioder när huvudfokus i livet ligger på annat så blir det färre spelningar helt enkelt.

 

caroline_blomstrand_2c

 

Vilken är den roligaste spelningen hittills?

– Jag tycker nästan alltid att alla spelningar är den roligaste;-), men det mest dramatiska jag har varit med om på scenen var nog när jag spelade Helena i ”Katarina av Amerika” och tappade bort mig totalt i den scen då jag förlorar mitt barn på båten på väg till Amerika. Plötsligt tittar jag ner på mitt vänstra ben och ser hur det skakar och hör hur jag snyftar högre och högre och att jag bara inte kan samla mig inför min sång. Jag tänker: ”Tre sekunder in (andas), håll tre sekunder, ut tre sekunder, håll tre sekunder, in tre sekunder…” Den där stunden innan jag sjunger ska ta ca två minuter, den här gången tog det sju…Det kändes väldigt konstigt att ha haft ett privat litet psykbryt inför 350 personer och jag skämdes inför resten av ensemblen som i stort sett gjorde sig redo för att ringa ambulans.

 

Hur ser din musikframtid ut?

– Jag hoppas att min musikframtid kommer att kunna ge mig möjligheter att pröva saker som jag inte har prövat förut. Allra helst skulle jag också vilja spela mer teater också. Vid årskiftet någon gång blir det förmodligen mer ”Katarina” och jag hoppas att få till det där jazzinspirerade programmet som jag (vi) har fnulat på ett tag, men inte riktigt fått tid till. Jag har också tänkt mig ett litet klassiskt projekt i april nästa år med en god väninna som är mezzosopran och en liten kammarorkester. Det senaste året har jag tackat nej till spelningar eftersom jag har haft så mycket annat att göra, men planen är att vakna till igen någon gång under hösten.

 

Har du några idoler inom musiken?

– Jag har aldrig haft några idoler, faktiskt inte ens några musikaliska förebilder heller. Det kanhända att det är en brist hos mig, men det är precis så det är. Däremot har jag imponerats och inspirerats av människor som gör som de vill oavsett vad folk tycker och lyckas göra något bra av det. Som Isadora Duncan… eller Janis Joplin (visserligen väldigt självförbrännande men ändå). Jag beundrar många av de unga tjejerna av idag som lyckas med detta alldeles utmärkt, samtidigt som de hittar bra sätt att ta hand om sig och bibehålla sin integritet. Som Robyn eller Zara Larsson eller den där tjejen som alltid har en mask på sig när hon framträder, ”Sia” kallar hon sig väl? Att vara cool, men inte kall…så vill jag också vara!

 

Vad tror du att man måste göra för att lyckas och bli bra inom musiken?

– Man måste se till att man kan sitt hantverk, ständigt förkovra sig och hitta något som känns betydelsefullt att nå ut med samtidigt som det ska kunna beröra andra människor också. Man måste vara envis, arbetsam, strukturerad och tåla kritik. Helst stå ut med en mängd resor, oregelbundna arbetstider och en hel del ensamhet.

 

Hur ser din drömframtid ut inom musiken?

– Att få göra allt möjligt som jag inte har gjort än. Det skulle vara kul att ha ett band bakom sig t ex. Men det är inte realistiskt utifrån hur jag lever nu. Det kräver mycket organisation och logistikpyssel…men om vi nu ska prata om drömmar så…Det vore också kul att göra egen musik. Men då har jag en del att lära mig först.

 

Vilken är din favoritlåt som du framträder med?

– Jag är en ordmänniska och text betyder mycket för mig (stora ord – stora känslor, typ! ;-)Jag gillar Katie Melua och tycker att hennes låtar är musikaliskt egensinniga samt har bra texter. Jag har sjungit hennes ”Sailboat” vid några tillfällen och gillar att göra den. Har nog tänkt att pröva på lite mer Melua.

 

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng