Dåliga affärer

Håkan Mattsson
Håkan Mattsson
Krokstad Herrgård Säffle

Jag älskar att göra dåliga affärer!

Missförstå mig rätt nu, självklart är det inget jag strävar efter eller söker i min vardag, men när det väl händer så blir jag ofta lycklig av nån anledning. Glad över att min motpart skiner upp i tron av att den gjort sig en hacka på min bekostnad. Grejen är ju att jag vet när jag gör en dålig affär, jag orkar bara inte bry mig.

 

Var på semester i Indien för ett tag sedan och det som absolut inte fick ske inträffade, mina flip-flop gick sönder! Smal sak tänkte jag, men icke… Visade sig vara närapå omöjligt att får tag i nya, vår lilla by hade då rakt inga tofflor alls visade det sig efter noggrant letande, men ryktet gjorde gällande att grannnbyn, dessutom beväpnat med bankomater, nog hade både en och två handlare som sålde skor som skulle passa.

 

Sagt och gjort, vi gav oss ut på en promenad utefter den hårt trafikerade vägen mot grannnbyn. Glädjen när vi kom fram och insåg att ryktena stämde, visste inga gränser, nu jädrar skulle det shoppas skor! Hittade ganska omgående ett par som jag skulle kunna tänka mig att leva ihop med de närmaste åren och efter supersnabb expeditering, sisådär 30 sek så kom de fram i rätt storlek, jag provade, konfirmerade att vi skulle bli ett par och så var det dags för betalning…

 

Vill inflika att jag vet att det förväntas att man prutar, vissa hävdar till och med att handlarna blir upprörda om så inte sker, men där måste jag tvivla. Hur skulle någon seriös näringsidkare kunna bli upprörd över att få slippa argumentera med priset och dessutom tjäna mer än förväntat… Ställer mig mycket tveksam till det och tror snarare det är en seglivad myt av oss västerlänningar för att rättfärdiga att vi tjafsar om kronor och ören..

 

Nåväl, den stora stunden närmade sig och jag frågade helt enkelt efter priset. 1000 rupier kom det direkt ur expeditens mun, ett slentriant första bud och han rustade sig för en verbal strid. Förvåningen i hans ögon blev total när han istället fick ett glatt Ok från min sida och jag rotade fram sedeln som skulle slutföra vår ekonomiska transaktion. Tror inte han riktigt vågade tro på det förens sedeln var i hand och affären i hamn. Anar att han misstänkte både sinnesförvirring och grav berusning från min sida men det får det vara värt. Själv hoppas jag att han kunde stänga affären lite tidigare efter8 väl genomförd affär och kanske få några extra timmar ihop med familjen… Om så var fallet så var det faktiskt mina billigaste skor jag någonsin köpt.

 

Liknande exempel i mitt liv är otaliga, och varje gång går jag därifrån rejält skinnad, men med en varm känsla i magen om att jag kanske kunnat ge någon några minuter extra med de där hemma.

 

Om inte annat så kanske det blir en rolig historia de kan dra med sina kollegor efter jobbet när de får skratta lite och berätta om hur de blåste den bortkomna svensken på slantarna.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng