Ekesberget firar 60-års jubileum!

Amuse hade tyvärr inte möjligheten att vara med och fira
Ekesbergets 60-årsjubileum, så vi fick kontakt med Karin Åslund som dokumenterade och Jörgen Hedlund som tog bilder under dagen. Här nedan kan ni läsa Karins krönika.

 

Vi hade en mycket lyckad dag på vårt 60-årsjubileum. Allt startade på fredagskvällen när tävlingsgruppen bjöd på fackeltåg nerför framsidan av Ekesberget.

 

Vi fortsatte firandet under lördagen. Inne i serveringen sattes en utställning, med film, upp om Ekesbergets 60-åriga historia. Ute serverades gulaschsoppa. Klockan ett hölls ett tal av vårt kommunalråd Jens Fischer (OR), där han framhöll vikten av en ideellt skött slalombacke i vår kommun. Efter hans tal pratade Stig Edgren som var med för 60 år sedan och invigde backen, samt var en av eldsjälarna till att backen byggdes. Mycket intressant att höra, många nyheter för många av oss.
Dagen fortsatte med ett klubbmästerskap, där alla medlemmar var välkomna att delta. Priser och klubbor till samtliga deltagare som deltog.
Slalomklubben är på stor framfart! I år deltog runt 60 st ungdomar på skidskolan (dubbelt så många som förra året). Ca 25 st av dem har fortsatt och är med på slalomträningarna på tisdagar. Där kör vi en hel del banåkning.

 

Cirka 15 ungdomar tillhör den grupp som vi kallar tävlingsgruppen. Detta är den grupp dit vi alla siktar, om vi vill.

 

Gruppen tränar regelbundet både med banåkning och friåkning. Även lägerverksamhet förekommer. Några i gruppen åker också runt i Värmland på olika mindre tävlingar. Många är med bara för att vi har så himla kul och för att vi alla älskar att åka skidor.

 

Klubben har även två tjejer som har kommit längre med sin alpina karriärer, de är ute i Sverige och tävlar på större tävlingar. En av tjejerna, Ellen Westlund, går på alpina skidgymnasiet i Torsby.

 

Ekesbergets Skidanläggning ägs och drivs helt ideellt av klubbens medlemmar.

 

HISTORIA

 

Föregångare till Ekshärads slalomklubb är Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Ekshärad och IF Höökarnas skidsektion. Friluftsfrämjandets, som då hette Skid- och Friluftsfrämjandet, byggde slalombacken och skötte driften av denna, medan IF Höökarna, sedermera Ekshärads skidförening, stod för den tävlingsmässiga verksamheten.

 

Det första sammanträdet för planeringen av projektet ”Ekesbergets slalombacke” hölls på Wermlandsbankens kontor i Ekshärad den 19 oktober 1956. Då tillsattes en kommitté, som bestod av Axel Hjerdt sammankallande, Stig Sjöblom och John Östling ordf. i IF Höökarna.

 

Redan den 1 november 1956 bildade man Ekshärads
lokalavdelning av Skid- och Friluftsfrämjandet, vars verksamhet de första sex åren mest var inriktad på driften av slalombacken och marknadsföringen av denna.

 

Men innan denna verksamhet kom igång var det många turer och hårt arbete av Axel Hjerdt, Arvid Carlsson, Clarenfjord, Ivar Hagström, Stig Sjöblom, Gunnar Krook och K-G Lundell m fl. Det var ett arbete, som engagerade många ekshäringar, vilka ställde upp med frivilliga arbetstimmar för att röja, gräva, planera, bygga och montera.

 

Så kom söndagen den 1 mars 1959, när backen officiellt kunde invigas med pompa och ståt. Solen sken, det var en strålande vintersöndag och massor av människor i backen.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng