Emil & the Warmlanders

”alla upptäckte det väl mer eller mindre vid väldigt tidig ålder, genom kultur/musikskolor eller dylikt och de flesta har spelat i diverse coverband/orkestrar tidigare”

 

TEXT: Redaktionen  FOTO: Sebastian Eriksson

 

Hej Emil, hur startades ert band och hur länge har ni spelat ihop?

– Jag ville starta ett större band med fler instrument utöver den vanliga rockbandssetningen. När jag började på Musikhögskolan Ingesund 2006 insåg jag att allt jag behövde fanns där bland mina klasskamrater. En efter en utökades bandet till 10 personer. Bandet kom igång ordentligt 2007 i samband med att vi skulle spela in en platta och då huvudsakligen en jullåt till en jullåtstävling i radio (en tävling som ironisk nog, när plattan väl var färdig, inte var aktuell det året).

 

Vad har ni för musikstil?

– Vi blev någon gång recenserade som ”heartland-rock”, något vi vid det tillfället inte alls var bekanta med. Men då vi märkte att Bruce Springsteen & ESB (Emils husgudar) tydligen spelade det så protesterade vi inte. Men vi själva brukar säga ”Springsteen inspirerad poprock”med mycket energi och sväng.

 

När upptäckte ni ert intresse för musiken?

– Det är svårt att föra allas talan, men alla upptäckte det väl mer eller mindre vid väldigt tidig ålder, genom kultur/musikskolor eller dylikt och de flesta har spelat i diverse coverband/orkestrar tidigare. Majoriteten har dessutom gått på estetgymnasium och musikfolkhögskolor innan vi träffades på Ingesund. Samtliga jobbar idag som musiklärare.

 

Hur brukar ni få spelningar?

– Det varierar. Ibland har någon hört oss på nätet, på radion, på Youtube eller sett oss på tidigare gig och velat boka oss till evenemang eller fest. Ibland har vi letat tävlingar, fått förslag från Studiefrämjandet och ofta letar Uffe (gitarristen) upp olika pubar eller festivaler som skulle kunna passa oss.

 

Hur ser bandets framtid ut?

– Förhoppningsvis har vi lite ströspelningar under höst och vår och lite tätare spelningar alternativt mini-turnéer under somrarna. Nästa år firar vi dessutom 10-årsjubileum, så då händer lite grejer – bland annat nytt album och en sommarturné uppåt landet, om allt vill sig väl.

 

emil_and_the_warmlanders_02

 

Har ni spelat in några skivor ännu och ska ni spela in fler framöver?

– Ja, vi har gjort några stycken (ett antal som vi inte givit ut eller färdigställt). I nuläget har vi ett fullängdsalbum, en EP och en singel liggandes ute på Spotify/iTunes osv. Och som sagt, nästa år släpps nästa fullängdare.

 

Har ni några idoler inom musiken?

– Om jag talar för mig själv, i form av låtskrivare i bandet, så måste det bli Bruce Springsteen. Andra som influerat mig mycket är Stefan Andersson, Peter LeMarc och brass-baserad 80-talsmusik med saxsolon.

 

Vad tror ni att man måste göra för att lyckas och bli riktigt bra inom musiken?

– Brinna för det man gör och ha någon form av drivlåga. Öva mycket och intensivt och aldrig ge upp.

 

Hur ser er drömframtid ut inom musiken?

– Spela mycket live, på stora utomhusscener/folkparker och festivaler. Vi vill spela på ställen där vi kan få kontakt med publiken och där de kan dela upplevelsen och spelglädjen med oss. En dröm vore också att få tillbringa lång tid i en värstingstudio och bara spela in och testa massor av nytt material.

 

Vilken är er favoritlåt som ni framträder med?

– Oj, den är svår. Egentligen är det väl förmodligen 10 olika svar på den här frågan, men jag själv gillar nog mest ”Have a little faith” – det brukar hända något magiskt med den när vi kör den live (Fredrik – basisten – avskyr den dock). Annars skulle jag kanske tippa på ”Darkest before the dawn” eller ”Perfection’s out of range”.

 

Om ni fick välja vilket band som helst, som ni skulle vara förband till vilket skulle det i sådana fall vara?

– Det skulle i så fall vara Bruce Springsteen & ESB.

 

FAKTA
Emil LarlssonSång och Gitarr
Rebecka JosefssonSång och Tamburin
Robin EastPiano
Ulf MoströmGitarr
Rasmus AnderssonTrummor
Fredrik NordhElbas
Jesper GötlindTenorsax
Erica KarlssonTrumpet
Robert HäggstamAltsax
Therese HållénFiol

 

Facebook: facebook.com/warmlanders

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng