Entreprenören Patrik Ekman

”Amuse träffade entreprenören Patrik Ekman som bor med sin sambo och 5-åriga dotter i Kristinehamn. Idag äger Patrik flertalet företag och vi träffade Patrik för att prata om hans väg dit där han är idag.”

 

Text: Redaktionen,  Foto: Patrik Ekman

 

Hej Patrik! Kan du berätta lite, vad har du tidigare gjort, vad driver du idag?

– Jag har varit företagare sen 17 års ålder och gjort massa saker. Genom åren har jag drivit många olika företag. Jag har haft en datorbutik i 2-3 år, drivit en lokaltidning, en gratistidning med utgivning till 25 tusen hushåll varje månad i ett år innan vi sålde den vidare. Utöver det har jag haft en nattklubb och bowling i Sunne, och varit platschef på Sunne vattenland i 3 år. Jag har drivit en ljud- och ljusfirma sedan 2002 i flera omgångar och har jobbat med många olika evenemang som torgfester i till exempel Säffle, Kristinehamn, Uddevalla och Karlstad. Vi har kört Gästhamnsfestivalen i Kristinehamn och varit med och gjort Marieberg rockar. Ja, kort och gott har jag gjort allt som i princip behöver göras, så jag känner att jag kan dö lycklig.

Det som är aktuellt idag är att vi 2011 köpte Kristinehamns Conferens Center (KCC), gamla Folkets hus och gjorde om det till en konferensanläggning och företagshotell. Utöver det har vi ett bolag som jobbar med mobila toaletter, Nordic Toilet, där vi hyr ut toaletter till evenemang över hela Sverige. Förutom det har vi en eventfirma, Ekmanevent, som jobbar med tält, bänkset, sitt- och ståplatser, större evenemang och skapar egna evenemang. Jag är även inhyrd som VD på Stadshotellet i Kristinehamn och sitter med i styrelsen i Omtänksamma Kristinehamn. En förening som jobbar med utveckling av Kristinehamns centrum, av handel så att säga.

 

Ekmanevent
Ekmanevent

 

Hur kom det sig att du blev entreprenör?

– Det vågar jag inte svara på tänkte jag säga, för just idag är det lite pinsamt. Så här var det, det var en kille som kom och hade startat ett företag. Då var jag i ljud- och ljusbranschen och så hade en annan kille startat ett företag i samma bransch och sa, ”fan kom igen det är så bra att ha ett företag” och då tänkte jag, ja det är säkert bra att ha ett företag och det verkade inte så svårt. Det resulterade i att jag skickade in en ansökan om att starta ett företag. Problemet var däremot att jag inte hade gått någon företagarskola och har inga föräldrar som själva är företagare, så det här med bokföring var inte riktigt min grej, vilket gjorde att det hela slutade med att jag kom till företagets revisor med en ICA papperspåse och sa ”Hej här är hela årets bokföring”, vilket inte kanske var sådär jättepopulärt.

Jag har verkligen fått lära mig allting den hårda vägen, det är ingenting som kommit den enkla utan jag har fått otrolig erfarenhet genom de här åren då jag upplevt mycket och fått göra allt.

 

Nordic Toilet
Nordic Toilet

 

Vad är din roll på de olika företagen?

– På KCC har vi en organisation, så där är jag mest idéspruta och ser till att det som behöver göras blir gjort. Jag har egentligen en VD-roll rakt över, förutom i Nordic Toilet och Ekmanevent. Där är jag mer praktisk och arbetar som alla andra, det är det jag är uppväxt med och lärd att göra. Min största roll på de olika företagen är att staka ut vägen och leda. Vi är ett otroligt bra team som jobbar, personalen är det viktigaste jag har.

 

Har du några utbildningar som företagare eller är du självlärd?

– Eftersom jag började självlärd så har jag fått med mig otroligt mycket. Men på senare år har jag gått allt som Almi handelskammaren har att erbjuda, allt som går att gå på. Detta gör jag både för att skapa mig ett nätverk, lära mig nytt men även för att hålla kunskaperna vid liv genom att komma ihåg och repetera gamla saker som man kan ha glömt bort.

Jag vill hylla Affärskraft 2.0 och även Almi för alla deras insatser för småföretagare i Värmland, det är riktigt bra.

 

Ekmanevent
Ekmanevent

 

Vilka kunskaper och egenskaper tycker du krävs för att bli en egen företagare?

– Jag skulle vilja säga att alla kan bli företagare, men att bli en framgångsrik företagare så behöver man ha ett personligt driv. Man får inte vara rädd för att ta i och faktiskt jobba en massa. Det är som jag säger, som företagare har man inga 8 timmarsdagar när man kommer igång och lyckas, på gott och ont. Utan det är en livsstil och det måste man ta med sig när man säger ”nu ska jag starta företag”, hela livet blir förändrat. Sen behöver man ha någon form av säljkunskap, man måste kunna sälja sig själv eller sin produkt. Det kanske inte handlar om att sälja sitt slut sortiment men man måste kunna prata och prata gott om det.

Vi hade en diskussion i en grupp för något år sedan. Av 10 affärer, hur många gånger måste en företagare lyckas för att må bra och kunna komma framåt? Alla i gruppen sa att du behöver lyckas med 2 av 10 affärer. Då sa jag, nej du behöver sätta 10 av 10 affärer, för har du inte det som mål, då har du inte mycket att hämta. Sen kanske man inte sätter 10 av 10 men man ska ha det som mål. Säger man att man kan förlora 70% av sin omsättning bara för att, hur tänker man då? Det är inte hållbart.

 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det finns inga vanliga dagar, det är det som är så skönt. Jag börjar klockan 8 och sen är frågan när jag slutar. Speciellt sommartid, då kan man ena dagen vara i Luleå och sen andra dagen i Malmö. Jag hade en sådan period, men då var det på veckobasis. Första helgen var jag i Malmö, andra helgen i Luleå och tredje helgen i Malmö igen. Det är väldigt spännande och väldigt varierande och det är det som driver mig vidare, att ha de varierande delarna som utmanar mig.

 

Har du något nytt och spännande på gång?

– Ja det har jag men det får jag tyvärr inte berätta om just nu. Men ja det händer verkligen mycket framöver.

 

SNABA FRÅGOR
Favoritfilm?Minding the Monsters med Jeff Dunham
Favoritbok?Bok har jag inte läst på senaste 10 åren så Kalle Anka
Te eller kaffe?Varken eller, bara Coca Cola
Bästa resan?Gran Canaria 2011
Favoritmaträtt?Mix Satay
Morgonpigg eller nattuggla?Nattuggla

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng