Eva Löfvendahl

”Min drömframtid inom musiken handlar om att fortsätta mejsla på det egna uttrycket”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO: Eva Löfvendahl & Anna Käll

 

Hej Eva, hur kom det sig att du började sjunga och hur länge har du hållit på?

– Jag startade 1970 och har alltså snart hållit på i 50 år. Lite som Lill-Babs och Co. Jag ackompanjerade själv på gitarr. Lyssnade också mycket på Radio Luxemburg och tog intryck av engelska band som Kinks och Jethro Tull (spelade tvärflöjt också). Hela min familj spelar och sjunger. Min bror var basist i Roy Wills från Åmål t.ex.

 

Vilken musikstil har du för de som inte vet?

– Jag började med progg, gick på folkhögskolor på 70-talet, men övergick sedan till visa. De senaste 10 åren har det blivit Evergreens och The American songbook, jazz och gamla kultschlagers.

 

När upptäckte du ditt intresse för musiken?

– Jag upptäckte att det var roligt att tolka sånger när jag gick på folkhögskolor.

 

Hur brukar du få spelningar?

– Under 70- och 80-talen sökte jag själv upp arrangörer, nuförtiden kommer de till mig eller de band jag är med i, det vill säga band runt Torbjörn Carlsson, gitarrist från Åmål, och Bo Rhodén, pianist och dragspelare från Värmlandsnäs. Jag har också egna jazzband.

 

Din roligaste spelning hittills, vilken är det?

– Den roligaste spelningen hittills var när vi nu i april 2016 och här i Åmål framförde alla låtar från Carole Kings skiva Tapestry, från 1971, just med Torbjörn och fina musiker som Stefan Blomquist (piano), Lars Larsson (saxofon). Magiskt var ordet. Inte ett öga var torrt.

 

Hur ser framtiden inom musiken ut för dig?

– Nu i sommar blir det lite ströspelningar, på bröllop och i kyrkor. Jag ser också väldigt mycket fram emot att vi i Seffle Jazz Club (där jag är ordförande sedan ett år tillbaka) får vara med och arrangera kvällskonserten i Millesviks kyrka under Skördefesten lördagen den 3 september. Jag framträder i eget namn med gruppen Autumn Leaves, proffsmusiker från Göteborg och Säffle, då känner jag mig lycklig!

 

Har du några idoler inom musiken?

– Jag tycker väldigt mycket om Sting, Neil Young, Carole King och Joni Mitchell men också Frank Sinatra, Tony Bennet och Ella Fitzgerald.

 

Vad tror du att man måste göra för att lyckas och bli bra inom musiken?

– För att lyckas inom musiken måste man våga vara sig själv och inte härma någon annan. Man måste också skaffa sig rutin och scenvana men också erfarenheter av att spela och sjunga med andra musiker. Det finns inget roligare än att framföra musik på ett genuint och unikt sätt, publiken märker direkt om du fejkar eller luras. Gör din grej helt enkelt, även om det kan ta tid att hitta den egna identiteten. Krångla inte till det, det enkla är det svåra men också något att sträva efter.

 

SAXOFONISTEN LARS LARSSON FRÅN SÄFFLE OCH EVA LÖFVENDAHL

Hur ser din drömframtid ut inom musiken?

– Min drömframtid inom musiken handlar om att fortsätta mejsla på det egna uttrycket, hitta de där alldeles fantastiska låtarna och framföra dem med de underbara musiker och människor som har förmågan att lyfta materialet en nivå upp – till glädje också för publiken. Det finns väldigt många fina musiker i våra trakter för övrigt. Jag hoppas också få fortsätta gästsjunga med de musiker som besöker Seffle Jazz Club. Jag brukar fråga om de vill ha lite sånginslag och jag har sjungit både med Madonnas kompgitarrister och Svend Asmussens arvtagare…!

 

Vilken är din favoritlåt som du framträder med?

– Jag har många favoritlåtar eftersom jag lär mig nytt hela tiden. Just nu är det My one and only Love och Cry me a river, jazzlåtar som ligger nära hjärtat. Jag tycker också Going back av Carole King är mycket vacker, Imorgon trär jag nya musikpärlor på mitt smultronstrå. Hårdrock och opera gillar jag dock inte även om jag inser att alla musikgenrer kan göras bra och dåligt. Så kan det till och med bli lite bluegrass och country om andan faller på… Alison Krauss är till exempel en helt fantastisk sångerska. Besöker gärna Bluegrass festivalen i Gränna. Som omväxling till jazz och visa.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng