Familjeträd och familjeplaneringar

Bland de saker som jag har föresatt mig att sköta, men som mest blir liggande, finns ett familjeträd. Via internet fick jag för ett tag sen frågor som jag försökte reda ut.

Resultatet blev att jag började fundera på hur mycket bättre det var förr. Det är lätt att få mig att berätta en mängd tämligen idylliska minnen, som hur min kusin och jag i tolv – femton års ålder ensamma (utan GPS, men med fint väder) cyklade från Lysekil till släkt i Dalsland.

Somrarna man minns är fyllda av kor, höns, rensning av rovor, arbete med hö, men också av att ro långa sträckor, plocka svamp och bär. Det var jobbigt ibland men vi somnade gott på kvällen även om det var på ett madrassvar med hö (som sticks).

Ni som är unga (det här var på 1950-talet, så vi gamla har passerat sjuttio med råge) har säkert hört gamlingarna berätta liknande, men också hur gräsligt hemskt allting var. Vilket är sanning och vilket är bara drömmar? Det går nog inte att reda ut. För oss då var det den verklighet vi levde i och den var inte alltid så ljus som vi vill beskriva den när vi ser tillbaka.

Familjeträdet gav inblick i liv som ligger längre tillbaka men i ”mannaminne”. Jag har naturligtvis träffat och fått berättelser från den generation som är mina far- och morföräldrar. Jag väljer att här beskriva min farfars far Carl Norder och hans barn.

Familjen hade det väl beställt, Carl var pastor och drev en relativt stor gård. Det och annat ledde till att biskopen klagade över att Carl överlät till hjälppräster att hålla predikningar. Svaret från Carl lär ha varit att vem som helst kan hålla predikningar om det finns tid.

Tillbaka till familjeträdet. Carl Norder fick sammanlagt 16 barn i två äktenskap. Några av de 16 barnen fann jag i sista genomgången. Var det något år som det inte föddes barn som jag redan kände till, började jag leta efter det som saknades.
Dödfödda och de som bara blev några dagar fanns bara i födelseboken.

Av Carls barn dog sju innan de blev två år och ytterligare två blev aldrig 25. De som överlevde 25-årsdagen blev relativt gamla. Åldrarna blev 66, 68, 72, 78, 78, 86, 87. Medelåldern för barnen blev 36 år. Första frun Ebba Alina dog vid 39 års ålder, efter att ha fött femton av de sexton barnen.

Industrialismen och mekanisering av jordbruket (jordbruksredskap dragna av hästar och oxar) startade under 1800-talet. De första traktorerna i Sverige dök upp på 1910-talet och de blev inte vanliga förrän på 1950-talet.

Då färre dog av svält och umbäranden i jordbruket blev befolkningstillväxten det riktigt stora problemet. Religionerna hade makt och motarbetade preventivmedel och möjlighet till legal abort. Resultatet blev en ohållbar befolkningstillväxt.

För Sverige och andra länder blev emigration till Amerika ”räddningen”. De immigranter som nu kommer till Europa drivs av liknande krafter. Födelsetalen har gått ner, men klimatförändringar och utarmning av jordar driver människor att söka chans till överlevnad i länder med bättre förutsättningar. Av Carls barn kom fem att emigrera till USA, två blev kvar i Sverige.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng