Fredrik Eriksson

Amuse träffade Fredrik Eriksson, känd från bland annat TV4 nyhetsmorgon och kockduellen som driver det nutida
värdshuset, Långbro Värdshus.

 

TEXT: Redaktionen  FOTO: Tina Axelsson

 

Hej Fredrik! Kan du berätta lite om dig själv, vem är du?

– Jag heter Fredrik, är 52 år och har varit i kockbranschen sen jag var 16 år. På somrarna tillbringade jag min uppväxt på en bondgård i Södermanland. Vilket är där nånstans intresset för mat kommer då maten var viktig del i vår familj. Hela den här mattraditionen som man har på landet med jordbruk, svampplockning och fiske, att man tar hand om maten från grunden var viktigt men det finns inga restaurang spår i familjen. Det är mer att god mat var en huvudingrediens i uppväxten, uppfostran så att säga.

 

Hur startade du din kockkarriär och hur länge har du jobbat som kock?

– Jag gjorde en prao i årskurs 8 på en restaurang och då kände jag att det här var fantastiskt kul, jag tror även att det var kul att komma ut i arbetslivet.

På den tiden fanns det färre restaurangskolor än idag så jag blev hänvisad till en skola i Örebro men jag hamnade så småningom i Uppsala där gick jag en lärlingsskola som gesällelev. Jag gick i skolan i Uppsala 1 dag i veckan och praktiserade 4 dagar i Stockholm. Jag skulle gärna vilja se mer utav detta inom alla hantverksyrken, då jag tycker det är ett bra sätt att komma ut i arbetslivet.

Efter det gick jag som gesäll elev på Stadshuskällan på stadshuset och sen fick jag ett stipendium och var på resturang Johanna i Göteborg, som då var bästa krogen i Sverige på den tiden. Därefter hamnade jag så småningom om hos Erik Lallerstedt som blev min läromästare under åtta år. Jag har även åkt runt utomlands för att uppleva andra matkulturer och utveckla mina kunskaper.

 

fredrik_eriksson_02

Vilken arbetsroll har du idag?

– Jag är VD i företaget, utvecklande roll men jag jobbar med allt högt och lågt. Idag är jag med Långbro Värdshus och Restaurang Asplund där vi är 45 fasta anställda och är nu i en utvecklingsfas. Vi vann ju upphandlingen runt nationalmuseum som öppnar 2018 och då ska vi öka med 20 personer till så det är väldigt mycket med planeringen runt företaget. Sen är det den levande produkten så att säga, att maten, service och värdskapet är bra. Den ena dagen är inte den andra lik det är en väldigt varierande arbetsroll som jag har vilket förmodligen är stimulansen i det hela.

 

Vad är roligast i köket?

– Idag har min roll blivit mer att man är kock/företagare men jag är i köket varje dag. Jag tycker om att få vara med och stå i luckan och verkligen vara med i driften. Det finns en tjusning i en fullsatt restaurang och det är en bra känsla i teamet i köket och härlig känsla i matsalen, det kan jag aldrig tröttna på.

 

Vilken sorts utmaning gillar du bäst?

– Att göra en middag för två kan vara kul men att skapa stora tillställningar och evenemang är en utmaning, likaså att skapa rätter. Imorgon ska jag vara med i TV4, så i går skrev jag receptet som jag vill visa det svenska folket. Valet blev ett recept med lite kräftor, lite kantareller och en bra gös. Det hänger dels på att skapa ett recept men också att måltiden fungerar så jag vet att TV tittarna också kan tillaga det och det inte är för komplicerat. Det gäller att anpassa matlagningen till rätt tillfälle.

 

Vilken är din favoriträtt att äta och att tillaga?

– Då har jag en meny som är kantarelltoast, svenska kräftor med goda tillbehör och som desert hallon med hemmagjord vaniljglass.

 

Hur viktig är drycken till maträtterna?

– Drycken är jätteviktig. En maträtt är en maträtt. Jag brukar säga att en måltid är det viktigaste, men en måltid kan betyda så mycket, att man ”tajmar” vinet exakt till exempel. Rätt dryck till en varmkorv kan också skapa succé.

Det gäller att göra en bra helhetsupplevelse. Service är inte service bara på en restaurang det kan också va servicen i en korvkiosk, hur man blir bemött osv. Jag tycker helhetsbilden är det viktigaste.

 

Vilket är ditt högsta mål inom kockyrket?

– Mitt högsta mål och största utmaning är att bibehålla ett fantastiskt bra team som jag har runtomkring mig. Det är extremt viktigt, man kan aldrig göra någonting själv riktigt bra. Det är teamet runtomkring mig som jag är bra med och som jag måste hela tiden se till att även de mår bra.

 

Vem ser du mest upp till antingen privat eller inom din yrkeskarriär?

– Oj, jag säger nog Tore Wretman som skulle fyllt 100 år i år. De har visat dokumentärer runt honom att han är ändå den stora förebilden inom våran bransch.

 

Vad kopplar du av med på fritiden?

– Jag försöker träna en hel del så man håller sig pigg och fräsch. Visst trädgårdsarbete, försöker hobbyodla lite ute i skärgården i Stockholm där jag kopplar av, så trädgård, träning och självklart resor, men sen också laga mat. Att laga mat hemma tycker många det är härligt och det är skillnad på hemma och på jobbet. Då kan jag tänka mig att ta ett glas vin en lördag eftermiddag och stå och pyssla.

 

Hur ser det ut framöver, nytt uppdrag, speciell sittning osv?

– Företaget är i en utvecklingsfas. Vi vann upphandlingen av Nationalmuseum som öppnar 2018 och då ska vi utöka med 20 nya anställda.

Så det stora just nu är etableringen av Nationalmuséet 2018 där vi håller på för fullt. Det görs ju en miljardsatsning i muséet där man bygger om helt, det byggs helt nya kök och matsalar. Det kommer att bli en härlig utmaning.

 

Några av Fredriks avslutade och pågående projekt/uppdrag:

  • Nobelstiftelsen pågående sedan 2002 – ingår i utvecklingsgruppen för nobelmåltiden.

  • Prins Carl Philip och Prinsessan Sophias bröllopsmiddag 2015 Totalansvarig för
    middagen på slottet (Avslutat)

  • TV4 Nyhetsmorgon: Medverkat i ca 400 program

  • TV4: Har medverkat 15 gånger i Kockduellen med 12 vinster

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng