Gain Eleven

Gain Eleven

”Att förlora var något av det värsta vi varit med om, vilket ledde till att vi bestämde att aldrig vara med i tävlingar igen”

 

Text: Redaktionen

 

När startades bandet och hur länge har ni spelat ihop?

– Bandet hade sitt första rep under hösten 2012 i en liten lokal i Arvika och har hållit ihop sedan dess.

 

Vilka är det som är med i bandet och vad gjorde ni innan ni spelade ihop?

– Vidar (lead gitarr), Martin (bas) och Hannes (trummor) gick i samma klass under gymnasiet och bestämde sig för att spela några låtar av bandet ”Black Stone Cherry”… Inför första repet så anslöt sig David på sång & gitarr – Det var första repet med Gain Eleven och redan då började det skrivas låtar. Innan dess har alla fyra spelat i olika konstellationer men nu är det på riktigt.

 

Gain Eleven
Foto: Eric Hansen

 

Hur skulle ni beskriva er musikstil?

– Enkla beskrivningen = Rock n’ Roll. En lite bredare förklaring så siktar vi på energi, glädje, explosivt och få folk att haja till på texter/textrader när vi skriver. Det ska kännas som att det är helg när man lyssnar på oss, party rock n roll.

 

När upptäckte ni ert intresse för musiken?

– Det vi alla har gemensamt är att det började under en tidig ålder, av många olika anledningar. För bandet så började det så tidigt som första repet, då vi alla hade ”den där” känslan av att ”det här vill vi göra” – utan att direkt ifrågasätta det. Allt kändes så självklart att vi ville det på alla nivåer – både vart vi ville med det, samt att det inte finns något roligare än att spela den typ av musik vi gör.

 

Ni var med och tävlade i Emergenza festivalen där ni vann 2016, berätta lite om det.

– Vi var med första gången år 2014, då vi slutade på en andraplats i Göteborgsfinalen. Att förlora var något av det värsta vi varit med om, vilket ledde till att vi bestämde att aldrig vara med i tävlingar igen… Dock efter väldigt många om och men så bestämde vi oss för att ge det en allra sista chans under 2016… Och bland ca 4000 band som var med och tävlade i år från hela världen så var det vi som kammade hem den internationella segern – vilket är det häftigaste vi upplevt hittills.

Känslan som dök upp under momentet då vi hörde att vi vann är obeskrivbar. Vi alla hade svårigheter att hålla oss på benen, samt förstå oss på själva situationen vad som egentligen hade hänt. Ju längre in i helgen vi kom så märkte vi vilken extremt hög standard det var på alla ca 20 band & hur duktiga alla var. Att vi skulle kamma hem det hela var inget vi räknade med.

Efter vinsten så var det raka vägen mot den stora scenen på Taubertal som bl.a Limp Bizkit, Royal Republic, Sum 41 & Wolfmother hade spelat på – där vi själva skulle spela vårat ”vinnande” set. Att till exempel se sig själv på den stora TV:n bredvid scenen inför det stora publikhavet var också en milstolpe för oss att uppleva. Det var ganska galet faktiskt.

 

Berätta gärna om er roligaste spelning ni haft, varför just den spelningen?

– Den roligaste spelningen vi haft hittills måste nog vara vårat releaseparty vi hade för våran debutplatta. Den ägdes rum på hemmaplan i Arvika. Att efter tre & ett halvt år som band o släppa sin första platta är också något man inte direkt kan sätta pris på. Att se många bekanta, samt nya ansikten på våran fest var också fantastiskt.

 

Vad får er att spela vidare, vad är det som driver er?

– En konstant strävan av allt egentligen. Mer fanbase – bättre låtar – mer spridning… Ja. Mer av allt. Att se slutresultat av allt hårt arbete är något vi alla strävar efter varje dag. Och när ett mål har uppfyllts, så har vi oftast redan ett gäng nya mål att sikta efter. ”There are no brakes on the Eleven train.”

 

Hur många skivor har ni spelat in och har ni någon mer inplanerad, vart får man tag på dem?

– Vi har en 3-låtars EP, samt vår debutplatta ute. De finns tillgängliga på dom flesta mediaplattformar som exempelvis Spotify & iTunes.

 

Vilka är era influenser inom musiken?

– Livet generellt inspirerar oss allihopa för det mesta. Allt man upplever. Rent musikaliskt så har vi mycket influenser från band som Royal Republic, Foo Fighters, Airbourne & Danko Jones.

 

Gain Eleven
Foto: Eric Hansen

 

Vad tycker ni att man måste göra för att lyckas och bli riktigt bra inom musiken?

– För att lyckas måste man hitta något unikt & jobba hårt för det. Väldigt hårt. Det är en genomgående process av gör om – gör rätt med det mesta för att få erfarenhet. Konkurrensen blir hårdare för varje dag, därför måste man verkligen tro på sin produkt, samt att den ska kännas bra innerst inne. Att göra någonting bara för att det är coolt utåt är lätt genomskådat och snabbt glömt. Att göra något med passion som lyser i ögon och kroppsspråk ger det större chans att man blir ihågkommen.

 

Har ni någon favoritlåt som ni framträder med?

– Favoritlåten ändras varje dag. Just nu: Candy & Cocaine. Check it out on Spotify eller videon på Youtube!

 

Hur ser bandets framtid ut, vad har ni för spelningar framöver?

– Inför varje år så har vi alltid växt & haft saker att se fram emot… Och hur klyschigt det än kan låta, så är 2017 året som vi kommer ta stora kliv. Vi förhandlar med bolag inför framtida släpp, vilket är spännande då vi under 4 år har jobbat helt självständigt utan något skivbolag bakom oss. Tack vare vinsten i Emergenza så har vi även en kommande Europaturné som förhoppningsvis släpps datum & blir offentligt – och det är enbart en av turnéerna vi kommer genomföra under 2017, så vi för första gången tänker satsa på att turnera så mycket vi kan. Första planerade spelningen för det nya året är på hemmaplan i Arvika, som vi spelar väldigt sällan på för övrigt.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng