Fantastiska djur: Havssköldpaddor

Havssköldpaddor (Cheloniidae) är en familj i ordningen sköldpaddor med sex arter. Havssköldpaddor ingår tillsammans med havslädersköldpaddor (som är placerade i en egen familj, Dermochelyidae) i överfamiljen Chelonioidea inom ordningen sköldpaddor (Testudines). Havsköldpaddans skal är strömlinje-format och benen är omvandlade till simfötter. De tillhör klassen kräldjur (Reptilia) och lägger ägg.

 

Arter

Oäkta karettsköldpadda eller falsk karettsköldpadda (Caretta caretta)

Soppsköldpadda (Chelonia mydas) Karettsköldpadda eller äkta karettsköldpadda (Eretmochelys imbricata) Bastardsköldpadda eller atlantisk bastardsköldpadda (Lepidochelys kempii) Sydlig bastardsköldpadda (Lepidochelys olivacea) Plattskaligsköldpadda (Natator depressus) Samtliga sju arter havssköldpaddor finns med på CITES listan (Convention of International Trade in Endangered Species), enligt Appendix 1. Det innebär att det krävs särskilt tillstånd om handel ska ske med dessa arter. Två av de sju arterna är klassad som akut hotad, två är klassade som starkt hotade och yterliggare två är klassade som sårbara enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN. Plattskalighavsköldpadda är ej klassad i dagsläget på grund av otillräcklig data. Internationell handel av olika produkter som till exempel sköldpaddsskal, skin och fett från karettsköldpadda, grön havssköldpadda och sydlig bastardsköldpadda äger fortfarande rum trots att detta är olagligt och att samtliga havssköldpaddor är listade i CITES.

 

Habitat och ekologi

Havsköldpaddor tillbringar större delen av livet i havet. De förekommer främst i varma tropiska och subtropiska hav, men vissa arter lever även i tempererade vatten. Hanarna lämnar aldrig havet och honorna kommer endast upp på land för att lägga ägg på lämpliga sandstränder.

 

Livscykel

Det tar flera decennier innan en havssköldpadda når könsmogen ålder. Havssköldpaddor kan lägga hundratals ägg per säsong. Dock överlever bara ungefär en per 1 000 havssköldpaddor till vuxen ålder.

När äggen väl kläcks är det dags för de små havssköldpaddorna att raskt ta sig ner till havet och vidare ut till öppet hav för att söka föda och skydd. Vägen ner till havet kantas av många faror och hot; både naturliga och mänskliga.

Cirkeln fullbordas slutligen då havssköldpaddan når könsmogen ålder och återvänder tillbaka för att lägga ägg på den strand där den själv föddes.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng