Inför Skördefesten på Värmlandsnäs

Ekenäs Camping & Restaurang

Vi åkte ut till Ekenäs för att träffa Royne Karlsson som numera driver Ekenäs Camping och Restaurang. Roine driver även populära Roynes Sjömagasin i Gustavsfors.

 

Hej! Berätta lite om vad du gjorde innan du tog över här på Ekenäs!
– Oj, massor, skrattar Royne. Jag har jobbat som lärare på gymnasiet i 30 år. Jag har ägt ett hotell i Bengtsfors där bland annat en del av filminspelningen till Smala Sussie gjordes. Jag har även haft en O´Learys-restaurang i Trollhättan, och jag har varit involverad i flera gokart-arenor. Idag äger jag Roynes Sjömagasin i Gustavsfors där jag även driver gästhamnen, plus att jag driver Ekenäs Camping och Restaurang.

 

Vad kommer ni att erbjuda på Skördefesten?
– Vi kommer att ha massor av god mat i nya restaurangen, där vi även har en 400 kvm terass ut mot Vänern. Caféet kommer att vara öppet som vanligt. Vi kommer att ha islandshästar och man kommer kunna prova på kajak och en hel del annat kul för hela familjen.

 

Berätta lite om er meny här ute på Ekenäs!
– Vi har temakvällar, så på onsdagar kör vi räkfrossa, och på fredagar har vi vår populära grillafton. Sedan har vi så klart en stor och bra á la carte-meny och även vegetariskt alternativ.

 

Hur många anställda är ni idag?
– Nu är vi tio stycken som jobbar här. Vi tror och hoppas att det kommer att öka framöver.

 

Vad är det hittills svåraste med att driva camping och restaurang?
– Det är att få tag på bra kockar.

 

När startade du ditt första företag, och vad var det?
– För 40 år sedan hade jag ett litet jordbruk och en biodling.


Berätta lite om varför man ska ta en tur ut till Ekenäs!
– Först och främst är det väldigt vackert här ute, sedan har vi bra mat och trevlig och kunnig personal.

 

Vi tackar Royne med personal som tog sig tid för en pratstund och önskar dem lycka till i framtiden!

Fem snabba


Favoritdryck?
Skogshallonsaft

Favoritmat?
Tournedos med bakad potatis

Favoritmusik?
Supertramp

Ser helst på TV?
Motorsport

Bästa semesterstället?
Finns två, Ekenäs och Aruba

Millesviks Missionhus

 

Millesviks Missionshus kommer att vara en av stationerna på Skördefesten i år igen. Vi på Amuse åkte ut till Värmlandsnäs och möttes upp av Karin Johansson som berättade för oss både lite historia och hur de kommer att ha det på Skördefesten i år.

 

Hej Karin! Vad är din roll i denna verksamhet?
– Jag är församlingsmedlem och så kan man nog kalla mig husmor, jag hjälper till med lite allt möjligt i verksamheten. Jag har bland annat varit scoutledare tidigare. Fram till pensionen arbetade jag som lärare i Botilsäter.

 

Berätta lite om historiken runt missionshusen här ute på Värmlandsnäs!
– Församlingen i Millesvik bildades 1879 och de fick sitt missionshus 1886-1887. Virket som blev Millesviks missionshus var ett nedmonterat hus som tidigare stått i Hövik. Karl Thorell blev församlingens förste pastor med en årslön på 400:-. Han ägde ingen cykel så han fick gå mellan de olika missionshusen där han höll möten och predikade. Nästan 100 år senare genomgick missionshuset en grundlig renovering. En skicklig båtbyggare i församlingen använde sig av de svarvade stolparna i det gamla podiet när han byggde altarbordet och predikstolen. Nästan allt arbete utfördes ideellt.

 

Vad används missionshuset till idag?
– Tidigare fanns det 11 missionshus på Värmlandsnäs, nu finns det två kvar, ett i Millesvik och ett i Värmlandsbro. Vi har gudstjänst varannan söndag i Millesvik och varannan söndag i Värmlandsbro. Väldigt ofta hyrs det ut till familjesammankomster, födelsedagar, barndop mm. Vi har även ungdomsverksamhet såsom scouterna, bibelsamlingar och även Skördefesten. Det grundläggande syftet med all verksamhet i missionshusen är att göra Kristus känd.

 

Berätta lite om vad ni kommer att ha på Skördefesten vid er station i år!
– Vi kommer att ha några med utställare precis som vanligt. Här kan du köpa hembakat bröd, sylt, saft och mycket mer. Vi kommer såklart att ha mat, på lördag erbjuds det även en läcker laxsoppa med paj och vaniljsås till efterrätt. Hamburgare, korv och även kaffe och fika kommer finnas både under lördag och söndag. Det kommer att vara aktiviteter som skattjakt, hoppborg (endast lördag), snurra på chokladhjul, kasta prick mm. På söndag kl 11:00 är det Ekumenisk Gudstjänst i Millesviks kyrka och därefter kyrkkaffe i Millesviks missionshus.

 

Fakta:

Efter Gustav Vasa och reformationen i Sverige blev kyrkan och staten tillsammans en allt starkare maktfaktor, som styrde det mesta i människors liv. Som en motreaktion växte folkrörelserna fram på 1800-talet. Arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, kvinnorörelsen och väckelserörelsen, alla hade samma mål: demokrati och samarbete mellan människor.

I väckelserörelserna ville man inte längre stå under prästens envälde när det gällde att tolka Bibeln och formulera sin tro. Därför började man träffas till gudstjänster i hemmen. Det var olagligt, eftersom inga sammankomster fick hållas utan präst, enligt det så kallade konventikel-plakatet som hade införts på 1700-talet för att ”slå vakt om enheten i tron” och för att ”bevara stabiliteten i samhället”. Eller helt enkelt för att hålla folket i schack. Brott mot detta mötesförbud kunde ge stränga straff, men väckelserörelsernas folk gav sig inte. På 1860-talet upphävdes konventikelplakatet och man kunde börja samlas fritt.

Snart nog blev hemmen för små för att kunna rymma alla intresserade. Därför byggdes med egna medel särskilda bönehus, så kallade Missionshus.

 

Hjälleskate Herrgård

 

Millesvik och Hjälleskate Herrgård var Esaias Tegnérs barndomsbygd, dit han kom med sina föräldrar och syskon 1783, då hans far blev kyrkoherde i Millesvik. Familjen Tegnér umgicks med familjen Roos af Hjälmsäter som då ägde
Hjälleskate.

 

Duo Sentire och The Hebbe Sisters möter Esaias Tegnér
Nu får du chansen till en musikalisk upplevelse i en spännande miljö som inte är tillgänglig förutom vid detta tillfälle på
Skördefesten på Värmlandsnäs i Säffle.

Föreställningar lördag klockan 15.00 och 18.00

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng