Johan Östling

”Busskortet var bara giltigt till Säffle men vi lyckades alltid fjäska så vi fick åka med hela vägen till Åmål. Sedan provade vi instrument i timmar och köpte mycket begagnat. De hade ett stort utbud och grymt bra service.”

TEXT & FOTO: Redaktionen

 

Vi mötte upp TV4-aktuella Johan Östling för att bland annat prata om hans och Björn A. Lings nya show ”Din jävla fegis”.

 

Hej Johan, vad gör du just nu?

– Jag och Björn håller på och bokar in en turné med showen ”Din jävla fegis”. Vi har satt klart alla datum för våren och jobbar med sommaren och hösten nu. Det kommer att bli en turné som sträcker sig över hela Sverige. Vi hoppas på att showen blir en riktig kioskvältare.

 

Johan_Ostling_2

 

Kul, berätta mer om showen ”Din jävla fegis”.

– Detta är första gången som jag och Björn gör något helt själva, så det är lite pirrigt när allt hänger på oss. Vi har inga skådespelare eller musiker med oss.

Vi kommer att bjuda på mycket kul, lite allvar och en hel del sång och musik. Jag ska även spela piano på scen för allra första gången.

 

Hur länge har du och Björn känt varandra?

– Oj, sedan högstadiet! Jag minns att jag kom in i aulan på Tingvallagymnasiet 1990 när Björn stod på scen och sjöng covern My generation med The Who. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Jag fick kontakt med en lärare som höll i ett skolband där Björn var med och lyckades övertala dem att ta med mig som trummis. Sedan har det rullat på och vi hittade varandra fort. Björn är en riktigt bra vän.

 

Bjorn_A_Ling_2

 

Hur kom det sig att ni båda blev skådespelare?

– Det är också en lustig historia. När de hade audition för Smala Sussie i Karlstad så lyckades en vän till mig övertala mig att gå dit. Samtidigt så lyckades en vän till Björn övertala honom att prova. Vi visste inte då att den andre hade gått dit och när vi båda fick en varsin roll hade filmteamet ingen aning om att vi kände varandra.

Så man skulle kunna säga att vi blev skådespelare av en slump.

 

Så du har ingen utbildning som skådespelare då?

– Nej jag är utbildad grafiker och det jobbade jag med i många år innan jag kunde leva på skådespeleriet.

 

Kommer det att bli fler avsnitt av serien ”Ack Värmland”?

– Ja! Vi kommer att börja spela in nästa säsong nu i vår fram till midsommar. Den kommer nog att visas på tv i höst skulle jag tro och det kommer att bli riktigt kul. Jag har aldrig gått in i samma roll två gånger eftersom jag tidigare bara varit med i filmer, så detta ska bli väldigt spännande.

 

Du har ju varit i Säffle på Medborgarhuset flera gånger. Har du något bra minne från Åmål?

– Ja massor! Musiken har alltid betytt mycket för mig och när jag gick på högstadiet och gymnasiet så brukade vi åka ner till Åmåls musikaffär som där, LT musik.

Busskortet var bara giltigt till Säffle men vi lyckades alltid fjäska så vi fick åka med hela vägen till Åmål. Sedan provade vi instrument i timmar och köpte mycket begagnat. De hade ett stort utbud och grymt bra service. Sedan älskar jag småstäder, alltid när jag kommer till ställen som Åmål, Säffle och liknande så trivs jag bra. Alla är så trevliga och hjälpsamma.

 

Stämmer det att du och Björn var med i ett band tidigare?

– Precis, The Starboys 1997-2013. Det är ett showband som vi turnerade runt med i hela Sverige. Vi hade cirka hundra gig per år men efter ett par år kände vi att vi var lite färdiga med det. En underbar tid när man tänker tillbaka på alla roliga gig men vi ville helt enkelt utvecklas mer och prova nya saker. Bandet finns kvar idag utan oss och gör fortfarande en hel del spelningar.

 

Har du någon drömroll du vill göra?

– Jag har ju bara komiska karaktärer än så länge. Det skulle vara kul att prova något allvarligt och djupt. Kanske inte Strindberg, men något annat än komik hade varit kul att testa.

 

Har du spelat någon roll som du sedan har ångrat att du gjort?

– Nej, absolut inte!

 

Kommer det fram mycket folk på stan som känner igen dig?

– Ja det kommer fram en hel del. Mest om man går ut en kväll på krogen. Då är folk lite mer modiga och ska visa hur mycket av mina repliker de kan.

 

Hur svårt är det att bo i Karlstad och få bra roller?

Jag har aldrig förstått varför jag borde bo någon annanstans. Det tar två timmar med tåg till Stockholm, så audition eller klädprovning inför en roll går lätt att lösa. Jag tycker bara det är kul att dra iväg hemifrån en dag.

 

Är det lika kul att vara skådespelare som alla tror?

– Ja det är det, men samtidigt så vore det skönt att inte ha den här kreativa nerven i kroppen. Det är både på gott och ont. Men jag trivs med mitt liv.

 

Vad har du för tips om man vill lyckas som skådespelare?

– Utbildning är bra men jag tycker man ska prova så mycket som möjligt inom den bransch man vill lyckas i. Vill man bli skådespelare ska man hoppa på allt man kan och försöka lära sig allt som rör branschen, som att klippa film, spela teater, ljud, ljus med mera. Kolla inte mycket film på Youtube.

Man kan inte har för mycket kunskap och har man ett stort intresse så tror jag att man kan lyckas.

 

Vad skulle du göra om du fick 100 miljoner kronor av oss?

– Jag läste om att Zlatan köpte en bil för 12 miljoner. Är man värd det?

Jag skulle göra mig skuldfri sen skulle jag hjälpa till så mycket jag kan och ge minst hälften till välgörenhet. Jag försöker redan nu att hjälpa till så mycket jag kan. Privat hjälper jag en del familjer med kläder och lite pengar. Det finns mödrar som inte ätit på flera dagar och barn som inte har vinterskor.

Vi gjorde en konsert på Café August i Karlstad för att dra in pengar till behövande. Vi samlade ihop musiker som vi kände, men som aldrig tidigare hade spelat ihop. Sedan fick dom spela tillsammans och det kom mycket folk och det var en lyckad dag där vi fick in en bra slant som hjälpte en hel del människor. Så det var lyckat!

 

FAKTA
Född:27 september 1973.
Familj:Fru och fyra barn.
Bor:Karlstad.
Yrke:Skådespelare.
Aktuell:Showen "Din jävla fegis" och tv-serien "Ack Värmland" på TV4.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng