Julklappshjältar

 

Julklappshjältar – Tack till Värmland 531 julklappshjältar!

 

 >> Tack vare 18.218 julklappshjältar spridda över hela landet fick lika många barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien en gladare jul. Barn som annars kanske inte får några julklappar. Under november har skolor och organisationer i Sverige engagerat sig och bidragit till Läkarmissionens kampanj Aktion Julklappen som i år firar 20-årsjubileum.

 

Initiativet Aktion Julklappen har sedan starten varit med och förmedlat julglädje till över en halv miljon barn i de fattigaste delarna av Europa. I år bidrog hela 18 218 julklappshjältar runt om i Sverige till en gladare jul, varav 771 kom från barn i Västmanland.

Behövande barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien har i år tagit emot totalt 18 218 julklappar med en personlig hälsning som barn i Sverige slagit in och skickat. Julklapparna innehåller bland annat en tablettask, ritblock och färgpennor men även mer praktiska saker som tvål, tandborste och reflex. De barn i Sverige som har gett klappar får ett diplom och ett tack för sin insats.

 

THEOZ MED LÄKARMISSIONEN FÖR ATT DELA UT JULKLAPPAR I UKRAINA

Theodor ”Theoz” Haraldsson, som både är känd från Youtube, TikTok (tidigare musical.ly) och som shuffla-stjärnan bakom artisterna Samir och Viktor reste tillsammans med sin familj och Läkarmissionen till Lviv i Ukraina för att överlämna en del av julklapparna som årets julklappshjältar samlat in. I Lviv stödjer Läkarmissionen bland annat dagcentret CCC, Children Care Center, dit barn dagligen kommer för att till exempel få hjälp med skolan, få tillgång till hälso- och tandvård och ta del av olika sociala verksamheter.

– Här har barnen det inte så bra. De har ingen värme, de fryser och de har ingen dusch. Det är ganska tragiskt att se. Det är svårt att förstå hur jobbigt barn i vissa länder har det och det är verkligen sjukt att så lite kan göra så mycket, säger Theoz under resan i Lviv.

 

Julklappshjältarnas paket delas ut i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus i Rumänien, Moldavien och Ukraina och är ibland de enda presenterna barnen får. Paketen från de svenska julklappshjältarna löser så klart inte barnens livssituation, men de bidrar med något som också är viktigt: en stund av glädje.

– Den enorma orättvisan gör att man känner sig rätt liten. Behoven är så mycket större än vad en julklapp kan rymma. Men paketen betyder jättemycket för barnen, så alla julklappshjältar kan verkligen vara stolta över sin insats, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen på Läkarmissionen.

 

JÖNKÖPINGS LÄN BÄST PÅ JULKLAPPSHJÄLTAR

Flest julklappar skickades från Stockholms län, men sett till antal invånare är det Jönköpings län som bidragit med mest julklappsglädje till flest barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien. Aktion Julklappen innebär att julklappshjältar runt om i hela Sverige slår in julklappar med en personlig hälsning till barn i östra Europa. Sedan 1998 har mer än en halv miljon paket delats ut i bland annat Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien. I år blev det över 18 000 från hela landet.

 

ANTAL JULKLAPPSHJÄLTAR PER LÄN 2018

LÄNANTAL JULKLAPPSHJÄLTAR
Blekinge17
Dalarna68
Gotland26
Gävleborg24
Halland727
Jämtland193
Jönköpings län1192
Kalmar län273
Kronoberg218
Norrbotten1
Skåne951
Stockholms län6525
Södermanland142
Uppsala län480
Värmland531
Västerbotten262
Västernorrland91
Västmanland771
Västra Götaland3161
Örebro län221
Östergötland540
Anonyma julklappar1804
Hela landet18218

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng