Julmat

Tänkt mycket på julmat på sistone. Inte så konstigt faktiskt med tanke på att jag jobbat med det i princip oavbrutet senaste veckorna. Framförallt så har jag funderat mycket på vårt konsumtionsmönster och vad som är viktigt på ett julbord.

 


Det jag kommit fram till är att maten som majoriteten av oss svenskar fokuserar på och förknippar med julmat är helt vanlig vardagsmat. Ta ägghalvorna som ett exempel. Kokta ägg delade på mitten, toppade med majonnäs och några räkor (i vissa fall dessutom färdigkokta ägg och burkmajonnäs, hur jobbigt är det egentligen att skala ägg och slå majonnäs?) blir en delikatess medan det på årets övriga 11 månader inte ens kommer på tanke. Alla råvaror finns ju året runt, så man borde äta det åtminstone en gång i veckan kan tyckas!

 


Köttbullar är ett annat lysande exempel, sällan köar vuxna svenskar så passionerat och tålmodigt som när det kommer till ett fat köttbullar på ett julbord. Övriga delar av året så anses det mest vara mat till de mindre, men under december då är det högvilt på varje fat.
Mitt tredje exempel är Ris á la Malta, denna danska dessert som letat sig in i Sverige och skapar rabalder om den inte blandas på rätt sätt. Då den tyvärr allt som oftast blandas med färdig gröt (hujedamig) och grädde så borde man ju faktiskt kunna äta det lite när andan faller på , men icke sa Nicke, endast under jul.

 


Det finns fler exempel, men tänker inte tråka ut er med prinskorvar, revben, sill eller lax. Vart jag vill komma är väl egentligen att våra riktiga klassiska rätter, de som VERKLIGEN är från julen sprungen, de fnyser vi mest åt. Talar om delikatesserna lutfisk, julkorv, grisfötter och syltor. Nått att tänka på nästa år? Det ni suktar allra mest efter kan ni ju fak-tiskt äta året om, medans det som EGENTLIGEN hör julen
till sällan erbjuds varken i maj eller september.

 


Slut på bitter farbror, vill önska alla ett fantastiskt 2019.

 

I samarbete med Håkan Mattsson, VD/Kökschef på Krokstad Herrgård

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng