Karin Aspenström

Karin Aspenström, född 5 januari 1977 i Stockholm, är en svensk roman- och manusförfattare. Hon hamnade i Värmland på grund av kärleken, då hennes man kommer här ifrån. Karin har på Lind & Co utkommit med två spänningsromaner om infiltratören Peter Rätz – Brännmärkt (2013), Rättslös (2014), romanen Till min Love (2015) och Utan dina andetag (2017). Nu kommer hennes 5 bok Nattspår, vi på Amuse tog ett snack med Karin för att få reda på lite mer.

Foto: Eva Lindblad

Hej Karin, berätta lite om hur det kommer sig att du började skriva manus och böcker?
– Jag har skrivit sedan jag var liten, min mamma är bibliotekarie och läste alltid mycket för mig när jag var barn. När jag lärde mig läsa själv hamnade jag snart i bokslukaråldern och någonstans där började jag väl vilja ”härma” och skriva jag också.

 

Hur kommer det sig att du flyttade till Värmland?
– Jag träffade min man som bodde här. Efter mycket pendlande fram och tillbaka mellan Stockholm och Värmland flyttade jag hit.

 

Hur mycket läser du själv och vad tycker du om att läsa?
– Jag gillar psykologisk spänning, domestic noir och relationsberättelser. Svarta historier, hellre feel-bad-slut än happy endings. Tyvärr läser jag inte alls lika mycket som jag gjorde förr i världen. Det är internets fel.

 

Vad tycker du är svårast, att skriva manus till tv och film eller att skriva en bok?
– Det är svårt på olika sätt. I ett filmmanus måste man anpassa sig oerhört mycket till formatet: Längd, ton och en regissörs synpunkter. I en roman är man helt fri, men det kan vara svårt på ett annat sätt.

 

Har du några bra tips till våra läsare om man vill skriva böcker? (Vad man bör tänka på och vart man vänder sig.)
– Jag vet inte. Jag tror att man verkligen måste älska skrivandet för att inte ge upp. Jag har blivit refuserad miljoner gånger i mitt liv innan jag hamnade rätt. Sen måste man nog gilla ensamtid otroligt mycket. En författare behöver älska att vara ensam med sig själv, sina tankar och sin text. Sedan när man känner sig klar är det bara att kontakta förlag, eller ta reda på hur man kan gå tillväga för att ge ut boken själv.

 

Berätta lite om vad Nattspår handlar om?
– Det är en berättelse om mord, kärlek och upprättelse som utspelar sig i en liten by vid Klarälven, i nutid och dåtid.

 

Hur lång tid tog det att skriva Nattspår?
– Det tog lite drygt ett år att få den klar, men idén hade funnits ett tag innan dess.

 

Kommer Nattspår även som ljudbok?
– Javisst, uppläst av Ludvig Josephsson!

 

Du har skrivit 2 böcker om Peter Rätz liv som infiltratör, kommer det bli en tredje bok i framtiden?
– Nej tyvärr, det är inte aktuellt i nuläget. Men man ska aldrig säga aldrig! 

Nattspår

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol, djupt inne i de värmländska skogarna.

Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummen och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. I väggarna hittar han brev och anteckningar från en höst i slutet av trettiotalet då en tragisk händelse ägde rum i byn. Gradvis börjar Kaj förstå att platsen han kommit till bär på en mörk hemlighet.

Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria som fick ett blodigt slut grävs upp igen. Men ju närmare Kaj kommer gåtans svar, desto tydligare blir det att någon vill ha bort honom från Svartbol …

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng