Karlströms skor

”Ja, Karlströms är ett gammalt företag. Det startade 1878 som garveri av läder och blev grundat som skobutik 1888.”

TEXT & FOTO: Redaktionen

 

Amuse träffade Britt Torp Lindell som driver butiken Karlströms skor i Åmål sedan 10 år tillbaka. Butiken är ett familjeföretag som grundades redan i slutet av 1800-talet.

 

Karlstroms_Skor_3

Hej Britt! Kan du berätta för oss hur länge du har jobbat inom skobranschen?

– Jag är uppväxt i den här branschen. Jag har själv jobbat i butiken i ca 40 år nu. Min far jobbade hos Karlströms skor sen unga år.Han fick en bra utbildning genom företaget och jobbade i många år i deras butik i Säffle som fanns då. Sedan tog han och mamma över den här skobutiken i Åmål 1972 och något år senare började jag jobba för mina föräldrar. Nu har jag drivit den här butiken själv i snart 10 år.

 

Det låter som Karlströms skor har funnits med länge?

– Ja! Karlströms är ett gammalt företag. Det startade 1878 som garveri av läder och blev grundat som skobutik 1888. Förr fanns företaget även i Årjäng och i Säffle. Då jobbade de även som grossister och folk kom frn hela Sverige och köpte skor i Åmål.

 

Har du några anställda?

– Nej jag jobbar själv. Ibland hoppar min syster in och hjälper mig. Hon är också uppväxt i skobutiksbranschen och vet hur allt ska skötas. Hon finns där och hjälper mig när jag behöver ta lite semester.

 

Så du jobbar väldigt mycket med andra ord?

– Ja det gör jag. Butiken är öppen sex dagar i veckan och sedan är det mycket jobb med pappersarbete och inköp som jag sköter på kvällar och helger. Så är det idag att vara egenföretagare. Det är mycket jobb!

 

Saknar du någon butik i Åmål?

– Jag kan inte komma på någon specifik butik, men det vore kul om det öppnade fler butiker i centrum. Jag hoppas att fler ska våga satsa på företag och butiker så att vi kan behålla vår trevliga centrumkärna.

 

Karlstroms_Skor_2

 

Kommer det kunder från andra orter och handlar hos dig?

– Ja det gör det. Folk från hela Dalsland kommer hit och även en hel del från Säffle. Före jul kom det även några från Karlstad hit så det är kul.

 

När är det hög- och lågsäsong i skobranschen?

– Min högsäsong är när vädret och årstiderna skiftar. Då behöver ju folk byta ut sina skor och då strömmar kunderna till. Under sommaren går det också bra såklart, när det är turister och mer folk som rör sig i staden.

 

Hur ser du på framtiden?

– Jag har inte så många år kvar att jobba tills dess att jag har tänkt gå i pension. När den tiden kommer hoppas jag att någon vill köpa företaget och driva det vidare. Det vore ju synd att stänga en butik som funnits med sedan 1800-talet tycker jag. Men vem vet, jag trivs ju så bra så jag kanske skjuter upp pensionen om jag inte hittar rätt person som kan ta över.

 

Vad skulle du göra om du fick 100 miljoner kronor av oss?

– Oj, massor! Jag skulle börja med att skänka mycket av pengarna till Cancerfonden och liknande fonder som Hjärt och lungfonden med flera. Sedan skulle jag resa en hel del.

 

SNABBA FRÅGOR
Morgonpigg eller nattuggla?Nattuggla.
Vinter eller sommar?Sommar.
Bästa bok?Millenium trilogin av Stieg Larsson.
Bästa resa?Marocko.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng