Knekta Kungar

”Det är svårt att bara hitta ett favorittillfälle, alla gig är bra på olika sätt men vi lirade i vår hemstad igår och det var riktigt kul”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO: Daniel Östby

 

Hej Joakim! Hur länge har Knekta Kungar spelat ihop och när startade bandet?

– Bandet startades hösten 2005 i samband med att vi började läsa musiklinjen ihop på Brogårdsskolan i Kristinehamn. Vi har alltså spelat tillsammans i 11 år nu.

 

Vilka är övriga bandmedlemmarna och vad gjorde ni innan ni spelade tillsammans?

– Bröderna Joakim och Christoffer Hildingsson, Adrian Lundberg, Robin Klarström, Robert Drewstad och Pontus Bäck. Innan vi startade Knekta var några av oss involverade i diverse punkband. Christoffer sysslade en del med hiphop och Pontus var stabil back i hemstadens hockeylag.

 

Hur skulle ni beskriva er musikstil?

– Vi lirar musik vi själva älskar att lyssna på. Hur vår nästa singel, EP eller album kommer låta beror helt på vilka band och vilken musik vi lyssnar på för tillfället. Vår musiksmak inom bandet skiljer sig också brett vilket gör att det kan rymmas många genrer i en låt för att inte tala om ett helt album i variation och bredd. När vi får frågan vilken genre vi tillhör brukar vi säga alternativ pop/rock då den rymmer så otroligt mycket.

 

Vilka är era influenser i musikbranschen?

– Listan är grymt lång men Bon Iver, Biffy Clyro, Mumford & Sons, Baroness, Håkan Hellström och Daniel Norgren är några av de artister och band som gjort stort avtryck i vårt senaste material.

 

När började ni intressera er för musik?

– Svårt att tala för alla, men jag började intressera mig mer och mer under mellanstadiet när syrran blev tillsammans med en kille från stan, som var väldigt musikintresserad. Jag tyckte han var så cool och började lyssna på samma band som han. Under högstadietiden tyckte en av pappas vänner att jag skulle börja lira gitarr, istället för att bara lyssna på musik. Jag själv hade konstigt nog inte ens tänkt tanken innan det. Så jag har honom att tacka för det!

 

Berätta om den roligaste spelning ni haft?

– Det är svårt att bara hitta ett favorittillfälle, alla gig är bra på olika sätt men vi lirade i vår hemstad igår och det var riktigt kul. Bra scenljud, vi kände oss tajta och publiken var med på noterna plus en efterfest som höll på lite för länge också!

 

Vad får er att spela vidare, vad är det som driver er i Knekta Kungar?

– Vi har alltid varit mer av ett musikproducerande än ett turnerande band. Båda delarna är sjukt roliga men att få skapa musik ihop är ju något helt fantastiskt. Nuförtiden är hela bandet med och skapar. Som vår percussionist Bäck brukar säga ”alla bidrar med sin tårtbit”, så är det verkligen nu och det är skitkul.

 

Hur många skivor har ni spelat in och har ni någon mer inplanerad, vart får man tag på dem?

– Vi har spelat in ett album som heter ’Jakten på skatten’, vilket också är vårt debutalbum. Under 2016 har vi också släppt två EPs som heter ’Jord’ och ’Vatten’. Vi har en tredje EP påväg och med den sätter vi också punkt för den trilogi som vi har arbetat med under ett antal år. All vår musik finns på Spotify, iTunes, Youtube och Tidal etc.

 

Hur brukar ni få spelningar?

– Vi söker givetvis gig men har också varit välsignade med att folk har lyckats hitta oss och vill att vi ska komma till dem.

 

Vad tycker ni att man måste göra för att lyckas och bli riktigt bra inom musiken?

– För att bli bra inom musiken gäller det ju som med allt annat att man håller på. Skriv låtar, repa, gigga, sjung i duschen, lyssna på musik, bli inspirerad och inspirera andra. Man blir bra med tiden om man älskar att göra något. Men att ”lyckas” är i sig vara väldigt subjektiv om har gjort det eller är inte. Att slå kommersiellt tror jag dock handlar mycket om tillfälligheter, kontakter och en näve tur. Musikbranschen är svår, det finns så sjukt mycket bra musik och dagens lyssnare kan inte ge band den tid de egentligen kanske förtjänar. Tyvärr räcker det inte med bra musik, man måste vara grym på att marknadsföra sig för att nå igenom ”bruset”.

 

Hur ser er drömkarriär ut?

– Nu är vi flera i bandet som har barn och alla har sitt eget vilket gör det svårt för oss att få ihop det många gånger. Men när vi träffas så har vi så sjukt kul. Vi är verkligen bästa polare som också råkar älska att lira musik ihop. Att turnera och gigga var och varann dag är väl ingen direkt dröm för oss med tanke på hur våra liv ser ut, men att få lira på bra scener när vi väl ger oss ut är däremot en dröm. Att spela in i stora studios och omges av kunnigt folk, det är en dröm. Att bättre nå ut till våra lyssnare är en dröm, för det vi gör just nu vill vi inte att folk ska missa. För att skita i jantelagen en stund så måste jag säga att vi är förbannat bra just nu.

 

Vilken är er favoritlåt som ni framträder med?

– ”Aldrig mera” är en bra låt för att få igång publiken men de nyligen släppta ’Elden’ och ’Du & jag’ gör också att man känner sig så där ”Ernst-mysigt” nöjd när man står på scenen.

 

Vad händer framöver?

– Just nu är vi i studion och försöker bli klara med den sista EPn i trilogin som vi har jobbat med de senaste åren. Vi har därför inga spelningar inbokade, men när vi är klara med allt kring det så tänker vi bege oss ut på vägarna igen!

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng