Krokstad Herrgård

”Jag kunde aldrig tro att jag en dag skulle få vara med i White Guide som ägare till min egen herrgård. Det känns ju extremt kul! Jag är så enormt stolt över mig själv och mina medarbetare.”

TEXT & FOTO: Redaktionen

 

Håkan Mattsson är mannen som ligger bakom den goda maten på Krokstad Herrgård. Vi bad Håkan att berätta om sin verksamhet, sin passion för mat och hur det känns att vara med i restaurangenguiden White Guide.

 

Krokstad_Herrgard_2

Hej Håkan! Kan du berätta lite för oss om din bakgrund?

– Jag utbildade mig till kock för sju år sedan. Innan dess studerade jag till gymnasieingenjör med rör som specialitet där jag jobbade mot pappersindustrin, men det var inget som jag ville fortsätta med.

När jag var 18 år drömde jag om att bli skidproffs. Jag åkte skidor i Klippiga bergen och Alperna på vinterhalvåret, det innebar att jag fick sommarjobba på bruket. Efter en skada insåg jag att det var dags att lägga skiddrömmen på hyllan och jag bestämde mig för att sadla om till kock. Jag gick en kockutbildning i Karlstad och där har jag bott sedan jag flyttade hem till Värmland.

Att utbilda mig till kock var mitt bästa beslut i livet och något jag alltid kommer att vara stolt över.

 

Vad är din relationsstatus?

– Jag har en sambo och vi bor i ett av husen här på Krokstad. Hon jobbar med markservice. Vi kompletterar varandra bra förutom att vi inte ses så mycket när vi jobbar olika tider.

 

Vad är det för verksamhet du driver?

– Jag driver hotell och restaurang! Jag har aldrig varit utan anställning sedan jag utbildade mig till kock och jag anser att det är världens bästa jobb.

Jag tog över Krokstad Herrgård i maj 2015 och det är mitt första egna företag.

 

Hur många anställda är ni inom företaget?

– Jag anställde nyligen en tjej och med henne så är vi sex stycken som är anställda på heltid. Det känns kul att jag har möjligheten att anställa nytt folk och att utvecklingen går framåt.

 

Stämmer det att herrgården har anor från 1200-talet?

– Huset byggdes 1750, men det har bott folk på platsen sedan 1200-talet. Dock har jag ingen aning om vad det var för folk. Det sägs att det finns en vikingagrav här på området. Någon av flyglarna har en jättegammal grund och sedan finns det även en gammal ruin nere i parken som ska vara från 1400-talet. Så nog kan man känna av historiens vingslag här!

 

Vad är det som utmärker er från andra restauranger?

– Jag känner mycket passion och glädje inför mitt jobb. Jag tror att man måste låta det bli en stor del av sitt liv om man ska lyckas med att driva en sådan här verksamhet. Det blir en livsstil! Jag jobbar ju varje vaken timme och det underlättar att jag både är kock och VD.

Jag bor även på plats, vilket är optimalt. Företaget är en stor del av mitt liv och jag driver det med kärlek och passion.  Jag brinner verkligen för det här! Målet är att alla gäster ska gå härifrån med ett leende på läpparna.

 

Vi hörde att ni fått en utmärkelse i White Guide som är en väl ansedd restaurangguide. Hur känns det?

– Ja precis, det stämmer. Det känns otroligt bra. Att få vara med i deras guide har länge varit ett stort personligt mål. Jag har drömt om att vara med i White Guide som anställd på en väl ansedd restaurang. Jag kunde aldrig tro att jag en dag skulle få vara med i White Guide som ägare till min egen herrgård. Det känns ju extremt kul! Jag är så enormt stolt över mig själv och mina medarbetare.

 

Vad innebär det för företaget och Krokstad att få vara med i White Guide?

– Det innebär att folk får upp ögonen för oss och vad vi gör här. Jag hoppas att Säffle med omnejd blir stolta över att vi driver den här verksamheten och att vi har en restaurang av den här klassen. Krokstad Herrgård har fått ett erkännande och det går inte att sticka under stolen med. Vi hoppas att det leder till ännu fler gästnätter. Mat är ju så trendigt just nu.

Det är lustigt hur det kan bli. När jag var liten bestämde jag mig för att jag aldrig mer skulle till en småstad, men här sitter jag i Säffle och trivs bra. Det är en otroligt fin stad med en mysig stadskärna, nära till vattnet och nära till vackra Duse Camping som är så fint. Jag kan berätta att jag har tänkt att göra en ”Ironman” i höst. Det finns ju världens bästa träningsmöjligheter här. Man kan simma i älven och det finns många ställen där man kan springa och cykla.

 

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill ta det här företaget så långt jag bara kan. Krokstad Herrgård är ju en kärnverksamhet och jag älskar verkligen Krokstad och hela området runt omkring. Det har blivit en så stor del av mig och jag vill sakta men säkert utveckla det. Vi fick kvitto på att vi gör rätt eftersom vi kom med i White Guide och nu ska vi lägga in en ny växel och fokusera på att bli ännu bättre. Till exempel ska vi satsa på att köpa in bättre råvaror. Jag har börjat leta mer aktivt efter vassa producenter som har mer och attraktivare varor för att på så vis uppgradera gästernas upplevelse när de kommer på besök hit.

 

Vill du berätta något mer?

– Vi har stand up nästa fredag, en kulturyttring som jag själv brinner för. Jag vill att ståupp komedi ska komma ut till folket på landsbygden. Krokstad är en bra lokal för kulturella evenemang. Till sommaren kommer Packmopedsturnén hit och det ser vi fram emot.

 

Slutligen, vad skulle du göra om du fick 100 miljoner kronor av oss?

– Jag skulle använda dem för att skapa en bra vardag för mig, familjen och mina närmaste. Det som blir över skulle jag ge till läkare utan gränser, de är mina idoler!

Sedan skulle jag köpa loss Krokstad och göra det till ett riktigt bra ställe.

 

SNABBA FRÅGOR
Bästa filmen?Pulp Fiction.
Roligaste resan?Kanada under min första skidresa, då var jag 20 år.
Godaste maten?Anklever.
Godaste drycken?Starköl.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng