Krönika november 2018

Jag tog med min personal på restaurang för att fira att Grön Ko Café & Saluhall fyllt 10 år.

Jag är trendspanare och vill hålla mig uppdaterad vad som är på gång i restaurangvärlden, så ett besök på någon av Karlstads krogar blir det med jämna mellanrum, både med och utan anställda.

 

När jag äter på restaurang tycker jag det är kul att smaka på olika rätter och gillar idén med tapas. Flera av oss var nyfikna på maträtterna på menyn och det är alltid spännande att jämföra köttkvalitén med vårt eget Grön ko-kött. Vi valde lite blandat av nötkött, lamm, kyckling och vegetariskt. När vi skulle beställa, frågade jag vart nötköttet kom ifrån och servitrisen sa att hon var osäker och skulle fråga i köket. Efter en stund kom hon tillbaka och meddelade att allt nötkött kom från Uruguay och lammet från Nya Zeeland, men kycklingen var svensk i alla fall…

Det ledde till att de flesta avstod att beställa kött utan valde kyckling och vegetariskt.

 

Sverige har troligen den mest omfattande djurskyddslagen i Världen. Hemligheten bakom svenskt kött är att det inte finns några hemligheter. Sverige har en mycket bra djurhållning och KRAV-uppfödda djur den allra bästa. Uppmärksamheten runt den stora användningen av antibiotika i djuruppfödningen i andra länder, som Sverige importerar från, har fått konsumenterna att efterfråga mer svenskt i butikerna.

Handlar man i butik så står det på förpackningen vart köttet eller mejeriprodukten kommer ifrån, går man däremot på restaurang, får man oftast fråga.

 

Enligt Sveriges Konsumenters granskning är det endast 9 av 61 restauranger som upplyste gästerna om köttets ursprung på meny eller liknande.

Serveringspersonalen kunde sällan svara på frågan om köttets ursprung och frågan passades vidare till köks-eller restaurangchefen.

Sveriges Konsumenter tycker att alla konsumenter har rätt att få veta vad de äter. Därför borde inte bara matbutiker behöva uppge varifrån kött- och mejeriprodukter kommer.

Samma regler borde gälla för restauranger, att de ska uppge ursprung och vara tydliga i kommunikationen med gästen.

– Vi uppmanar alla konsumenter att som restauranggäst efterfråga tydligt ursprung på kött och andra råvaror. Välj aktivt svenska produkter både på restaurang och i butik.

 

Jag vill alltid veta vad jag äter om jag väljer kött på menyn och helst vill jag att djurhållningen skall vara KRAV-ekologisk. Så jag kommer fortsätta fråga om ursprung och aktivt välja bort kött på menyn om det inte är svenskt.

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Så vill man veta mer och göra medvetna val -Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

https://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/kottguiden/1595300-wwfs-kottguide

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng