Goda recept som passar dig utmärkt under augusti!

Lyxig oxfilé med balsamicosky
Många lockande smaker och konsistenser på samma tallrik. Tryffel ger lyxkänsla.

 

Ingredienser:
● 500 g oxfilé
● 1/2 kruka timjan
● 600 g blandade rotfrukter; sötpotatis,
● palsternacka, potatis
● 1 rödlök
● salt, peppar, olivolja till stekning

 

Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud, ca 600 g
2 msk matlagningsgrädde (15 %)
salt
Några droppar tryffelolja

 

Sky:
1 vitlöksklyfta
3/4 dl balsamvinäger
1 1/2 msk honung
1/2 dl vatten
1 msk kalvfond

 

Syrade morötter:
2–3 stora morötter
2 msk ättiksprit (12 %)
1/2 dl strösocker
1 dl vatten

 

Gör så här:
1. Börja med morötterna. Skala dem och hyvla långa band med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en bunke. Lägg ner morotsbanden att dra.

 

2. Oxfilén: Sätt ugnen på 150°. Ta fram köttet i rumstemperatur en timme i förväg. Plocka timjanbladen och hacka dem. Gnid in köttet med 1 tsk olivolja. Bryn köttet i panna runt om. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla runt filén i timjanhacket och lägg i en ugnsform. Stick in en ugnstermometer och ugnsstek tills innertemperaturen visar 58-60°, ca 15 min beroende på tjocklek. Ta ut och låt vila minst 10 min i aluminiumfolie.

 

3. Rotfrukterna: Öka ugnsvärmen till 225°. Skala och tärna rotfrukterna. Klyfta löken. Lägg rotfrukterna och löken på bakplåtspapper på en plåt. Vänd ihop med 1/2 msk olja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Baka tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 40 min.

 

4. Sky: Finhacka vitlöken. Häll alla ingredienser i en panna. Låt koka upp och puttra till simmig konsistens, ca 5 min.

 

5. Blomkål: Skär blomkålen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa dem med grädde riktigt slätt. Smaka av med 2 krm salt och tryffelolja.

 

6. Skär oxfilén i skivor. Lägg upp på tallrik med rotfrukter, blomkålspuré och syrade morötter.

 

Yoghurtpannacotta med färska bär
En underbart somrig dessert som passar perfekt att förbereda och ha stående i kylskåpet till servering.

Ingredienser:
● 2 gelatinblad
● 1 vaniljstång
● 1 1/2 dl mellangrädde (27 %)
● 1/2 dl strösocker
● 3 dl matyoghurt (8 %)
● ca 150 g färska bär, t ex jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna i en kastrull. Häll i grädde och socker. Lägg även i vaniljstången. Låt sjuda på svag värme i några minuter.

2. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Krama ur dem och vispa ner dem i gräddblandningen. Ta kastrullen från värmen och vispa ner yoghurten. Fördela smeten i 12 små glas och låt stelna i kylskåp minst 3 timmar.

3. Mosa bär till en röra. Garnera pannacottan vid servering.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng