Grekland

År efter år fortsätter Grekland att fascinera och locka oss svenskar.

Kristallklart vatten och kilometerlånga stränder
Grekland har dessutom försetts med en extrem naturskönhet, här finns kilometerlånga sandstränder och kristallblått vatten, som lockar miljoner av turister under sommarhalvåret. Det sägs att Grekland har mellan 1 200 och 6 000 öar, beroende på vilka storlekar som ska räknas med, och att bara färre än var tionde är bebodd.

 

Greklands mäktiga ö-värld
För dig som längtar efter sol och bad finns hela Greklands underbara ö-värld att tillgå, där varje ö erbjuder sitt egna guldkorn. Populära Kreta lockar med det magiska ”Knossospalatset” och den lilla ön Elafonissi vars sagolika strand ståtar med kritvit sand och turkosskimrande vatten. Semesterklassikern Rhodos har bra stränder där barnvänliga Tsambika beach sticker ut som en av de finaste.

 

Kreta
Den stora ön Kreta är 26 mil lång och 6 mil bred, till ytan nästan tre gånger större än Gotland. Det här är så långt söderut du kan komma i Europa. De mest populära badorterna ligger på nordvästra delen av Kreta, här finns Rethymnon och de många mindre städerna på Chaniakusten. På övriga ön finns det bra stränder i lyxorten Elounda och vid Paleochora och Kastelli. Större delen av Kreta består av dramatiska bergskedjor, med det 2 456 meter höga berget Ida som högsta punkt. Det bergiga landskapet gör att alla buss- och bilresor tar mycket längre tid än man kan tro. Men bergen gör också att det finns många spännande stigar för dig som gillar cykling eller vandring.

 

Rhodos
Ön Rhodos ligger i sydvästra delen av den grekiska övärlden, mycket nära staden Marmaris på den turkiska kusten. Till ytan är Rhodos lite större än Öland. Det är ingen slump att Rhodos är ett så populärt resmål. Här finns ett av Grekland bästa klimat, mängder av arkeologiska ruiner, bra stränder och många vackra städer. Den största orten på ön är Rhodos stad som ligger på den norra spetsen. Här finns en liten strand men den stora sevärdheten är den muromgärdade gamla stan. När du går omkring här så går du på samma gator som riddarna från malteserorden gjorde under medeltiden. På museerna kan du läsa mer om stadens försvunna underverk – Kolossen av brons som stod i hamnen. De bästa sandstränderna finns på Rhodos östkust. Den största finns i badorten Faliraki där också de flesta hotellen finns. En bit söderut ligger orterna Kolymbia och Lindos, som båda har flera härliga stränder. Staden Lindos är också ett populärt resmål. De pittoreska vita husen ligger mycket vackert på sluttningen till ett berg med en imponerande borgruin.

 

Visste du att?
1. Grekerna själva kallar sitt land för Hellas, som uttalas utan h:et, det vill säga Ellas.

2. Större delen av Grekland har medelhavs-
klimat med milda, fuktiga vintrar och torra, heta somrar.

3. Det bor cirka 4,2 miljoner i Aten och drygt 11 miljoner i hela Grekland.

4. Det finns över 120 miljoner olivträd i Grekland, vissa av dem är över 1000 år gamla!

5. Grekland är ett av världens mest solsäkra länder, över 250 soldagar per år.

6. Det grekiska språket har talats i över 3000 år.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng