Marocko

 

 

Marocko ligger i Afrikas nordvästra hörn och landet är en salig blandning av höga berg, långa och mjuka stränder, öken, basarer.  Här finns även en intressant orientalisk kultur och massa spännande upplevelser. Fantastiska badorter som Agadir och exotiska  Marrakech, Marocko är en säker soldestination och har ett behagligt klimat även under våra svenska vintermånader. Den  marockanska maten är en fröjd både för öga och smaksinne och den franska kolonialtiden har satt sina spår och du hittar  caféer samt restauranger nästan överallt.

 

 

Snabbfakta

Huvudstad: Rabat.

Största Stad: Casablanca.

Invånare i Dubai: Cirka 3,1 miljoner.

Statsskick: Konstitutionell monarki.

Valuta: Marockansk dirham.

Nationaldag: 30 juli.

Restid: Ungefär 7 tim och 30 min med flyg från Stockholm till Casablanca.

 

historia

Den marockanska staten är av gammalt datum, även om kungaätter och gränser har varierat kraftigt genom åren. En muslimsk kungamakt uppstod i Marocko redan för drygt tusen år sedan, och axlade manteln som ”amir al-muminin”, eller de troendes befälhavare, en titel som annars främst använts av Muhammed och de muslimska kaliferna. Landet införlivades aldrig med det Osmanska imperiet, men koloniserades däremot i början av 1900-talet gradvis av de europeiska kolonialmakterna Frankrike och Spanien. Landet förde en lång kamp för att bli självständigt från Frankrike och blev det 1956, varvid även Spanien gradvis släppte sina områden. Den internationella staden Tanger återlämnades till Marocko samma år.

 

Surfa, golfa och utforska

Marockos södra kust är perfekt för vinddrivna aktiviteter. Hit lockas folk från hela världen för att surfa, windsurfa och åka kiteboard. Här finns många skolor som kan hjälpa dig komma igång, och många uthyrare om du inte har med dig egen utrustning.

 

Prisvärd shopping

En resa till Marocko är inte komplett utan ett besök på en lokal marknad, en souk. Här väntar en alldeles speciell atmosfär med folkmyller, frestande dofter och så mycket att titta på. Du kan hitta fina och billiga hantverk som skinnprodukter, keramik och vackra inredningsdetaljer. Att shoppa här är prisvärt och vet du hur du ska pruta är det lätt att fylla en extraväska med många fina fynd! På senare tid har det öppnat en mängd kedjor  som Zara, Mango och Mexx öppnat butiker här.

 

God mat och dryck

Passa på att prova på Marockos spännande smaker som den traditionella grytan tangine, lamm och goda couscous-rätter. Fransmännen har lämnat efter sig en fantastisk café- och matkultur – till marockanska priser! Marocko har också trätt in på den internationella vinmarknaden och producerar numera flera fina och prisvärda viner som du kan upptäcka under din semester.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng