Mina Funderingar – Vandringar i Värmland

Jag uppskattar att vandra, gärna långa sträckor. Att vandra är något som människor (och andra djur) har gjort genom årmiljoner. Att gå två till fyra mil på en dag för att kontrollera resurser, samla växter eller jaga, var tidigare en naturlig del av livet.

Under medeltiden förekom vandringar som gav erfarenheter för hantverk, gesällvandringar. Vanliga var även Pilgrims-

vandringar till platser, som Nidarosdomen i Trondheim. Kända är även hårkullornas vandringar under 1800-talet. Dessa

vandringar kunde vara flera hundra mil.

Många leder har under senare år blivit populära och i Spanien vandrar flera hundra tusen per år pilgrimsvandringen till

Santiago de Compostela. Mindre än hälften av de som går uppger religiösa motiv som huvudanledning. Jag tillhör

gruppen på 8 % utan religiösa eller kulturella motiv, vandringen är målet.

Anledningen att vandra i Spanien är att vatten, mat och övernattning är lättillgängliga, men att resa till södra Europa för att vandra känns tokigt, både för miljö och ekonomi.

I Norge finns en levande tradition att ge sig ut på vandring, gå på tur. Under senare år har arbeten gjorts för att få leder i Värmland som ansluter till de norska Olovslederna som leder till Nidaros. Leden längs Klarälvdalen är till största delen

omarkerad, men ansluter till en norsk led. Pilgrimsleden

Västra Värmland ansluter inte lika bra på norska sidan men är bra markerad som led.

Jämfört med Spanien är lederna i Värmland svårare. Jag testade 35 km från Säffle till Värmlands Nysäter. Vatten, övernattning och mat saknades längs leden. Att jag klarade sträckan berodde på ett antal lyckliga omständigheter. Vädret var utmärkt, genom tillfälligheter fick jag vatten i Kila, en grupp som besökte von Echstedtska gården gjorde att jag kunde få lite att äta trots att de skulle ha stängt.

Att bära tält, liggunderlag, mat, kök och vatten för flera dagar blir en tyngre packning än de tio kg, som jag helst vill komma under. Vandringen är 50 – 70 mil och varje kg räknas.

Kostnader och arbete för ledmarkeringar, avtal med mark-

ägare, kartmaterial och broschyrer har inte följts av satsningar för att underlätta vandringen. För att det ska bli mer än ett fåtal som vandrar behövs fler som kan erbjuda övernattning och mat.

Jag hoppas att de satsningar som gjorts kan leda till att vi även i Sverige kan få fler att vandra i vår vackra natur med alla de upplevelser som vandringen ger.

Vi som vandrar är beredda att betala 500 kr per dygn för övernattning och frukost. En bädd, madrass med överdrag och en filt är det som krävs. Bor ni längs leden finns chans att möta spännande människor.

Tag i så fall kontakt med de som är ansvariga för pilgrims-

vandringar inom Svenska Kyrkan i Karlstad, Säffle, Arvika eller Eda.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng