Musik : Dyess

Från Värmlands skogar kommer Countrybandet Dyess. deras musik är starkt inspirerat av Johnny Cash, och själva bandnamnet är taget från just johnnys hemstad Dyess, Arkansas.. vi på amuse fick en pratstund med medlemmarna!

Foto: Olle Hallström

Hur skulle ni beskriva er musik och musikstil för de som inte hört er?
– Vår musik beskrivs enklast som Johnny Cash-inspirerad country med inslag av tidig rock’n’roll/rockabilly, med en modern touch. Ibland inför spelningar har arrangörer valt att kalla stilen för ”Cashabilly”.

 

När bildades bandet?
– För ca två och ett halvt år sen, mot slutet av vintern 2017.

 

Berätta lite om er! Namn, instrument och ort?
– Bandet består av Tommy Nykvist på sång och gitarr, ursprungligen från Ambjörby men numera bosatt i Torsbytrakten. Joakim Persson på trummor (samt munspel) som bor och kommer från Fensbol. Mikael Hornman på kontrabas är född och uppvuxen i Torsby men bor numera i Sörmark utanför Torsby. Sångerskan Ingrid Forsberg kommer från Västra Ämtervik men bor även hon nu i Torsby.

 

Har ni spelat in och släppt några låtar?
– Det första vi gjorde som band 2017 var att gå in i studion och spela in en cover-skiva med några få egna låtar på, bl. a titelspåret ”Living In My Dreams”. Den skivan följdes upp samma sommar av en akustisk EP med 6 spår varav 3 var egna originallåtar. Senaste releasen med 4 spår är EP:n ”Burn”, som finns ute på både vinyl och CD samt på streamingtjänster. För tillfället skriver vi låtar till vårt kommande album, planerat för release 2020.

 

Hur ofta repar ni?
– Under sommaren har vi haft minst en spelning varje helg så vi har inte riktigt haft tid att repa. Men innan dess repade vi ungefär en gång i veckan.

 

Har ni några spelningar bokade?
– Efter Torsby Marknad har vi inget mer inplanerat i år, men vi tror och hoppas att vi får lite spelningar i höst/vinter också.

 

Har ni spelat utanför Sverige?
– Ja, under hela vinter/våren 2019 har vi varit i Norge och spelat ungefär varannan helg. Men mer utomlands än så har vi inte varit än.

 

Vilka skulle ni vilja vara förband till, om ni fick välja fritt?
– Mycket bra fråga. I en annan tid hade svaret varit enkelt för min (Tommy) del, Johnny Cash. Det beror nog lite på vem i bandet man frågar men det hade varit skoj att vara förband åt någon av de riktigt stora som fortfarande är i livet, tex Kris Kristoferson, Emmylou Harris eller Dolly Parton mm…
Eller varför inte svenska First Aid Kit, det hade varit kul.

 

Vad kommer bandets namn ifrån?
– Dyess är den småstad i Arkansas, USA där huvudinspirationen Johnny Cash växte upp. Namnet kändes enkelt, bra och informativt.

 

Har ni något mål med musiken?
– Vi brukar säga att vårt mål med bandet och musiken är att vi ska ha roligt ihop, samtidigt som vi vill växa och nå ut till fler med vår musik.

 

Spelar ni covers eller eget material?
– Live spelar vi mest covers men i takt med att vi släpper egna låtar så blir det ju också fler egna låtar på liverepertoaren.

 

Har ni något att tillägga som ni vill ha med i intervjun?
– Vi vill tacka våra fans som följer oss på spelningar och i sociala medier samt även alla våra lyssnare på Spotify mm. Det är våra fans/lyssnare som håller lågan brinnande för oss och får oss att vilja fortsätta med musik. Tack till alla er! 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng