Our Little Farm

Marcia Goossens och Dimitry Bogers, båda två från Holland, startade Our Little Farm utanför Ekshärad 2016. Tillsammans med sina hästar och andra djur bor de på sin hästfarm lite utanför Ekshärads samhälle. Deras hästfarm har snabbt blivit ett
populärt ställe för både holländare och tyskar men nu hittar även fler och fler svenskar dit. De rider på westernstil som är baserad på lugn och enkelhet. Du behöver ingen tidigare erfarenhet, på farmen hjälper de såväl erfarna som nybörjare att få ut det mesta av sin ridning. Farmen erbjuder även övernattning för flerdagsturer i tipitält och flera semesterhus. De erbjuder, utöver färdiga paket, ett stort antal aktiviteter såsom täckta häst-och vagnturer, ridlektioner, ridturer i naturen, flerdagsturer, fånga dummy ko med lasso, viltsafari med Landrovers, slädturer på vintern och mycket mer!

Hej! Vad har ni för hästar här, och vad har ni mer för djur?
– Först och främst har vi ju hästarna som fokus ligger på. Vi har olika raser, som Quarter Horse, Paint Horse, Irish Cob (Tinker), Ardenner, Nordsvensk, Fjording, Shetlandsponny, sedan har vi även några blandraser. Totalt har vi 12 hästar, på sommaren har vi flera hästar på fodervärd. På farmen finns även minihästar, två papegojor, hundar, kaniner, höns, tre kor plus massa vilda fåglar och ekorrar som bor i fågelholkar som är överallt på Farmen.

 

Berätta mer om hästarna!
– Detta är en livsstil för oss, hur man umgås med hästarna och hur man tar hand om dem skapar ju hur hästen blir slutändan. Vi försöker låta hästarna leva i en så naturlig miljö som möjligt. Ofta har de möjlighet att vara i flock i hagen, men de kan själva välja om de vill gå undan, få skydd i ett skjul eller vandra iväg på öppnare betesmarker. Här har de tid att leka och äta tillsammans, hitta rangordningen i flocken och leva naturligt och avslappnat. Eftersom hästarna hanteras på detta sättet och eftersom hästarna är utbildade på detta kan de ridas på ett mer öppet och snällt sätt. Alla hästar rids utan järn i munnen, vi rider på ett väldigt fritt sätt, konsekvent och med ett gemensamt förtroende mellan häst och ryttare.

 

Vad gjorde ni innan ni startade den här hästfarmen?
– Jag har jobbat som djursjukskötare i Holland, haft eget stall med ridlektioner och alt möjligt. Jag har haft ett stort intresse av att rida tack vare min farbror, som har ett enormt hästintresse och westernstil. Jag satt nog på hästryggen innan jag kunde gå, så ridningen finns i mitt blod, säger Marcia.
Jag har jobbat med allt möjligt, från att ha drivit egen pub i Holland, varit hovslagare, till att jobba i hamnen med lastning, men har också haft ett stort intresse av djur och hästar hela mitt liv. Jag började rida vid nio års ålder. När jag kom till Sverige var jag med och byggde upp ett annat hästföretag i turism, men nu ligger all fokus på att bygga upp den här hästgården och satsa på detta, svarar Dimitry.

 

Vad är det svåraste med att driva hästgård?
– Möjligtvis att vi skulle vilja ha mer tid för farmen, eftersom vi båda måste jobba på grund av att vi började från 0 tillsammans med att bygga den här hästgården. Vi har ju investerat så mycket men det är en del kvar innan vi kan leva på detta ordentligt, säger Dimitry.


Vad jobbar ni med på sidan om?
– Marcia jobbar deltid som djursjuksköterska på Mjönäs Djurklinik, jag jobbar hos Emtbjörks AB, säger Dimitry.

 

Vad är det roligaste med ert yrke?
– Att man kan dela upplevelserna i naturen med hästarna och kunder, svarar Marcia.

 

Vart kommer era kunder ifrån?
– Väldigt mycket Holland och Tyskland, men det blir fler och fler svenskar. Folk kommer från alla samhällsklasser och vi tar emot såväl nybörjare som erfarna ryttare. Eftersom vi har öppet året runt har vi även släde efter hästarna på vintern, och vi brukar ha mycket svenskar och norskar runt jul, som bor på Farmen och gör olika vinteraktiviterer, svarar Marcia.


Hur stora är grupperna ni tar emot?
– Vi vill inte växa för fort, utan det ska vara personligt. Det ska vara kvalitet och inte kvantitet. Här är det ridningen som står i fokus. Max 7 personer på varje tur, och vi har ca 1500 besökare totalt på ett år. En del kommer hit och bara rider någon timme, en del är med på två- eller fyradagarsturerna, eller bor i semesterhuset. Som största sällskap kan vi ta emot 25 personer, men då är inte alla ute och rider samtidigt, vi har ju fler aktiviteter, säger Dimitry.

 

Det måste krävas stora betesmarker för alla djuren?
– Ja, först vill vi säga att vi är väldigt glada att få låna betesmark av våra grannar. Med det vi har lånat och med vår egen mark är det nästan 20 hektar, så vi har självförsörjning på hö. Förra sommaren när det var så varmt fick vi köpa till en del, men förhoppningsvis blir det bättre det här året, säger Marcia.

 

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi har lärt känna en man från Belgien som är den första och största som föder upp riktiga bisonoxar här i Europa, och i framtiden skulle vi gärna ha några sådana här. Väldigt vackra djur! Det finns mycket mer vi vill göra, för example team penning med korna (Team penning är en ko-klass där tre ryttare tävlar i lag om att driva kalvar på tid ), sätta ihop färdiga semesterpaket både för sommaraktiviteter och vinteraktiviteter. Vi har bland annat badtunna på Farmen, stor bastu vid semesterhuset, olika utomhusaktiviteter, vi samarbetar mycket med andra företag för att turismn ska växa ännu mer runt Ekshärad, svarar Dimitry.

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng