Peo Thyrén – Från Noice till nu

>> Peo Thyrén, som nu är aktuell med boken ”Från Noice till nu”, har haft många järn i elden i sin karriär. Allt från låtskrivare till bl a Lena Philipsson och Carola Häggkvist med flera, kommit tvåa i Melodifestivalen med B.I.G, och han var med och grundade Noice, Easy Action och Sha-Boom. Vi kontaktade Peo för att prata lite om hans fantastiska karriär och det nya boksläppet!

 

Hej Peo! Berätta om när du fick din första bas!

– Jag började med att spela gitarr, och min bästa kompis Göran skulle gå på en kvällskurs för att lära sig spela bas så att vi skulle kunna spela tillsammans. Jag följde med honom och gick kursen själv också, och hyrde en bas. Det var kanske 1976, när jag var 13-14 år. Efter det köpte jag en kortskalig Fender Mustang Junior. Den var inget vidare.

 

Vad lyssnade du på när du växte upp?

– När jag först blev musikintresserad var det mycket David Bowie, Lou Reed och Mott the Hoople. Sen en hel del 50-talsrock från filmen ”Sista natten med gänget” och sen punk som t ex The Clash och 60/70-talspop som Beach Boys och Rolling Stones.

 

Du har ju haft enorma framgångar med Noice, B.I.G, Easy Action och Sha-Boom. Är det något nytt band på gång i närmaste framtiden?

– Nej, jag kommer aldrig någonsin bilda något nytt band.

 

Vi läste någonstans att namnet Sha-Boom kom från en Batman-tidning, Stämmer det?

– Nja, inte direkt men vi brukade säga så i intervjuer ibland. Det var väl mera att det skulle vara som en ljudeffekt som hade kunnat vara med i en serietidning när någon fick en smäll eller när något exploderade.

 

Vilken av alla livespelningar du gjort med dina olika band ser du som den största?

– Direktsändning i Melodifestivalen 1998 när vi kom tvåa med B.I.G. och låten ”Ingen annan väg” och backades upp av en stråkorkester var ju ändå rätt stort. Annars hade vi ett grymt gig med Noice i somras på Törebodafestivalen med femtusen pers framför scenen och tusen till som stod utanför och inte kunde komma in.

 

Du har skrivit låtar till andra artister också, du var en av personerna bakom Lena Philipssons hit ”Dansa i neon”. Är det svårare att skriva till andra, än när du själv varit en del av  bandet som du skrivit låtar till?

– Jag har bara försökt skriva bra låtar i första hand och sedan fundera över vilken artist eller vilket band som låten skulle kunna passa till.

Har du något roligt turnéminne från  Värmland eller Dalsland?

– Ja, det är klart. Ett rätt sjukt minne är från Eldfesten i Hagfors 1980 när både vi och Gyllene Tider spelade där samma kväll, men det visade sig att inget av Sveriges just då populäraste band var kvällens huvud- attraktion. Det var nämligen en strippa från Stockholm. Ha ha – det kan bara hända i Värmland höll jag på att säga.

 

Skulle du ställa upp i ”Så mycket bättre” om du fick frågan?

– Jo, men det tror jag nog att jag skulle. Jag tror dock aldrig att de kommer fråga.

 

Blir det Melodifestivalen någon mer gång för dig tror du?

– Nej, det har jag inga planer på.

 

Om du inte hade sysslat med musik, vad tror du att du hade jobbat med i dag?

– Idag jobbar jag inte med musik på heltid utan gör bara enstaka

 

FRÅN NOICE TILL NU

 

>> Noice slog igenom med stor kraft för 40 år sedan med debutalbumet ”Tonårsdrömmar”. Nu har Peo Thyrén skrivit en bok om tiden innan de slog igenom och fram till idag. I boken får vi följa med på allt från efterfest med Donald Trump, en nedtystad politisk skandal inom Kristdemokraterna, till det oväntade uppdraget som manager till Nya Vikingarna som slutade med den största dansbandsskandalen någonsin. Självklart tar han även upp hur han och Kee Marcello bildade gruppen Easy Action och fick skivkontrakt med ett av de största skivbolagen i USA. Vid 25 års ålder startade han Sha-Boom som blev en jättesuccé i hela Norden med superhiten R.O.C.K. Detta är verkligen en bok vi på Amuse kan rekommendera! Få svenska personer i underhållningsbranschen har gått igenom så mycket. Noice slog igenom med stor kraft för 40 år sedan med debutalbumet ”Tonårsdrömmar”. Nu har Peo Thyrén skrivit en bok om tiden innan de slog igenom och fram till idag. I boken får vi följa med på allt från efterfest med Donald Trump, en nedtystad politisk skandal inom Kristdemokraterna, till det oväntade uppdraget som manager till Nya Vikingarna som slutade med den största dansbandsskandalen någonsin. Självklart tar han även upp hur han och Kee Marcello bildade gruppen Easy Action och fick skivkontrakt med ett av de största skivbolagen i USA. Vid 25 års ålder startade han Sha-Boom som blev en jättesuccé i hela Norden med superhiten R.O.C.K. Detta är verkligen en bok vi på Amuse kan rekommendera! Få svenska personer i underhållningsbranschen har gått igenom så mycket. spelningar ibland. Jag jobbar på ett musiktechbolag.

 

Du har ju skrivit ”Ett bedårande barns  bekännelser” tidigare, är det stor skillnad mot denna bok?

– Den boken var mer som en enkel demoskiss, medan den här är som en färdig inspelning som har gjorts i en superbra studio och som jag riktigt nöjd med.

 

Vad var svårast att skriva om i din nya bok?

– Det var faktiskt kapitlet om när jag var manager för Vikingarna i deras återlansering som Nya Vikingarna. Hela den grejen kom att bli det absolut märkligaste jag har varit med om i musikbranschen, och det blev lite grann som terapi för mig att skriva ner den storyn och vad som hände.

 

Vilket är det roligaste minnet från Noicetiden som du har med i boken?

– Det roligaste var när vi vann en rockbandstävling 1979 och fick gå in i en riktig studio och spela in egna låtar.

 

Hur lång tid tog det att skriva boken?

– Det tog riktigt lång tid. Jag har hållit på och skrivit och gnetat med den till och från i mer än tio år. Det känns nästan lite overkligt att den är klar och utgiven nu.

 

Boken gick direkt in på första plats på  boktoppen, hade du väntat dig detta?

– Det hade jag verkligen inte gjort. Det känns helt sjukt, och jag är väldigt, väldigt tacksam.

 

Kommer det bli en ljudbok också?

– Ja, den är redan utgiven som ljudbok också. Det är jag själv som har läst in den.

 

Läser du mycket böcker? (och kan du  rekommendera någon till våra läsare?)

– Jo, jag läser en hel del. Min favoritförfattare är John Grisham, och hans bok Firman är ju en riktig klassiker.

 

Har du planer på fler böcker?

– Nej, inte som det ser ut nu.

text: redaktionen, foto: rickard liljero eriksson & peo thyrén

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng