Pergite

”Christoffer spelade inte ens bas när bandet startade utan man sade bara “Coffe du kan vara basist” och vips så köpte han sig en bas och började öva.”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO: Isabel Landström, Pergite och Jesper Norell

 

Hur startade ert band och hur länge har ni spelat ihop?

– Det hela började på ett scoutläger 2011. Jakob, Coffe och deras kompis Timmie uppträdde tillsammans på ett lägerbål. Uppträdandet blev en storsuccé på lägret och därför beslutade de tre att de skulle bilda ett band. Med på lägret var också David J och när han tillfrågades om han ville vara med i bandet och bli trummis så var svaret ett sjävklart ”ja”! Senare samma år frågade David E om han fick vara med i bandet och efter lite om och men från Timmie blev även David medlem i bandet.

Inför en spelning sensommaren 2014 kunde inte Timmie vara med. Jakob hörde då med Isa om hon kunde ställa upp istället för Timmie, vilket hon sedan kunde. Spelningen blev dessvärre inte av så beslutet blev istället att Isa skulle få vara med nästa spelning istället.

Efter spelningen med Isa togs beslutet att hon skulle komma att bli en fast medlem i bandet. Ett år senare lämnade Timmie bandet och i och med det beskedet var nu den nuvarande konstellationen född.

Jakob, Christoffer, David och David har spelat tillsammans i 4,5 år och Isa har varit med i snart 1,5 år.

 

Pergite_1c

 

Vilken musikstil har ni för de som inte vet?

– Vi spelar ganska blandat, vi spelar en mix av en hel del olika stilar inom rockgenren.

 

När upptäckte ni ert intresse för musiken?

– Jakob och Isa’s pappor spelar båda musik ihop och de båda säger att mycket av deras musikintresse just är pågrund av dem.

David J har, likt Jakob och Isa, också föräldrar som sysslar en del med musik så mycket av inspirationen till att själv musicera kan komma därifrån.

Coffe har inte någon direkt musikalisk bakgrund innan bandet förutom att han spelade tvärflöjt i några år på Säffle musikskola. Coffe spelade inte ens bas när bandet startade utan man sade bara ”Coffe du kan vara basist” och vips så köpte han sig en bas och började öva.

David Espedalen’s intresse började med att hans pappa tyckte att han skulle testa att spela piano men det passade inte riktigt honom i smaken. Efter ett tag började han att sjunga i ett band med Jakob. Efter en viss period fick han då upp ögonen för musiken. Han ville då spela gitarr som Jakob och har sedan dess spelat gitarr.

 

Hur brukar ni få spelningar?

– Det är olika. Ibland blir vi tillfrågade av olika kontakter men ibland så anmäler vi oss själva som t.ex. UKM.

 

Vad har varit er roligaste spelning hittills?

– Den roligaste spelningen vi har haft var nog på UKM när vi fick träffa alla talangfulla människor och uppträda inför en härlig publik. Men även ljusfesten var fantastisk!

 

pergite_2c

 

Hur ser framtiden ut för bandet?

– Just nu håller vi på att spela in en skiva hos Magnus Liljekvist. Sedan ska vi uppträda på teaterscenen på evenemanget Putte i parken fredagen den första juli. Och även torgfesten ligger inplanerad i slutet av juli.

 

Vad tror ni att man måste göra för att lyckas och bli riktigt bra inom musiken?

– Vi tror att hemligheten till framgång är att man måste tycka att det är roligt att spela. Utan viljan kommer man ingenstans. Dessutom kommer man långt om man spelar rätt musik vid rätt tillfälle. Om man känner folk som kan hjälpa en att anordna spelningar och lära ut är det också toppen.

 

Hur ser er drömframtid ut inom musiken?

– Vi har väl inga direkt storslagna framtidsdrömmar mer än att vi hoppas på att vi kan hålla ihop och spela tillsammans så länge som möjligt. Det kan man säga är vår lilla ”dröm” inom musiken.

 

Vilken är er favoritlåt som ni framträder med?

– Det är nog våran egenskrivna låt ”stay with me”.

 

Om ni skulle vara förband till ett valfritt band, vilket skulle det i så fall vara?

– Eftersom alla i bandet har olika idoler/favoriter så är det svårt att säga vilka vi skulle vilja vara förband till men helst något inom genren rock, för då vet man ju att man har ”rätt publik”.

 

Hur har ni kommit fram till namnet, Pergite?

– Under tiden med Timmie så var vårt namn ”Timmie and the Troublemakers” och det är kanske det namn som de flesta känner till då vi hette det i ca 4 år. När Timmie lämnade var vi tvungna att byta namn och det var inte det lättaste… Första tanken var ”Isa and the Troublemakers” men vi ville ha något nytt, något fräscht. Det där med bandnamn var inte det lättaste så vi var namnlösa ända fram tills ganska nyligen. Vi var tvungna att ha ett namn till UKM och då valde vi det tillfälliga namnet ”Eighty five” efter Coffes turnummer. Nu har vi iallafall kommit fram till ett slutgiltigt namn och det är ”Pergite” som är ett slagord och ungefär betyder ”framåt!”.

 

FAKTA
Isa Jäger-BerglundSång
Jakob SirénGitarr & sång
Christoffer Johansson LindeBas
David JanssonTrummor
David EspedalenGitarr & körsång

 

Facebook: facebook.com/pergiteofficial

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng