Peter Asplund

Peter Asplund

”Hittills har det alltid varit i Norge, eftersom det är ett Norskt storband. Men i år plockar jag alltså över dem till Sverige, för en konsert”

 

TEXT: Redaktionen, Foto toppbild: The Studio

 

Tisdag den 13/12 kommer Peter Asplund till Säffle för en konsert tillsammans med Prime Time Orchestra från Norge. Han har också med sig Isabella Lundgren, Vivian Buczek och Anna Jalkéus som ’Special Guests’.

 

Från peterasplund.com:

Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Genom åren har han utvecklat sitt dynamiska och energiladdade, lätt vemodiga och melodiska trumpetspel till han kan säga vad han vill, när han vill. Han har gjort åtta cd i eget namn, nominerats till Grammis och fått Jazzsveriges främsta utmärkelse, Gyllene Skivan för både ’Lochiel’s warning’ och ’Asplund meets Bernstein’.
Peter Asplund var ett underbarn som snabbt gick från klarhet till klarhet. Han har inte bara stått i fronten för egna grupper och projekt, han har också varit en central medlem av Sveriges främsta storband under en lång rad år, Tolvan Big Band och Stockholm Jazz Orchestra.
Han är också en efterfrågad och ofta anlitad pedagog med en unik förmåga att dela med sig av sin ständigt växande kunskap. Under flera år var han trumpetlärare på Kungliga Musikhögskolan Stockholm och han ger regelbundet clinics över hela Sverige.

 

AMUSE passade på att prata med Peter innan han sätter sig på flygplanet för att flyga hem till Sverige från Japan.

 

Hur kommer det sig att du började spela trumpet?

– När jag var 3-4 år gammal hörde jag Louis Armstrong. Hans sätt att spela trumpet, sjunga, prata och skratta, gick rakt in i hjärtat på mig. Det kändes som att han sa till mig att jag skulle bli trumpetare!

 

Var det något annat instrument som du hade som alternativ?

– Nej, det fanns aldrig något alternativt instrument. det var trumpet från början. Däremot har jag sjungit mycket genom livet och alltid lyssnat på sångare, så det har liksom alltid funnits med. Även det likt Armstrong.

 

Peter Asplund
Foto: Jan Perneros

Är det någon skillnad för dig att spela inför en mindre publik och en större?

– Nej, det kan jag inte säga. Satsningen är alltid densamma. Däremot kan gesterna vara större eller mindre, beroende på storlek på scen. På en liten jazzklubb sitter alla nära, men på en utomhusscen med 30.000 personer, så vill man nå även de som är längst bak, och då kan större gester krävas.

 

Du kommer till Säffle för att spela ’The Christmas Feeling’, har du varit i Säffle tidigare?

– Javisst, flera gånger. Staden har ju en fin och livaktig jazzklubb, som jag besökt.

 

Du ska spela med Storbandet Prime Time Orchestra i Säffle, har du spelat med dem tidigare?

– Ja, jag har ett pågående samarbete med dem. Jag är gästsolist med dem ett antal gånger om året. De brukar även alltid göra The Christmas feeling med mig, varje år. Hittills har det alltid varit i Norge, eftersom det är ett Norskt storband. Men i år plockar jag alltså över dem till Sverige, för en konsert. Men det blir även ett möte i bandet, eftersom piano, bas och trummor kommer från mitt eget Svenska band men hela blåset, dvs 13 stycken, kommer från Norge.

 

Peter Asplund
Foto: Jan Perneros

Är det någon av de övriga ’Special Guests’ som du uppträtt tillsammans med tidigare?

– Javisst. De tre sångerskorna är mina musikaliska systrar och vi jobbar mycket tillsammans i olika sammanhang. Roligt är också att de sjunger på helt olika sätt, vilket gör att det blir väldigt varierat, musikaliskt.

 

Vad kommer publiken i Säffle att bjudas på?

– Mycket av den musik man lyssnar på kring jul kommer ju från det man kallar The Great American Songbook. Låtar som gjorts kända av jazzsångare som Bing Crosby, Frank Sinatra och Nat King Cole. Denna répertoire ligger perfekt för oss fyra artister och naturligtvis även för ett storband. Stommen av materialet vi bjuder på kommer från den julskiva vi gjorde 2013, som även den heter The Christmas feeling. Det är alltså väldigt kända gamla låtar, men som fått nya uppdaterade arrangemang, specialskrivna för skivan, konserten och oss artister.

 

Du är i Japan just nu, vad gör du där?

– Jag är här på en lång turné med fantastiska sångerskan Margareta Bengtson. Vi har gjort en vecka med mindre band, där musikerna kommer från Sverige. Nu denna andra vecka är Margareta och jag solister med ett japanskt storband. Vi har uteslutande spelat i gigantiska konsertsalar och mött närmare 2000 personer varje kväll, så det är en ovanligt stor och lyckad turné.

 

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng