Pia Pihlgrens FOTO: Hermans Ateljé

Pia Pihlgrens

”Dansmusikens syfte är ju “bruksmusik” där det handlar om att få folk att komma ut och dansa och ha roligt”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO: Hermans Ateljé

 

Hej Pia Pihlgrens! När startade ni som band?

– Bandet började spela ihop 1993 och har sedan dess haft lite olika konstellationer. I dagens uppställning är det fyra stycken kvar från original uppsättningen.

 

Vilken är er musikstil?

– Vi spelar traditionell dansmusik med countryinfluenser. Dansmusikens syfte är ju “bruksmusik” där det handlar om att få folk att komma ut och dansa och ha roligt. Därför ska det vara lättlyssnat, simpla låtar, bra takt och enkelt att ta till sig. Vi hoppas att det är det vi förmedlar när vi är ute och spelar. Pratar vi stil, så är det klart att vårt sound präglas av influenser på de musikstilar som vi själva lyssnar på privat.

 

När upptäckte ni i bandet ert intresse för musik?

– Vi har liknande bakgrund alla i bandet. Vi kallar oss hellre musikanter än musiker. Vi har alltid spelat musik på olika nivåer och i olika band. Att driva ett dansband är så mycket mer än bara spela sitt instrument och sjunga. Ingen av oss jobbar med detta på heltid utan vi sköter allt på fritiden, så det är otroligt mycket tid man måste lägga ned på att få allt att rulla. Drivkraften är ändock kärleken till musiken.

 

Vilken har varit er roligaste spelning hittills?

– Det är nog på de stora sommarfestivalerna i Norge och Sverige. De är Seljordfestivalen, Dansefestivelan i Sel och Svenska dansbandsveckan i Malung. Då träffar man mycket branschfolk och andra band, man får tid att prata och ha kul tillsammans. Annars hinner man oftast bara säga ”Hej!” eftersom alla är på väg någonstans.

 

Vad händer framöver, kommande spelningar osv.?

– Nu i höst rullar det på! Vi spelar tre helger i november, i december är det julbord och julfester som vi har spelat på de senaste åren.

 

Hur ser er drömframtid ut inom musiken?

– Överleva på den nivån vi spelar idag! Vi trivs bra med att kunna komplettera våra ordinarie liv med att åka ut och spela emellanåt.

 

Vilken är er favoritlåt som ni brukar spela?

– Ingen särskild men när hela dansgolvet fylls på första ackordet i en låt och folk sjunger med, då är det klart att det är kul att spela just den låten.

 

Vilka är era idoler/influenser inom musiken?

– Vi har nog inga särskilda idoler så men det är klart att vi som hobbyband sneglar på heltidsbanden i branschen, hur de jobbar etc.

 

Enligt er, vad tror ni att man måste göra för att lyckas och bli riktigt bra inom musiken?

– Vi har väl egentligen inga stora högtflygande planer mer än att kunna spela på och må bra!

 

Om ni skulle vara förband till ett valfritt band, vilket skulle det i så fall vara?

– Ja, många gånger så spelar vi ihop med artister som kör ett uppträdande mitt i danskvällen. Oftast är det rock’n roll det handlar om så en konsert med Jerry Williams innan han lägger av för gott vore tufft.

 

Hur brukar ni få spelningar?

– Vi har bokare som sköter majoriteten av den biten men vi bokar också själva fast då brukar vi gå igenom de bokningsbolag som vi ligger på. Mycket marknadsföring sköts genom Facebook och hemsidan och det sköter vi själva.

 

Har ni tidigare spelat in någon skiva, eller tror ni att ni kommer göra det?

– Ja, sen 2013 då vi gjorde en nysatsning har vi spelat in och släppt en skiva varje år. 2013 – ”Snälla rara” var inspelad i Töcksfors hos Stig Lindell, en välkänd värmlandsprofil. 2014 var vi i Nashville, USA och spelade in ”I din famn”. Vi tog saken i egna händer och bokade en studio där, for dit en vecka i maj och spelade in allt som vi hann med. Lite sångpålägg och instrumentpålägg fick vi komplettera med hemma sen. 2015 – ”Jag gav dig mer…” spelade vi in i Skara hos en producent som heter Marcus Persson. Han producerar många stora dansband i Sverige. Vi spelade in även årets skiva ”Tiden Rullar på” hos honom. En sak vi aldrig tummar på är kvalitén på våra produktioner. Vi släpper aldrig en skiva som vi inte är nöjda och kan stå för. Många gånger tar det mycket tid, särskilt i en mixningsprocess där man sätter prägeln för hur skivan ska låta. Men det är också mycket roligt för man lär sig så hela tiden nya saker då det är oerhört professionella personer vi jobbar med.

 

FAKTA
Pia PihlgrenLeadsångare och namngivare
åt bandet. Vi tycker det är viktigt
med en profil, dvs ett namn som
folk kan relatera till.
Ronnie PihlgrenBas och sång
Håkan LjungqvistAkustisk gitarr och sång
Henrik StrandbergElgitarr
Per DahlmanKlaviatur och dragspel
Kristian RydbergTrummor och sång

 

Hemsida: piapihlgrens.se

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng