Rådjursstek med mangosallad, mynta och rostade solrosfrön

 

I skrivande stund strilar ett fint vårregn utanför mitt köksfönster och äntligen kanske det finns hopp om vårens ankomst. Ett säkert vårtecken oavsett väder, är att kalvningarna är i full gång. Hereford, Angus och blandningen av de två raserna, som blir svart/vita är snart uppe i…antal kalvar. Det är så fantastiskt att se de små kalvarna så snabbt resa sig på sina vingliga ben och leta efter mammakons juver. Uppfödning av köttrasdjur har ju varit ett hett ämne under en tid både vad gäller klimatpåverkan och hur nyttigt det egentligen är att äta kött. Jag har aldrig varit någon storätare av kött och på 80-talet var jag vegetarian under några år.

 

Livet är olika faser och trenderna kommer och går och vi påverkas och inspireras av olika saker. Den nuvarande hälsotrenden har inspirerat mig till att göra fler medvetna val, alltid välja ekologiskt, äta mer grönsaker, frossa i bladgrönt, dricka grön smoothie till frukost-varje dag, välja vildfångad fisk samt när jag vill äta kött, alltid välja KRAV-ekologiskt eller vilt kött. Under påsken lagade vi mycket mat tillsammans och då kom det fram lite olika recept, för att förnya påskbuffén. Jag tittade ner i frysboxen, som är alldeles för full av diverse kött som kräver planering för att tillagas, och valde en rådjursstek. Jag älskar vilt kött, men är inte överförtjust i smaken på rådjurskött.

 

Jag gjorde en kryddblandning som jag rubbade in köttet med och en marinad att lägga det varma, tillagade köttet i tills det svalnade. Till köttet gjorde jag en mangosallad med topping av rostade och lätt saltade solrosfrön. Eftersom trenden är grön, så rotade jag även fram ett gammalt recept på avocadotårta till efterrätt. Den är både gluten- och laktosfri och inte så mäktig efter den dignande påskbuffén.

 

Har jag lyckats inspirera någon, så får ni recepten.

Gör ni liksom jag fler medvetna val, så är ni välkomna till Grön ko Café & Saluhall, för att handla Krav-ekologiskt nötkött från vår gård Mässvik samt andra närliggande gårdar som vi samarbetar med.

 


RECEPT:

RÅDJURSSTEK MED MANGOSALLAD, MYNTA

OCH ROSTADE SOLROSFRÖN.

8 portioner.

Rådjursstek ca 800 g

3 stjärnanis

1 tsk flingsalt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk olja

 

Marinad

2 vitlöksklyftor

2 lime

2 msk färsk ingefära

2 gröna chilipeppar

2 msk rårörsocker

3 msk olja

2 tsk fisksås

 

Mangosallad

2 pak choi

1 mango

1 gurka

125 g salladslök

1 kruka mynta

300 g sockerärtor

 

Strössel

2 dl rostade och saltade solroskärnor

 

TILLAGNING:

Ugnstemperatur 150°C

Tina köttet.

Mortla stjärnanisen och blanda med salt och peppar.

Gnid in köttet med kryddblandningen och bryn det i oljan. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in det i mitten av ugnen.

Tillagas tills köttets innertemperatur är ca 60-65°C.

ca 40 min.

 

Marinad

Skala och riv vitlöken

Riv ingefäran

Dela, kärna ur och strimla chilin

Pressa lime

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg det stekta, varma köttet i marinaden tills det kallnar.

Vänd köttet några gånger.

 

Mangosallad

Ansa och strimla pak choi

Skala, kärna ur och skiva mangon.

Dela gurkan på längden, kärna ur och skär den i halvmånar

Strimla salladslöäken fint

Hacka myntan

Strössel

Hacka solrosfrön fint

Skiva köttet tunt och blanda med grönsaker, mango, mynta och marinad.

Lägg salladen på ett stort fat och strössla med solrosfrön.

Liknande artiklar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng