Rawchokladfabriken Scandinavia AB

”Vår rawchoklad säljs idag av återförsäljare i hela Sverige och även i Berlin och Helsingfors. Det vore ju så klart kul att nå ut med värmländsk rawchoklad ännu mer internationellt.”

TEXT: Redaktionen, FOTO: Peter Nilsson & privat

 

Den gamla Karamellfabriken som förvandlades till Sveriges första rawchokladfabrik.

Arvikas karamellfabrik hade sin bästa och största tid under 30-talet men dog ut i slutet av 60-talet för mer automatiserade godisfabriker. Den hade då funnits i Arvika i över 30 år. I många år stod lokalerna tomma på Köpmangatan i centrala Arvika.

 

Rawchokladfrabriken_3

Innan de ekologiska orostade kakaobönorna från Peru började malas i chokladfabriken maldes det också tankar och drömmar i de framgångsrika Arvikaföretagarna Marcus Frödin och Stefan Skoglunds huvuden och smaklökar.

Som företagscoacher och startaegetutbildare träffade de konditorn Lovisa Andersson från Trollhättan. Med hennes specialkunskaper som konditor föll drömmarna och de viktiga ingredienserna till pusselbitarna på plats.

– Vi startade vår egna chokladfabrik helt enkelt, berättar Stefan Skoglund inlevelsefullt.

Här i chokladfabriken är det full fart och framgångsfaktorerna förutom de tre huvudpersonerna tillsammans är att de tillverkar choklad som är raw.

– Vår rawchoklad är inte som traditionell choklad brukar vara, den är istället nyttig, ekologisk, allergivänlig och görs med annan sötning. Istället för vanligt socker används kokospalmsocker. I korthet kan man säga att kakaobönorna som används i rawchoklad inte genomgår någon rostning eller bearbetning vid höga temperaturer som gör att all näring från den ursprungliga kakaobönan består. Rawchokladfabrikens rawchoklad görs dessutom på helt naturliga och ekologiska råvaror utan konstigheter. Målet med vår unika rawchoklad är att den ska vara både god och nyttig, Säger Stefan.

Hittills har sju rawchokladkakor släppts. Vårens nyheter är smakerna – Isländskt havssalt – Mint med korssade kakaobönor och Poppad Amarant.

 

Rawchokladfrabriken_2

Till sist Stefan, vad har du mer för drömmar?

– Vår rawchoklad säljs idag av återförsäljare i hela Sverige och även i Berlin och Helsingfors. Det vore ju så klart kul att nå ut med värmländsk rawchoklad ännu mer internationellt. Ännu en dröm vore kanske att ha ett rawchokladcafé här i Arvika utanför fabriken, med trevliga sittplatser under det fina kastanjeträdet på innergården Vi får väl se!

 

Se upp Arvikabor! Hittills har Marcus Frödins och Stefan Skoglunds drömmar uppfyllts.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng