Skolkompetens

Skolkompetens

Skolkompetens är ett Karlstadsbaserat företag som drivs av Karl-Gustav Hagelberg och Patrik Solvelius.
Deras kärnkompetens är att hyra ut konsultpersonal till skolväsendet! Konsulterna är bland annat lärare, skolsköterskor, kuratorer och rektorer. Skolkompetens erbjuder även rektorshandledning, kvalitetsutredningar och projektledning av förändringsarbete inom organisationer. Visionen är att Skolkompetens ska fungera som en helhetslösning och naturlig samarbetspartner för skolvärldens alla resursbehov.

 

Text & Foto: Redaktionen

 

Berätta lite om vilka ni är och vad ni gjorde innan ni startade Skolkompetens?

– Jag har tidigare arbetat som företagsledare och drivit och ägt företag inom verkstadssektorn i Sverige, säger Karl-Gustav Hagelberg. Jag ville prova på något nytt och såg samtidigt att det fanns ett stort behov av en leverantör som erbjuder kvalitetshöjande tjänster inom skolväsendet! Det är upprinnelsen till Skolkompetens.

– Jag har min bakgrund inom IT sektorn, berättar Patrik Solvelius! Jag har tidigare jobbat som IT-konsult, IT-projektledare och IT-ansvarig och är i grunden utbildad systemvetare. Sakta men säkert har jag alltmer inriktat mig på ett mer människoinriktat arbete och känner att jag nu funnit en bra balans där jag får möjligheten att jobba med både teknik och människor.

 

Hur länge har ni hållit på med Skolkompetens?

– Vi har hållit på i ett par år nu! Det började med att vi initialt enbart jobbade med resursförstärkning i form av skolledare. Allt från rekrytering och uthyrning till rena mentorskapssamarbeten. Undan för undan har vi breddat vårt erbjudande till att nu omfatta även lärare och pensionerade lärare. Vi jobbar alltså inte bara med lärare utan all skolpersonal såsom rektorer, skolsköterskor och kuratorer med mera. Vi har en grupp med pensionerade lärare som gärna vill arbeta kvar inom skolans värld och då på sina egna villkor. Fördelen med dem är att de gärna går in på deltidsvikariat och att de besitter en enorm kunskap och vilja att få skolan att fungera, säger Karl-Gustav.

 

Vilka geografiska områden når ni ut till?

– Än så länge fokuserar vi på Värmland och Dalsland! Vi märker av intresset för våra tjänster även från andra städer som Stockholm och Göteborg. Innan vi går ut till de stora städerna är vi måna om att hitta rätt sätt att möta marknaden på. Vårt fokus ligger nu på närområdet, säger Patrik.

 

Är ni på god väg till det ni vill uppnå?

– Ja, men vi har mycket att lära eftersom vi i stora delar erbjuder en ny tjänst på marknaden! Då vi båda har en bakgrund utanför skolans värld så bidrar vi med nya tankar och frågeställningar.

 

Ni kommer in med nya ögon och nytt synsätt?

– Det stämmer! Vi hanterar bemanning i princip som andra bemanningsföretag men med den skillnaden att vi redan har ett antal kandidater med skolerfarenhet i vårt nätverk. Vi är dessutom unika med att ha en mängd pensionerade kandidater som kan hoppa in på kort varsel och både ta kortare som lite längre tjänster. Oftast är de inte på 100% utan lägre, vilket uppskattas av våra kandidater, säger Karl-Gustav. – Det är en väldigt uppskattad tjänst för de skolor som är i akut behov av lärare och då blir det lite som en buffertzon att nyttja oss, säger Patrik.

 

Vilken är er mest spännande utmaning idag?

– Många av skolorna kommer till oss när de själva misslyckats med sina rekryteringar! Vilket innebär att vi får en spännande utmaning i att hitta rätt kompetens. Speciellt på gymnasienivå, där det kan handla om väldigt nischade lärartjänster som ligger utanför de vanliga huvudämnena som matematik, engelska och svenska. En annan stor utmaning vi står inför är att marknadsföra våra tjänster på ett bra sätt så att vi blir en naturlig del och partner åt skolornas arbete med bemannings- och rekryteringsfrågor, säger Patrik.

 

Vad söker ni för tjänster idag?

– Vi söker ständigt nya medarbetare och även om vi idag har ett överskott på vissa kategorier av kandidater så har vi ett underskott på andra.

 

Vilket sista medskick skulle ni vilja ge till skolvärlden?

– Till alla skolchefer och rektorer där ute som läser och ser detta reportaget så ska ni veta att vi finns där för er och att vi kan hjälpa till. Vi har från flera rektorer hört att det är en fördel att anlita oss eftersom det finns så mycket administrativ tid att spara in på, säger Patrik.

– Jag tror även att det finns många rektorer som är intresserade men som samtidigt inte vet att vi faktiskt finns på marknaden och vad vi kan erbjuda, säger Karl-Gustav.

 

Låter det intressant så kontakta oss gärna!

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng