Anders Jacobsson & Sören Olsson

Sören Olsson & Anders Jacobsson (1/2)

I denna öppenhjärtiga intervju berättar kusinerna och författarparet om uppväxten i Karlskoga och om karriären från radiopratare till musiker och deras författarskap. Deras karaktärer Bert, Sune och Håkan Bråkan har gett upphov till många glada barndomsminnen i hela Sverige.

 

Text: Redaktionen, Foto: Anders Storm

 

Hej Sören, hur lärde du och Anders att känna varandra?

– Vi lärde känna varandra när jag föddes 1964! Nej skämt åsido, vi är faktiskt kusiner och har känt varandra hela livet. Min mamma och Anders pappa är syskon.

 

Vad var det första arbetet ni gjorde tillsammans?

– Vårt allra första arbete började redan som barn, då vi lekte omkring. Vi hade en gemensam fantasi på något sätt. Allra första jobbet vi gjorde var egentligen när Anders hade skrivit första boken om Sune och jag blev tillfrågad att vara illustratör till den. Det var så allt började vilket även ledde till ett gemensamt författarskap och i och med den tredje boken om Sune så började vi skriva tillsammans.

 

Sune, Bert och Håkan Bråkan böckerna är de mest kända ni gjort, har ni planer på någon ny karaktär?

– Så länge Sune, Bert och Håkan Bråkan böckerna känns roliga att skapa så kommer vi att fortsätta med det! Samtidigt är det viktigt för oss att hitta på egna grejer så att vi inte bara blir ”en enhet” så att säga! Vi är trots allt två olika personer med två olika liv. Både jag och Anders skriver egna böcker, jag håller på att skriva en egen bokserie just nu.

 

Sedan ni släppte er första bok så har mycket med digitaliseringen utvecklat och förändrat hur vi konsumerar litteratur idag, hur har det påverkat ert sätt att arbeta?

– Det tycker jag absolut, den digitala utvecklingen har gått rasande fort och det märker man framförallt när man är ute på skolor och berättar om böckerna! Man märker att det rena bokläsandet har gått ner och det har blivit svårare för unga att få ro i kroppen för att läsa. Det påverkar naturligtvis vårt sätt att skriva och berätta på. Då jag bor i Stockholm och Anders bor i Kungälv så kan vi skicka våra skrivna avsnitt på diverse projekt digitalt istället för med posten! Digitaliseringen hjälper oss mycket, det är stor skillnad om man jämför med när vi började, då satt vi och skrev med penna och papper.

 

Tänker ni låta Bert och Sune åldras?

– Den frågan har vi fått många gånger genom åren! Sune som är en obotlig tjejtjusare och inte kan låta bli flickor fast han är tillsammans med någon annan. Det skulle inte riktigt gå så bra och det skulle bara bli mer sorgligt och tragiskt om det var en vuxen person som inte kunde hålla sig till en kvinna. Angående Bert så är det faktiskt 30 år sedan första boken släpptes! Vi känner att om vi skulle skriva en ”vuxenbok” om Bert, så är risken att vi på något vis bryter den överenskommelsen vi har med våran publik. Läsarna är vana med den yngre Bert, men jag vet faktiskt hur det slutar, det återstår att se!

 

Många författare bygger sina karaktärer i böckerna på folk från sin omgivning, är det någon som har känt igen sig i era karaktärer?

– Ja, det är jag säker på! Nästan alla författare som jag har träffat jobbar så. Jag kommer ihåg när jag pratade med Barbro Lindgren för ett antal år sedan, hon pratade om Loranga, Masarin och Dartanjang. Hon berättade att karaktärerna i den boken var från hennes omgivning alltså hennes grannar! Jag tror det är väldigt vanligt att författare lånar från verkligheten, just olika personer, situationer och karaktärsdrag. Det är ett sätt att få mer nyans och färger till olika personligheter som man skriver om till karaktärerna.

Det är många figurer från våra böcker som finns i verkligheten! Sunes lillebror Håkan Bråkan är en äldre kusin till mig och Anders. Sune och Håkans pappa Rudolf, är Anders pappa och Lill-Erik i Bert Böckerna är en gammal klasskompis till mig.

 

Vad tycker de verkliga personerna om att ni har byggt karaktärerna kring dem?

– Ja, jo! Det är ju övervägande personer vi känner. De allra flesta, som till exempel min kompis som är Lill-Erik i böckerna, han tycker det är jättekul och skrattar åt hur vi skriver och driver om honom och hur han var under vår gemensamma uppväxt.

 

Vad kom det sig att ni blev författare?

– Vi hade inga tankar på att bli författare från början utan det var någonting vi råkade bli! Vi gjorde sagor och berättelser för barn på radion och kände att det var riktigt kul! Då var det ett bokförlag som ville att våra sagor på radion skulle bli till en bok. Det var runt den tiden jag fick första tanken på att vi kanske skulle testa att skriva böcker, det var så allting startade. Det var någonting som bara råkade bli och sedan helt plötsligt har man gjort 160 böcker, vi vet själva knappt hur allt gick till!

 

Hur länge jobbade ni med radio innan ni blev författare?

– Från 1983 till 1993 gjorde vi allt först på radio, och därefter som bok. Från 1986 så blev författande av både radio, TV, böcker och teater vårt jobb på heltid.

 

Om ni fick välja vem som helst levande eller död, vem skulle ni i sådana fall träffa?

– Oj, det var en svår fråga! Jag har träffat så många människor som jag beundrade när jag växte upp, bland annat Astrid Lindgren. Jag hade tyckt att det skulle vara spännande att få träffa verklighetens Jesus, det måste ha varit en intressant person på många sätt.

 

I nästa nummer av AMUSE kommer del två där författarna Anders och Sören kommer med tips och idéer om du vill skriva egna böcker och skapa dig en karriär som författare.
Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng