Anders Jacobsson & Sören Olsson

Sören Olsson & Anders Jacobsson (2/2)

I del två av denna öppenhjärtiga intervju berättar kusinerna och författarparet om tips och idéer om du vill skriva egna böcker och skapa dig en karriär som författare.

 

Text: Redaktion, Foto: Anders Storm

 

Om man vill bli författare har ni några tips hur man ska gå tillväga för att lyckas?

– Det absolut viktigaste om man vill skriva en bok är själva skrivandet. Man kan inte bara skriva en bok genom att tänka på en bra idé, utan man måste börja skriva någonstans och jag tror att många går och drömmer om skrivandet. Men om man aldrig börjar skriva och istället ockuperar sig med social medier så äts tiden upp av allt sådant.

Du behöver en bra idé, vilket många såklart har, sen måste du komma in i processen, börja analysera det du skrivit för att se om det håller hela vägen. Jag skriver aldrig ett helt avsnitt eller en bok utan att först ha planerat, jag har processen i mitt huvud även då jag gjort detta så många gånger. Jag vet vad som ska hända i min berättelse innan jag börjar skriva. Planeringsfasen är väldigt viktig för att se om historian håller.

 

Är det en fördel att börja i yngre år som författare till skillnad från senare i livet?

– Nä, egentligen inte! Det är det som är så härligt oavsett om du skriver en bok eller om du ska vara med i TV, film eller teater. Det finns ingen speciell åldersgräns, du kan börja skriva, vara med i tv, film eller vara med i teater när du är pensionär. Du måste bara hitta kopplingen till den speciella glädjen, du måste tycka det är kul att till exempel berätta och längta till att sätta dig och skriva. För då gör man det, det är då man faktiskt börjar få tummen ur arslet och skriver.

Det finns jättemånga tips om hur man förbättrar och förstärker sin historia för en mer vuxen publik, jag brukar tänka att man måste fånga läsaren och ha den kvar och det gör man med att överraska läsaren. Skriver du en berättelse där läsaren redan listat ut vad som ska hända, då har du tappat läsaren på något sätt, så du måste hålla berättelsen på spänn och läsaren ska känna den där nyfikna känslan ”oj, vad kommer hända nu?”.

 

Hur får man ett bokförlag att bli intresserad av ens verk?

– Bokförlag är idag väldigt försiktiga med att ge intressen och så vidare!

Det bästa sättet att hitta rätt förlag är att se vilka böcker som de olika förlagen söker efter. Om du får ett nej från ett bokförlag så behöver det nödvändigtvis inte vara ett tecken på att det är dåligt material, utan tvärtom, bokförlaget kanske inte söker den typen av bok!

Ett tips är att gå in på en bokhandel och titta i en bok och se vilket bokförlag just den typen av bok har.

 

Är det lättare att lyckas om man är två som skriver ihop eller om man kör sitt eget?

– Jag vet faktiskt inte, vårt författarskap bygger på någon ömsesidig respekt och även en prestigelöshet! Visst hade lite tjafs här och där ibland, men vi insåg att det bara tog extra tid med allt tjafs och det blev tråkigt arbete. Vi bestämde oss då för att slutresultatet måste vara det viktigaste och då spelade det ingen roll vems idéer det är och vems som var bäst. När vi kom underfund med det så var det lätt att lägga bort prestigen.

Det är faktiskt inte alla som lyckas få till det när man jobbar som två, men naturligtvis kan det vara bra att ha något ”bollplank” som man kan testa sina olika idéer på. Exempelvis om du har en idé som du har börjat skriva på och en kompis som är intresserad av att skriva och som du kan pitcha din idé för. Då märker du även var berättelsens svar eller brister finns, dessa måste man förstärka så att det blir en attraktiv bok i slutändan. Är man två som skriver så måste man ha ett gemensamt mål!

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng