Stefan Holm Osaka 2007 FOTO: Eckhard Pecher KÄLLA: Wikimedia

Stefan Holm

”Jag bygger rätt mycket lego, jag tycker det är väldigt roligt.”

 

TEXT:Redaktionen, TOPPBILD KÄLLA: Wikimedia

 

Amuse har pratat med Stefan Holm om vad han gör idag, vad hans intressen är och lite om tiden som världens bästa höjdhoppare!

 

stefan_holm_lego

 

Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag är född och uppväxt i Forshaga. Jag har ägnat mitt liv åt att hoppa höjdhopp och älskar idrott av all dess former. Nu är jag tränare för ett gäng höjdhoppare och ledamot för IOK (Internationella Olympiska Kommittén) och mycket annat.

 

 

Stefan Holm FOTO: Tommy Andersson
FOTO: Tommy Andersson

Vad pysslar du med idag?

– Idag är jag formellt anställd på Karlstads Universitet som kommunikatör, men faktiskt tjänstledig under 2016. Dels för att jag håller på ganska mycket med IOK det här året med sommar-OS i Rio och sedan ett vinter ungdoms-OS i Lillehammer i februari och dels kände jag att jag ville testa lite annat en period. Så jag har haft lite mer fokus på föreläsningar och TV-jobb. Jag har ett ganska bra liv så jag kan göra lite som jag känner för, vilket är skönt.

 

Du är själv tränare nu, är det något du planerat sedan tidigare, eller ”halkade” du in på det?

– Jag hade nog tänkt mig att hålla mig borta ifrån höjdhopp faktiskt. Jag lade av 2008, sen har det varit förfrågningar då och då och jag hjälpte till lite grann, men inte på någon större basis. Men för två år sen blev det mer på riktigt när jag från Sofie Skoog och Evelina Erlandsson fick en ordentlig förfrågan att hjälpa dem. Jag kände att varför inte ge det ett försök och se vart man kan hamna och nu är man tillbaka i höjdhopp-svängen igen och träffar samma människor som förr men slipper i alla fall hoppa själv.

 

Vilka tränar du idag?

– Jag har en grupp på sju till åtta aktiva där Sofie Skoog är den som synts mest då hon hoppar OS och sådant där. Sen har jag en tjej som heter Evelina Erlandsson som har ett aktivt skadeproblem, Jakob Thorvaldsson som är den som har hoppat högst i Sverige på 2.20. Sen en kille som heter Henrik Thoms och en grabb från Säffle, apropå att ni ger ut er tidning i det området, som heter Mattias Green och sen två killar till som heter Markus Asplund och Simon Trogen.

 

Vad har du för intressen?

– Jag bygger rätt mycket lego, jag tycker det är väldigt roligt. Sen läser jag en del böcker och älskar att idrotta över huvudtaget, dessutom spelar jag fortfarande fotboll i ett Division 7 lag, så jag försöker hålla igång. Det finns en stor festival i Örebro som varit de två sista somrarna som heter Klossfestivalen som jag har varit iväg på. Jag har inte kommit iväg på något internationellt event än, det vore jättekul men jag har inte haft tid till det. Däremot om jag är utomlands så brukar jag kolla vad det finns för lego och legobutiker i närheten där man bor.

 

Du har intresse för statistik, var kommer det ifrån och när upptäckte det?

– Jag har nog alltid älskat siffror av olika former, vart det kommer ifrån vet jag inte, men det är nog förmodligen medfött. Jag har alltid älskat och fascinerats av siffror, att man kan leka med siffror och visa saker med siffror. Jag studerade även statistik på universitetet här i Karlstad när det begav sig.

 

När vann du ditt första respektive sista SM? Hur många sammanlagt?

– Jag vann mitt första ungdoms SM 1991 när jag var 15. Första som man säger riktiga som senior var 1997, sista var 2008. Jag vann veteran SM 2012 men de gills nog inte riktigt. Jag vann 22 gånger som senior, 11 utomhus och 11 inomhus. Sen har jag ett gäng junior/ungdoms SM och ett veteran SM. Det ligger ett gäng medaljer hemma i bokhyllan.

 

Du föreläser ju en del, ungefär hur många föreläsningar brukar det bli på ett år, och vad brukar de handla om?

– Egentligen är det inspirationsföreläsningar som oftast handlar om min väg som höjdhoppare, från Forshaga fram till ett OS guld. Att det faktiskt är möjligt att gå den vägen även om man är alldeles för kort och har en pappa som jobbar heltid som svetsare så fungerar det bara men ger sig ”fan” på det. Det är ca 15-20 om året, det går i perioder, egentligen ska man försöka samla dem så man ”river av dem” och kan vila sen efteråt.

 

En baksida av kändisskap idag för många som deltar i olika sociala medier är att de råkar ut för olika former av hat och hot, är det något som drabbat dig?

– Jag brukar säga att jag är väldigt tacksam att Facebook och Twitter inte fanns när jag själv var aktiv. Det man märkte mer av då var att man kunde kommentera artiklar mer friare i kvällspressen så där fanns det en hel del och i en del bloggar här och var, idioter finns det alltid gott om tyvärr. Men jag var nog rätt förskonad i och med att det inte fanns Sociala Medier på den tiden, det slog igenom först senare det där. Det är en nackdel i dagsläget, så jag är väldigt glad att jag slapp det där.

 

Vad händer framöver?

– Det vet jag faktiskt inte, det beror på mina höjdhoppare såklart. Sen beror det på hur högt de hoppar, hur mycket jag kan fokusera på det. Sen har jag som sagt min anställning på Karlstad universitet så det är möjligt att jag efter det här året går tillbaka dit, men det är inte helt bestämt det heller. Där är jag anställd som kommunikatör på halvtid, så jag har jobbat där från 2009 fram tills 2016 då jag tog ett år tjänstledigt. Men annars har jag det ganska öppet vad jag ska ägna mig åt. Det är skönt att inte ha allt planerat. Det enda jag vet är att det blir en hel del höjdhopp framöver för det lär jag inte komma ifrån. Jag är tacksam att få jobba med någonting som jag tycker väldigt mycket om.

 

FAKTA
Bästa resan?När jag åkte till Athen 2004 och vann OS guld.
Bästa låt?Växlar väldigt mycket men just nu är jag insnöad på Ratata, just nu är det låten Försent.
Favoritfilm?Jag har en son som är 12 år som älskar Star Wars, så jag får nog säga Star Wars. Senaste filmen var väldigt bra.
Nattuggla eller morgonpigg?Jag är konstant trött.

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng