Stiftelsen Bergslagsgårdar & stödfamiljen Dahlin

Vi på Amuse gjorde ett besök till Stiftelsen Bergslagsgårdar i Karlstad där vi fick en trevlig pratstund tillsammans med en av deras anställda, Pernilla Sjöstam, som berättade om
verksamheten. Vi fick även träffa ett familjehem och ställa lite frågor. Stiftelsen Bergslagsgårdar är en allmännyttig vårdstiftelse, politiskt och religiöst obunden, som drivs utan vinstsyfte. Verksamheten omfattar konsulentstöd, familjevård för barn, ungdomar och vuxna, ett skyddat boende samt träningslägenheter med eller utan skydd.

 

Alexandra och Patrik Dahlin flyttade till Karlstad och öppnade sitt hem för ett barn i februari i år.

 

Hej Alexandra! Hur kommer det sig att ni bestämde er för att bli ett familjehem?
– Vi har gått i de här tankarna i flera år och när vi bodde i Stockholm så kände vi att vi inte hade tillräckligt med utrymme, men när vi flyttade till Karlstad så blev det genast annorlunda. Det är speciellt utsatta barn som har berört oss och som vi vill hjälpa. Att få se ett barn som leker och är lycklig är bland det bästa man kan uppleva.

 

Har ni några egna barn?
– Ja, vi har en dotter som är åtta år, så det var mycket förberedelse och prat med henne innan vi tog beslutet. Det är ju lika viktigt för alla parter i familjen att det känns bra. När man gör en sådan här placering måste man vara beredd på att det är ett åtagande livet ut. Sedan kan det funka så bra för de biologiska föräldrarna så att barnet kan flytta hem igen. Men man måste ha i åtanke att det kan vara livet ut.

 

Vad tycker du att man ska tänka på om man är intresserad av att bli ett familjehem?
– Först och främst ska man se till att man har tid och plats. Sedan kan vi starkt rekommendera att man kontaktar Stiftelsen Bergslagsgårdar så att man kan få svar på alla frågor.

 

Tycker du att ni har fått den hjälp ni behöver?
– Ja, det tycker jag. Vi har mycket kontakt med Stiftelsen Bergslagsgårdar. Nu finns det en grundutbildning som man går, det är
socialstyrelsen.

 

Har ni någon gång ångrat ert beslut?
– Nej, ingen ånger, man får mer kärlek tillbaka än vad man kan ge.

 

Hur ofta har ni kontakt med handledare från Stiftelsen Bergslagsgårdar?
– I början är det varje vecka, sedan är det varannan vecka som vi ses. Men emellan där är det mycket telefon- och mejlkontakt.
Har ni kontakt med de biologiska föräldrarna också?
– Ja, vi har en hel del kontakt med dem såklart.

 

Hur går det med jobb och sådant?
– Jag var hemma mycket i början, men min man har jobbat heltid. Nu har han sån tur att han har ett jobb där han delvis kan jobba hemifrån, så han har kunnat vara med mycket han också. Vår släkt och våra vänner har också blivit involverade i detta, vi har ju helt enkelt fått en familjemedlem till! Allt har gått jättebra och vår dotter är jätteglad att hon har fått ett syskon som hon kan leka med och bry sig om.

 

Hur bor ni?
– I en vanlig villa i ett vanligt villaområde i Karlstad.

Pernilla Sjöstam utbildade sig till socionom och började sin praktik 2010 på Stiftelsen Bergslagsgårdar. Sedan fick hon ett jobb på Karlstad Kommun inom familjerådgivning. Sedan 2016 har hon jobbat på Stiftelsen Bergslagsgårdar som familjevårdskonsulent.

 

Hej Pernilla! Vad ska man tänka på om man vill bli ett familjehem?
– Förutsättningarna är att man är en trygg familj, har fysiskt och känslomässigt utrymme att kunna ta emot en familjemedlem till och att man har med i beräkningarna att det kan ta mycket tid. Man ska vara etablerad i vårt samhälle, ha koll på hur saker och ting fungerar med myndigheter och skola. Den största framgångsfaktorn hos vuxna är ju hur de har haft det under sin uppväxt samt hur man bearbetat och reflekterat kring den här betydelsen och hur skolan har fungerat. Det handlar mycket om att ha inställningen till att vilja hjälpa till på alla plan.

 

Finns det hjälp att få på vägen?
– Absolut, man är aldrig ensam. Vi brukar kalla det för ”det tredelade föräldraskapet”, de biologiska föräldrarna, familjehemmet och socialtjänsten där alla tre ska finnas till för barnets bästa.

 

Kan en ensamstående bli ett familjehem?
– Ja, absolut! Det blir såklart tuffare mot om man är två. Har man egna barn så ska man ju tänka att det ska vara lika för dem. Barnen ska ha lika stor rätt att nå sina mål men det betyder ju inte alltid att de har samma mål.

 

Är det något mer du tycker att man ska tänka på innan man påbörjar processen att bli ett familjehem?
– Viktigt är att ha ett bra nätverk, bra kontakt med sina vänner, grannar och familjemedlemmar, ett stabilt och närvarande hem och en trygg ekonomi. Det skulle försvåra om man inte har körkort och bil, men det finns det inget krav på att man måste ha.

 

Om våra läsare skulle vara intresserade av att få bli familjehem, hur går man vidare?
– Då kontaktar man oss först, per telefon eller mejl, sedan blir det ett första möte med oss. På första mötet så berättar vi om oss, och ni om er, sedan fyller man i en screening från Socialstyrelsen. Andra mötet diskuterar vi om vi ska gå vidare eller inte, och går man vidare dras en rejäl utredning igång där vi gör hembesök tre-fyra gånger samt att vi lär känna varann mer och ni får svar på alla era frågor och får mer information om hur allt kommer att flyta på. En utredning tar ca tre-fyra månader.

 

Nu har vi pratat en hel del om familjehem men ni har ju även andra tjänster där ni söker efter familjer och vuxna som kan vara stöd. Berätta lite mer om de olika hemmen ni söker!
– Först har vi kontaktfamilj. Där hjälper man till en-två helger i månaden plus lite extra vis skollov. Det kan exempelvis vara en ensamstående förälder som behöver avlastning.
Sedan har vi jourhem. Det kan vara allt från en dag till ett år, det är alltid tillfälliga lösningar.
Sedan har vi familjehem. Då ska man vara beredd på en livslång relation. I de fall det går så ska alltid barnet tillbaka till sin biologiska familj.
Vi har även vuxna som behöver placeras, inte bara barn och ungdomar.
Vi jobbar också med skyddade boenden, det kan vara personer som har hoppat av gäng eller blivit utsatta för våld i nära relation. Då har vi familjehem, ett kollektivt boende lägenheter där de får den hjälp de behöver.

 

Har ni jour eller hur fungerar det om man behöver hjälp efter kontorstid?
– I stödet man får av oss har man jourhjälp dygnet runt, oftast räcker det med telefonstöd men vi kommer såklart ut om det behövs.

 

Hur många är det som jobbar på Stiftelsen Bergslagsgårdar?
– Vi har kontor i Karlstad, Västerås och huvudkontoret ligger i Örebro. Vi är alltså verksamma i Närke, Västmanland, Värmland och lite nedåt Dalsland. Det finns ett stort behov och vi skulle gärna vilja ha fler familjehem i Åmål med omnejd. Idag är vi är 19 anställda, varav 13 stycken som är familjevårdskonsulenter.

 

Brukar barnen bli placerade i sin hemkommun?
– Ibland blir det så, och ibland inte. Det handlar mycket om vad det är för problematik. Ibland kan en omplacering bero på att föräldern är sjuk och inte klarar att ta hand om barnet själv. Då funkar det bäst om barnet får bo i ett familjehem nära föräldern. Vår uppdragsgivare är Socialstjänsten. 

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng