Stig Lindell

Amuse har pratat med Stig Lindell. Stig har bland annat medverkat i Samuelssons, ett kristet band med ursprung i Arvika. Han har också turnerat med Oslo Gospel Choir och även varit kapellmästare i Fame Factory.

 

TEXT: Redaktionen  FOTO: Stig Lindell

 

Hur kom det sig att du startade med och hur länge har du hållit på med musik?

– Jag började med musik tidigt. Vi hade ett litet pojkband, jag, min bror och en kille till. Vi började med konserter när jag var 13 år. Var man intresserad av musik så gällde det att hitta på någonting själv ute i skogen så att säga. Om man räknar därifrån till idag så har jag hållit på med musik i 36 år.

 

Det finns ett Kristet band som har usprung från Arvika som heter Samuelsons och där började du väldigt tidigt, var det ditt första ordentliga gig som musiker?

– Det var mitt första musikjobb, där man turnerade på heltid. Jag var med dem i två och halvt år. Under den tiden gjorde vi 360 spelningar per vinterhalvår. Tre gig per dag i 120 dagar under en vinter. På somrarna var jag nere på deras camping där alla bröderna var med och sjöng ihop med i husbandet.

 

I Fame Factory var du kapellmästare. Vad ledde det till, gav det dig mer kontakter och jobb tack vare att du varit i TV?

– Det där med om att vara väldigt mycket på TV som jag var under den perioden. Vi gjorde 75 shower plus att jag då under veckorna deltog i skolarbetet. Det blev väldigt mycket TV och det är lite tvåeggat, dels så befäster man nån typ av konstellation inom svenskt musikliv, men samtidigt när man gjort en sådan grej under tre år så intensivt kan man ha tappat många kontakter som man knappt har haft tid med under de åren.

Efter TV-perioden fick jag jobba mycket för att vinna tillbaka många kontakter. Mina så att säga små kunder som är jätteviktiga för mig kanske tyckte att ”nu kan man inte ringa Stig längre han är nog lite för stor för att jobba med mig”. De lite större artisterna som jag hade jobbat med hade fått in lite annat folk att jobba med så det hade fyllts igen. Så det tog nog ett par år efter Fame Factory innan jag var tillbaka på den vanliga frilansbanan igen. Det var tufft efter själva TV-tiden och det är många som kan vittna om att det blir det. Problemet är att man blir så låst, då man kanske inte riktigt förstår att planera framåt och tänka att när det här är slut har jag då byggt en plattform att gå vidare på? Den tanken fanns inte alls då jag jobbade så oerhört intensivt med Fame Factory-grejen med en sådan tidspress, det handlade hela tiden om att överleva från dag till dag.

 

Du varit med i Oslo Gospel Choir och spelat in en skiva, stämmer det och vad har du gjort mer med dem?

– Oslo Gospel har jag aldrig spelat in en platta med däremot åkte jag med dem i två och halvt år som organist. Jag producerade däremot en platta med deras frontsångare som heter Hans Esben Gihle.

 

Vad gör du nu, något projekt på gång?

– Dels några gånger per år så reser jag med en norsk rockartist som jobbar väldigt mycket i Asien och Afrika. Fem turnéer har vi gjort i Indien och det är ju uteslutande arenaspelningar med mellan 10-35 tusen i publiken så det är lite mer av arenarock när vi är där. Så det är ett projekt som jag gör några gånger varje år.

Jag har även jobbat med bland annat Nobels fredspriskonsert som sänts ifrån Spectrum som är världens näst största musikprogram som går ut till 240 miljoner hushåll i världen. Det har jag gjort en gång och det var väldigt spännande att spela med Seal och Kylie Minogue och alla de där.

 

Har det varit en fördel eller nackdel att ha bott i en liten stad när man ska leva på musik?

– Det fanns en period på slutet av 90-talet då många sa till mig att jag var tvungen att flytta till Stockholm för att få de där stora turnéerna. Det hade säkert en viss sanning i sig, men om man bor i en stor stad så kanske man får en eller annan turné men vad ska man göra mellan de olika för att kunna överleva? Då är det otroligt tufft och man får ta fruktansvärt underbetalda gig för att överleva. De flesta i storstäderna har extrajobb som inte alls har något med musiken att göra för att kunna fortsätta vara musiker.

Jag har nog haft lite tur, för mig var det så att jag hela tiden haft ganska bra med spelningar trots att jag bott som jag bott och jag har kunnat bo väldigt billigt. Jag har inte behövt göra de där tråkiga jobben så att säga för att överleva. 1998 gjorde jag en liten enkel studio hemma på gården mest för att spela lite själv. Det blev däremot lite som ett kultvärde i det då flera artister tyckte att det var avslappnade att komma ut och spela in musik 150 meter från en sjöstrand i lugn och ro. Det blev positivt istället att jag bodde som jag bodde. Jag har haft artister från både Australien och olika platser i Europa som velat spela in i min lilla bod.

 

Vad är dina största influenser?

– Jag är uppväxt med väldigt mycket fina melodier eftersom jag är uppväxt i en ganska frikyrklig miljö, då fick man väldigt tidigt lyssna på läsarsånger som har väldigt vackra melodier och harmonier. Sen när jag blev gitarrist då var det här med rock och blues stort, Status Quo men även Eagles var jätteviktiga för mig på den tiden. Sen fanns det även en svensk rockgrupp som jag senare spelade med i vuxen ålder som heter Jerusalem som fick mig också att förstå mycket av rocken, de formade mig väldigt mycket och det var väldigt hedrande när jag fick spela med dem.

 

Vem är den mest kända personen som du spelat ihop med?

– Det måste vara Kylie Minogue skulle jag tro om man ser rent kommersiellt. Seal och Ronan Keating är också stora och världskända artister som jag spelat med.

 

SNABBA FRÅGOR
Favoritmusik?Detta med favoritmusik har försvunnit lite. Det är viktigare med bra hantverk och kvalitét.
Favoritmaträtt?Det ska vara kött, gärna karré och sås som är otroligt viktig.
Morgonpigg eller nattuggla?Nattuggla
Bästa resan?Monterosso i nordvästra Italien
Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng