Strykjärn

”Vissa spelar helst för Hatebreed och andra helst för Bloodbath, men vi alla enas om att så länge det är den ruskigt bra publik vi är vana vid så spelar inte huvudakten någon som helst roll”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO: Conny Nyberg

 

Hej, kan ni berätta lite om ert bands historia?

– Bandet startade efter att vårt gamla punkband gick i graven 2007, mest som en skoj grej som såhär snart tio år senare uppenbarligen blev en helt annan business. Allt som allt har bandet funnits i olika konstellationer ganska exakt nio år vid det här laget. De enda kvarvarande originalmedlemmarna idag är Martin Kadhammar på trummor och Johnny Alfredsson på bas. Nuvarande sättning har spelat ihop i drygt 2 år.

 

Vad för sorts musik spelar ni?

– Vi lirar en egenhändig sammansnickrad version av hardcore och death metal, men för den sakens skull är det inte deathcore. Så en hc/döds-hybrid är slutsatsen vi lyckats komma fram till.

 

När upptäckte ni i bandet ert musikintresse?

– Vi har känt varandra sedan tonåren och ville alla hålla på med musik. Nu har vi väldigt spridda åldrar i bandet men vi alla har känt detsamma, när man stått i pojkrummet och mimat/spelat luftgitarr eller lufttrummor. Någonstans där började intresset ta vid ordentligt. Sen har vissa i bandet sysslat med musik sedan tidig ålder inom olika genrer men vi alla delar samma passion för hårdrock.

 

Vad är er dröm inom musiken?

– Som för vem som helst som sysslar med detta så är ju drömmen att kunna leva på musiken. Ibland får man dock vara realistiskt vi spelar en snäv genre på svenska, vi gör detta av kärleken till hårdrocken och livsstilen kring den och hoppas få göra så i många år till, oavsett vad det innebär!

 

Berätta lite vilken spelning tycker ni varit den bästa hittills?

– För den tidigare uppsättningen av bandet så är det utan tvekan vårt gig i Las Vegas. Men på senare tid så är det Båten i Karlstad, där vi supportade Lillasyster. Publiken började slita sönder scenen och gödde oss med grogg och öl under spelningen, fett med andra ord.

 

Vilka influenser har ni inom musiken?

– Coheed and Cambria är en stor influens för Johnny som spelar bas och skriver mycket av texterna, Hatebreed är stora för Martin på trummorna som även skriver mycket texter. Marco skriver mesta av gitarrerna och lyssnar mycket på The Haunted, Filip på sång trycker allt ifrån Bring me the Horizon till Pantera.

 

Vad tycker ni man måste göra för att bli bra inom musiken?

– Öva, öva, hårt slit, en massa vilja och lika mycket öl och sprit!

Man måste även prioritera musiken framför mycket av samhällets åtaganden.

 

Foto: Stefan Demervall
Foto: Stefan Demervall

 

Hur får ni spelningar?

– Lite hur som helst, som för de flesta band. Oftast blir vi tillfrågade och ibland jagar vi gig som alla andra. Det är en balans.

 

Om ni fick välja, vem skulle ni då agera som förband till?

– Här råder det delade meningar inom bandet. Vissa spelar helst för Hatebreed och andra helst för Bloodbath, men vi alla enas om att så länge det är den ruskigt bra publik vi är vana vid så spelar inte huvudakten någon som helst roll.

Så länge det finns öl och hårdrock så är vi nöjda!

 

Har ni någon favorit låt som ni framträder med?

– Apanage, vår största hit so far! Skön dänga som rekommenderas för alla, speciellt svärmor och resterande damer på hennes syjunta.

 

Hur ser det ut framöver?

– Vi skulle ta ett litet break och avsluta året på Harrys i Säffle på Halloween men spelningen blev tyvärr inställd av anledningar vi inte kan rå för. Detta gig var även tänkt lite som ett avskedsgig för Jesper då han kastat in handduken, inget ont blod oss emellan så all lycka till honom i framtiden.
Så kortfattat är det som händer nu fram tills årsskiftet att vi kommer testa nya gubbar på gitarr, därefter är det tillbaka till fronten! Nästa EP ska skrivas färdigt innan sommaren och allt därefter får framtiden utröna.

 

FAKTA:
Martin KadhammarTrummor
Johnny AlfredssonBas
Marco de SmitsLead gitarr
Filip FougstedtSång
Jesper ÅströmKompgitarr

Hemsida: www.strykjarn.bandcamp.com

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng