Systemfel

”Där vi män tar oss rätten att göra vad vi vill med kvinnors kroppar. Där objektifieringen av den kvinnliga kroppen har gått överstyr.”

 

TEXT: Redaktionen, FOTO TOPPBILD: Kjell Kasin

 

systemfel_01

 

Hej, hur startade ert band och hur länge har ni spelat ihop?

– Systemfel startade i januari 2014 och har bestått av samma medlemmar sen dess. Inledningsvis spelade Niklas trummor och Robert Fisk sjöng men de bytte plats efter ca 6 månader.

 

Vilken musikstil har ni?

– Systemfel spelar någon form av crust-punk eller scandicrust. En rå punk med skriksång/growl som bygger kring ett trumkomp som kallas för D-takt som återfinns i de flesta låtar. Texterna är politiska och misantropiska och behandlar sociala orättvisor, sexism, rasism, fascism, kapitalism och annat hemskt som världen bjuder oss.

 

Hur ser bandets framtid ut?

– Just nu har vi sommaruppehåll och skriver material på varsitt håll. Under hösten kommer vi att börja repa in nytt material och göra några ströspelningar i Sverige. Det enda bokade just nu är The Grindcore family weekend IV i Köpenhamn i oktober. Planen sen är att släppa nytt under våren och göra en till turné. Även denna turné kommer att vara neröver i Europa. Tyvärr är det väldigt svårt att få spelningar i Sverige så då blir det till att dra utomlands.

 

Vilken har varit er roligaste spelning hittills?

– Vi gjorde en Europaturné på 10 spelningar i månadsskiftet april/maj 2016 som är det absolut roligaste vi gjort. Det är svårt att plocka ut en enda spelning då hela turnén var fantastisk. Men att stå inför 150 personer på Lobusch i Hamburg som röjde som galningar var en upplevelse. Niklas som stod i publiken och sjöng och röjde hade blåmärken på underarmarna hela resten av turnén.

 

Foto: Johan Andersson
Foto: Johan Andersson

 

Vilka idoler har ni inom musiken?

– Då vi alla har så olika bakgrund inom musik så har vi väldigt olika influenser. Som band så lyssnar vi mycket på liknande band inom crust, grind och metal men även helt andra genrer. Det är nog detta som är en del av vår styrka i låtskrivandet, att vi kommer med olika input och kompletterar varann.

 

Vilken är er favoritlåt som ni framträder med?

– Niklas: Om jag får välja så är det låten ‘Våldtäktskultur’. Det är den text som jag är absolut mest nöjd med och som tar upp ett ämne som jag verkligen brinner för. Den handlar om den kultur som vi män odlar i samhället genom en negativ mansroll och ett machoideal. Där vi män tar oss rätten att göra vad vi vill med kvinnors kroppar. Där objektifieringen av den kvinnliga kroppen har gått överstyr. Parallellt har vi ett rättsväsende som havererat när det gäller att få fram fällande domar av våldtäktsmän.

 

När upptäckte ni ert intresse för musiken?

– Svår fråga att svara på då vi kommer från så väldigt olika bakgrund. Det vi har gemensamt är att vi alla har spelat musik i någon form sedan barnsben och drivs framåt av en kärlek till musik och att få spela live.

 

Hur brukar ni få spelningar?

– En miljon mail och facebookmeddelanden … 😛

Inom DIY-scenen så handlar det mesta om kontakter. Det är genom sina kontaktnät och via sociala medier som man fixar spelningar men man får tjata en hel del. Alternativt så arrangerar man sina egna spelningar vilket har hänt ett par gånger då sångaren Niklas driver den lokala arrangörsklubben Klubb Motvals.

 

Vad tror ni att man måste göra för att lyckas och bli riktigt bra inom musiken?

– Ambition, professionalitet, ödmjukhet och att våga tro på sin grej. Att stå på sig och våga köra på och stenhårt arbete. Gå all in liksom. Att stå och repa, spela in en demo och göra ett gig och sen tro att man ska få en turné i knät kommer inte att hända.

 

Hur ser er drömframtid ut inom musiken?

– Att kunna få tid och ro att repa, skriva musik, spela in, ge ut musik regelbundet, åka runt och göra spelningar, göra en turné då och då osv. Det finns inget underlag för att leva på den musik vi gör men det vore ju kul att gå ’break even’ ibland.

 

Om ni skulle vara förband till ett valfritt band, vilket skulle det i så fall vara?

– Vi har ju fått äran att lira med både Myteri och Fredag den 13e från Göteborg, Livstid från Bergen samt det legendariska Skelleftebandet Totalt Jävla Mörker. Får vi önska vidare så skulle det ju vara trevligt att få dela scen med Wolfbrigade, Cult of Luna, Napalm Death, Converge, Skitsystem, Disfear m fl.

 

Har ni spelat in någon skiva, eller tror ni att ni kommer göra det?

– Vi har spelat in en demo med den första sättningen (Robert på sång) som heter Svarta skuggor som finns på bandcamp. I april 2016 släppte vi en 9-låtars skiva som heter Crust ist krieg. Den släpptes på sångaren Niklas skivbolag Ofog och Motvals och släpptes i digitalt format på Spotify mm (stream), Bandcamp (stream, nedladdning) och som USB-album.

 

FAKTA:
Niklas NordSång
Robert HagelGitarr
Marcus RosqvistGitarr
Emil KarlssonBas
Robert FiskTrummor
Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng