The Hebbe Sisters

”När vi tog det artistnamnet så tänkte vi att det var ett namn som tydligt beskrev oss”

TEXT: Redaktionen, FOTO: Christer Lönnroth

 

[aas_zone zone_id=”1439″]

 

Hej Josefin! Kan du berätta för oss om er? Hur länge har ni sjungit ihop?


– Vi kallar oss för The Hebbe sisters och har sjungit sedan mycket tidig ålder. Tillsammans har vi framträtt över stora delar av Sverige i olika sammanhang samt även internationellt. Vi är glada över att ha blivit förknippade med sångglädje, närvaro, tonsäkerhet, intonation och energi. Swingmusik ligger oss lite extra varmt om hjärtat, men vi har även sånger från andra genrer på repertoaren.
Utöver vår sångtrio framträder vi regelbundet med våra föräldrar och likaså musikerna Ulrika Hebbe (piano) och Lars-Inge Bjärlestam (cello), Duo Sentire. Vår musikaliska resa började just med konserter tillsammans med våra föräldrar. Emelie sjöng en sång på en av deras konserter redan som 6-åring, som 3-åring ville Josefine sedan vara med och tätt därpå kom Maria. Vi har alltså sjungit tillsammans så länge vi kan minnas, men gruppnamnet tog vi år 2008.

 

Ni heter The Hebbe sisters. Är ni systrar på riktigt?


– Ja, det är vi! När vi tog det artistnamnet så tänkte vi att det var ett namn som tydligt beskrev oss: vi är tre systrar som heter Hebbe i efternamn. Därför blev vi först lite förvånade när vi först fick frågan om vi var systrar på riktigt. Men det var innan vi visste att det är väldigt vanligt (särskilt inom swing-traditionen) att en grupp kallar sig för ”sisters” eller ”brothers” trots att medlemmarna inte är släkt med varandra. Vi är alltså riktiga systrar!

 

Är ni alltid sams? Jag tänker att ni umgås väldigt mycket och nära?


– Ni som har syskon vet säkert att det hör till att man bråkar ibland, men kärleken till varandra finns ju ändå alltid kvar. Vi tre systrar är otroligt tajta och står varandra väldigt nära! Många tror nog att det är tufft och krävande att arbeta på det här sättet tillsammans med sina systrar, men vi ser snarare många fördelar. Vi tänker ofta väldigt lika och har naturligt samma känsla för frasering, musikalitet, dynamik osv. Eftersom vi är släkt så matchar våra röster varandra på ett väldigt bra sätt, vilket gör att vi lättare kan få ett tajt sound. Dessutom är det väldigt skönt att vara helt och hållet ärliga och naturliga med varandra, utan att behöva censurera eller linda in. Det gör allting så otroligt mycket enklare och smidigare!

Ni är från Säffle om jag förstått det rätt? Var bor ni nu?– Vi är uppvuxna på en gård på landet mitt emellan Säffle, Arvika och Karlstad. I nuläget bor Emelie och Josefine i Stockholm och Maria bor fortfarande kvar hemma på gården tillsammans med våra föräldrar.

 

Vad har ni för musikstil?

– Vi har en förkärlek för swingmusik dvs. den lite äldre, traditionella jazzen ifrån 1920-1950-talet. Det vi älskar allra mest med swingmusiken är att den innehåller så mycket glädje och energi! Det går verkligen inte att undvika att le och stampa takten när man hör swingmusik spelas! Men vi sjunger gärna musik ifrån andra genrer också. Vi tar alla tre sånglektioner sedan många år tillbaka och sjunger även mycket individuellt och då är det väldigt olika stilar på repertoaren. Det händer ofta att vi får önskemål från arrangörer att de vill höra några särskilda låtar eller vill ha musik ifrån någon särskild genre, inriktning eller tema. Därför har vår repertoarlista blivit väldigt blandad med alltifrån swing, klassiskt, visa, musikal, pop, gospel och soul. Den gemensamma nämnaren är att vi sjunger trestämmigt, ofta i avancerade stämmor och harmonik och ibland har vi även med inslag av piano, cello, dans m.m.

 

FOTO: Christer Lönnroth

 

Har ni släppt några skivor? Vart får man tag på dem i så fall?

– Faktum är att vi medverkar som gästartister på en skiva med jazztrion Ricardo Baldacci Trio som släpptes i Brasilien. Vi har även spelat in en låt som kommer att släppas på en skiva i New York inom en snar framtid.
I januari spelade vi och våra föräldrar i Duo Sentire in en hel massa låtar som vi planerar att släppa på skiva någon gång under år 2016-2017. 
Orkar man inte vänta till skivreleasen, så får ni hemskt gärna besöka vår hemsida. Där finns både inspelningar och videoklipp. Det finns även en hel del klipp ute på YouTube.

 


Kan ni berätta om er roligaste spelning?

– Den 1/1 år 2015 sjöng vi i Stockholm på ett stort lindy hop-evenemang och då fick vi den stora äran att uppträda med några av världens bästa jazzmusiker i Gordon Webster Band. Vårt framträdande var så sent på natten att det rentav var morgon, men energin var ändå på topp och vi njöt i fulla drag! Den glädjen och kontakten som vi kände både till varandra, bandet och publiken var oslagbar!

 

Vad är er mest spännande upplevelse inom musiken?– År 2009 kom vi till semifinal i Talang på TV4. Det var helt klart vår mest spännande upplevelse! Att få samarbeta med så proffsiga människor, lära sig mer om TV-världen och hantera nervositeten inför att sjunga live i TV inför miljonpublik var en fantastisk erfarenhet och något vi kommer bära med oss hela livet.

 

Har ni många fans som följer er?

– Inom musikbranschen idag är sociala medier otroligt viktigt och vi försöker vara noggranna med det. På t.ex. vår Facebook-sida rullar det in några likes varje vecka och i dagsläget är vi uppe i 1 223 stycken. Det roliga med Facebook är att vi har många internationella följare. Bl.a. ett stort fan i USA som alltid kommenterar så fint, vilket är väldigt roligt! Vi har även Instagram med några hundra följare, men det har ännu inte blivit lika populärt som Facebook. På bloggen är det en hel del läsare de gånger vi uppdaterar.

 

Är ni kända utomlands?

– Vi har haft den stora glädjen att få uppträda i många internationella sammanhang, vilket har bidragit till att människor från massor av olika länder har hört oss sjunga. Vi kanske inte skulle kalla oss kända utomlands, men vårt mål med musiken har aldrig varit att nå kändisskap eller berömmelse. Drömmen är istället att kunna leva på musiken, glädja en publik, musicera med fantastiska musiker och få se världen tack vare musiken. Vi älskar verkligen att sjunga, musicera och att stå på scenen, så att leva som artist är verkligen vårt absoluta drömjobb! För att få chansen att turnera utomlands, uppträda i större sammanhang osv. så krävs det ju självklart att man får ett visst erkännande och blir uppmärksammad, men det är enbart ett medel för att nå målet – inte målet i sig.

 Vem gör vad i gruppen, vad har ni för roller?


– Vi är väldigt glada och tacksamma över att vi är tre personer med olika egenskaper, vilket gör att vi alla tre kan bidra på olika sätt. Den arbetsfördelning vi har i dagsläget har fallit sig väldigt naturligt utifrån vad vi alla tre har för intressen och kunskaper. Emelie står för att skriva alla arrangemang, fixa noter/kompskisser till musiker osv. Man kan helt enkelt säga att hon är musikaliskt ansvarig. Josefine ansvarar för marknadsföringen: mejlar, ringer, uppdaterar hemsidan, sköter sociala medier osv. Hon är även det lilla extra ögat när det gäller våra koreografier. Maria gör lite allt möjligt och Josefine och Emelie brukar delegera uppgifter till henne som de själva kanske inte hinner med. Annars är Maria gruppens stora sminkexpert, men även kock som fixar matsäck till samtliga. Vi har alla tre har olika uppgifter, men alla är minst lika viktiga för att gruppen ska fungera optimalt.

 

FOTO: Christer Lönnroth

 

FAKTA:
Namn: Emelie, Josefine och Maria Hebbe
Födda: 1991, 1995 och 1997
Hemsida: thehebbesisters.se
Facebook: facebook.com/thehebbesisters
Blogg: thehebbesisters.blogg.se

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng